Noi beneficii ale tratamentului antihipertensiv pentru milioane de pacienti cu stroke

Un important studiu efectuat timp de sase ani pe mai mult de 6 000 de pacienti cu antecedente de accident cerebrovascular (stroke) raspânditi in intreaga lume, a relevat o seama de beneficii ale tratamentului antihipertensiv bazat pe inhibitorul de enzima de conversie perindopril, beneficii valabile chiar si pentru pacientii fara hipertensiune.

Investigatorii au raportat, cu ocazia celui de-al XI-lea Congres al Societatii Europene de Hipertensiune, desfasurat in luna iulie la Milano, o reducere cu 25-50 % a riscului de stroke si atac cardiac printre pacientii inclusi in studiu din Europa, Asia si Australia, ca urmare a tratamentului bazat pe perindopril, un inhibitor ECA.

Rezultatele studiului "PROGRESS", facute publice cu ocazia Congresului de la Milano, au aratat ca, la fiecare 10 suferinzi cu stroke tratati cu perindopril si alt medicament (indapamida), timp de cinci ani, se previne un deces, atac de inima sau un nou accident vascular cerebral. De asemenea, tratamentul reduce riscul unor serioase complicatii ale stroke-ului, cum ar fi dementa si invaliditatea.

Unul dintre organizatorii studiului "PROGRESS", profesorul Stephen McMahon de la Universitatea din Sydney, Australia, a spus: "rezultatele ofera o evidenta clara a beneficiilor majore in ceea ce priveste sanatatea acesor pacienti cu grad inalt de risc. Daca aceste descoperiri vor fi aplicate pe scara larga, multe milioane de suferinzi cu stroke din intreaga lume vor fi scutiti de suferinte inutile."

Statisticile internationale din domeniul sanatatii indica faptul ca aproximativ cinci milioane de oameni mor anual datorita stroke-ului si cel putin alte 15 milioane sufera stroke-uri non-fatale care duc frecvent la invaliditate. Circa unul din cinci supravietuitori vor suferi un alt stroke sau atac de inima in urmatorii cinci ani.

Conducatorul studiului, Profesorul John Chalmers - Universitatea din Sydney - si Royal Prince Alfred Hospital (Sydney), a descris rezultatele ca fiind "...un pas urias inainte. S-a crezut ca medicamentele care scad tensiunea arteriala sunt folositoare numai pacientilor hipertensivi, dar am demonstrat ca perindoprilul si indapamida au efecte benefice nu numai pentru cei cu tensiune arteriala mare, ci si pentru mult mai numerosii pacienti normotensivi", a spus Chalmers. Mai mult de doua treimi din totalul stroke-urilor survin la persoane fara tensiune arteriala mare, dupa cum e definita aceasta in standardele OMS.

In prezent, medicamentele care scad tensiunea arteriala sunt administrate doar unui numar mic de persoane care au suferit un accident cerebrovascular sau un atac ischemic tranzitoriu (mini-stroke). "Sunt motive foarte intemeiate pentru ca aceste medicamente sa fie disponibile pentru majoritatea pacientilor cu stroke, indiferent de vârsta sau tensiune arteriala si indiferent ce alte tratamente pot urma acesti pacienti", a spus MacMahon. "Beneficiile sunt neobisnuit de mari si apar la o gama larga de pacienti. Au fost foarte putine efecte secundare."

In prezent aspirina este singurul tratament administrat pe scara larga pacientilor dupa un accident cerebrovascular, dar nu este potrivit pentru persoanele care au suferit unele forme particulare si foarte periculoase de stroke, cum ar fi hemoragia cerebrala. In studiul "PROGRESS", perindoprilul impreuna cu indapamida reduc cu trei sferturi riscul de stroke in rândul pacientilor care au suferit anterior hemoragie cerebrala.

Studiul a fost efectuat in 172 de spitale din Europa, Asia si Australia, de catre un grup independent de cercetatori, sponsorizat de agentii de cercetare medicala din Australia si Noua Zeelanda, impreuna cu compania farmaceutica franceza Servier. Perindoprilul si indapamida sunt medicamente inregistrate in majoritatea tarilor pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: