Bristol-Myers plateste 7,8 miliarde $ pentru sectorul farmaceutic al companiei DuPont

Se considera ca apropierea istorica dintre sectoarele farmaceutic si chimic este un proces incheiat. Cel mai mare concern chimic din lume, BASF, s-a separat, anul trecut, de sectorul ei farmaceutic, firma Knoll. Compania Abbot Laboratories a fost dispusa sa plateasca suma de 6,9 miliarde $ pentru firma respectiva, care avea o cifra de afaceri de 2,6 miliarde $.

A fost, apoi, rândul concernului chimic DuPont, al doilea in lume, ca marime, sa urmeze acest exemplu. Pentru sectorul sau farmaceutic, cu o cifra de afaceri de aproximativ 1,5 miliarde $, a primit 7,8 miliarde $ in numerar, de la Bristol-Meyers Squibb.

Acordul stabilit intre DuPont si Bristol-Meyers urmeaza sa fie finalizat pâna la sfârsitul anului 2001; se asteapta doar acordul autoritatilor de control, care este, insa, o chestiune pur formala. Bristol poate sa incheie afacerea fara sa apeleze la imprumuturi: 2,9 miliarde $ se afla in safe-urile concernului, iar diferenta necesara, de 4,95 miliarde $, se completeaza prin vânzarea firmei-fiica, Clairol, de produse pentru ingrijirea parului. Bristol isi largeste, astfel, gama de medicamente, in primul rând cu produse anti SIDA si cardiologice. Motivul principal al unei atare expansiuni: termenele de protectie prin licente, pentru produsele comercializate de Bristol, sunt pe cale de a expira si, implicit, sunt amenintate de generice.

O alta explicatie pentru pretul mare platit este faptul ca, pe lânga Bristol, si-au manifestat interesul pentru DuPont si o serie de alti concurenti, cum sunt Bayer, Novartis, Astra-Zeneca si Roche.

Costuri ridicate

Motivul concernelor chimice de a se desparti de sectoarele lor farmaceutice: costurile enorme pe care le implica cercetarea si dezvoltarea in domeniul preparatelor medicale. Pentru aceste scopuri se cheltuie pâna la 15% din cifra de afaceri.

Plafonul critic, necesar elaborarii unui preparat nou, a ajuns, intre timp, la cote ce tind sa depaseasca 500 000-600 000 $. DuPont si BASF nu aveau nici o sansa sa-si largeasca gama de productie. Vânzarea a fost singura consecinta logica. Lupta pentru locul I in sfera afacerilor cu produse chimice va fi urmatoarea batalie pe plan economic.

Karol Bogyo Viena

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: