SUA aproba un nou medicament antileucemic

Un nou medicament oral pentru tratarea leucemiei cronice mielocitare a fost aprobat, intr-un timp record, de catre Food and Drug Administration (Agentia pentru Medicamente si Alimente) din SUA.

In cadrul unei conferinte de presa organizata, la Washington, de secretarul de stat al sanatatii si serviciilor publice, Tommy Thompson, si de directorul Institutului National de Oncologie, Dr Richard Klausner, administratia a anuntat ca a fost aprobat imatinib mesylate (Gleevec).

Noul medicament, produs de compania Novartis din Basle, Elvetia, a fost aprobat dupa consultarea datelor clinice obtinute intr-un interval de numai doua luni si jumatate.

Medicamentul si-a dovedit eficienta si impotriva rarelor tumori stromale gastro-intestinale si a cancerelor pulmonare cu celule mici. Imatinib mesylate a fost creat in decursul a 16 ani de cercetare, care a inceput in 1985, la Ciba-Geigy, unul dintre inaintasii companiei Novartis.

In prezent, noul medicament a fost studiat pe un esantion de peste 7 500 de pacienti, in cadrul a 490 de centre din 30 de tari. Conform Institutului National de Oncologie, el a fost conceput in laborator pentru a actiona pe o varietate anormala de proteina celulara normala, prezenta la aproape toti pacientii cu leucemie cronica mielocitara.

Proteina anormala este mult mai activa decât cea normala, aceasta fiind, probabil, cauza bolii. Prin blocarea proteinei anormale BCR-ABL, medicamentul distruge celulele leucemice.

US approves new anti-leukaemia drug
BMJ 2001;322:1201

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: