Consiliere profesionala pentru medicii care sufera de boli cronice

Am sclerodermie. In urma cu un an si jumatate am fost sfatuita de un medic de boli profesionale sa ma retrag din NHS, din cauza de boala. Aveam 30 de ani. Hotarâta sa-mi folosesc cunostintele medicale, am fost lasata sa gasesc singura o solutie adaptata starii mele de sanatate si care sa-mi permita sa lucrez in continuare.

Situatia mea nu este unica, iar intr-o rubrica recenta din Career Focus, unii medici cu boli cronice si-au trecut in revista experienta personala si le-au oferit sfaturi altor colegi de breasla care s-ar putea afla intr-o situatie similara. S-a lansat, de curând, si schema de combinare Career Focus pentru medicii cu boli cronice.

Doctorii care sufera de o boala cronica se confrunta cu probleme serioase. Pe lânga faptul ca trebuie sa-si ingrijeasca propria lor sanatate, ei au de rezolvat si problemele profesionale cotidiene. Programele de lucru inflexibile, asigurarea insuficienta pentru accidente si colegii care se dovedesc "plini de compasiune pâna in clipa in care sunt ei insisi afectati" adauga, adesea, existentei unei situatii si-asa dificile, un sentiment de vinovatie, ceea ce-i determina pe medicii in cauza sa se intrebe daca mai pot sau nu sa-si desfasoare activitatea intr-un post care le ofera foarte putine facilitati pentru starea lor de sanatate.

Schema de combinare Career Focus pentru boli cronice

· accesati http://web.bma.org.uk/public/chill.nsf

· completati formularul, specificând preferinta dumneavoastra

· daca exista un doctor care sa corespunda solicitarilor dumneavoastra, vi se va trimite adresa sa email

• trimiteti-i un email medicului respectiv pentru a incepe sa corespondati cu acesta

Este bine ca medicii care nu au boli cronice sau invaliditati sa solicite o pozitie oficiala de consiliere

Daca medicii respectivi ar fi etichetati cu handicap, Disability Discrimination Act ar face ilegala discriminarea lor in acest fel, iar angajatorii ar fi constrânsi sa le ofere conditii de lucru speciale. British Medical Association (BMA - Asociatia Medicala Britanica) a sprijinit ideea de a raspunde solicitarilor specifice ale medicilor cu infirmitati1 si a criticat, recent, invatamântul universitar pentru ca nu se adapteaza si nu ia in considerare cerintele studentilor in scaune cu rotile.2

BMA defineste invaliditatea drept "rezultat final al unei afectari mentale, fizice ori senzoriale (iar oamenii cu astfel de afectari pot fi sanatosi) sau boala cronica (care poate limita activitatea). In oricare dintre cazuri poate sa apara o pierdere sau o limitare a oportunitatilor." Se doreste perfectionarea consilierii profesionale si oferirea de sprijin pentru a realiza modificari acceptabile ale conditiilor de munca pentru medicii si studentii la medicina care prezinta diverse tipuri de invaliditate.1 Definitia BMA include si medicii cu boli cronice; in general, insa, acestia nu primesc sprijinul la care au dreptul doctorii cu infirmitati. In plus, majoritatea medicilor cu boli cronice nu accepta sa fie etichetati drept invalizi.

Un sprijin valoros pentru multi dintre doctorii bolnavi este oferit de linia de consiliere pentru stres a BMA, Sick Doctor's Trust (pentru medicii dependenti de substante chimice), Doctor's Support Network (pentru medicii cu boli mentale) si National Counselling Service for Sick Doctors (care consiliaza medicii bolnavi si colegii lor in privinta gasirii de ajutor profesional).* Cu toate acestea, exista o carenta in consilierea profesionala a medicilor care au boli cronice mentale sau somatice, ori invaliditati.

Schema de combinare Career Focus pentru boli cronice, un proiect efectuat in colaborare, de catre BMJ, BMJ Classified si BMA, este destinata sa acopere carentele existente. Ea le ofera medicilor cu boli cronice sau cu invaliditati oportunitatea de-a primi consiliere profesionala de la un alt coleg de breasla.

Conceptul este simplu. Doctorii pot solicita sa fie pusi in legatura cu un alt coleg de breasla, care fie are aceeasi boala cronica sau invaliditate, fie lucreaza intr-o anumita specialitate. Asadar, schema se adreseaza si medicilor de toate specialitatile care nu au o boala cronica, dar pot fi consilieri pe probleme profesionale. Doctorii mai pot solicita sa ia legatura unul cu altul si in functie de gradul lor de specializare sau de tara in care traiesc. Schema este bazata exclusiv pe web, detaliile individuale si preferintele solicitantilor fiind stocate intr-o baza de date protejata. Atunci când primesc o solicitare din partea unui medic ce intruneste conditiile necesare, eu trimit fiecaruia dintre cei doi solicitanti adresa de email a celuilalt: restul depinde de ei. Totusi, s-ar putea sa dureze ceva timp pâna ce se gaseste persoana potrivita, asa ca va rog sa aveti rabdare.

Career Focus nu este raspunzator de sfaturile oferite, dar sper ca acest serviciu le va oferi medicilor cu boli somatice sau mentale, ori cu invaliditate, sfaturi eficiente, ce-i vor ajuta sa gaseasca o optiune profesionala care sa corespunda starii lor de sanatate. Si mai poate fi utila acelor doctori care doresc sa gaseasca o alternativa la pensionarea pe motiv de boala, la vârsta de numai 30 de ani.

Career advice for doctors with a chronic illness
The Career Focus matching scheme may help fill the gap
BMJ 2001;322:1136

Rhona MacDonald Career Focus, BMJ
*BMA Counselling Line 08459 200169; Sick Doctor's Trust 01252 345 163; Doctor's Support Network 07071 22 3372 or email lizzie.miller@talk21.com; National Counselling Service for Sick Doctors 0870 321 1753 or http://www.ncssd.org.uk/

Bibliografie


1 Meeting the needs of doctors with disabilities. London: BMA, 1997.

2 Bogle I. Disability no link to ability. BMA News Review 2001;10 Feb:25.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: