Note informative - Publicarea datelor neprelucrate si a analizelor statistice in timp real in revistele electronice

Autorii publicatiilor medicale le ofera rareori cititorilor un set complet de date experimentale neprelucrate, intrucât obisnuiesc sa prezinte doar rezumatele analizelor statistice.

Intr-adevar, publicarea datelor brute intr-o revista tiparita este, de regula, o masura impracticabila si de putin ajutor pentru cititori, deoarece operatiunea de transcriere a unei lucrari tiparite pe calculator, in vederea unei analize ulterioare, este laborioasa si favorizeaza aparitia erorilor de transcriere. Totusi, fara a avea la dispozitie rezultatele initiale, referentii nu pot nici sa verifice analiza statistica si nici sa prelucreze in continuare datele respective.

Am demonstrat o metoda de includere a datelor neprelucrate in versiunea electronica a unui proiect de control bazat pe analiza datelor in timp real (vezi detalii mai jos). Datele neprelucrate pentru articol reprezinta numai 1 526 de specificatii, dar, de regula, nici macar atât nu se poate include intr-o revista tiparita. Internetul si computerele cele mai moderne pot manipula baze de date cu mult mai mari.

In versiunea demonstrativa am inclus programe care sa le permita cititorilor sa vada baza de date. De aici, datele pot fi foarte usor copiate si transcrise intr-o alta aplicatie. Datele pot fi vazute cu usurinta si in codul HTML, cu orice browser, cum ar fi Internet Explorer, care permite utilizatorilor sa vada codul sursei. Analiza statistica este efectuata cu JavaScript in cadrul programului browser, iar algoritmurile sunt puse la dispozitia cititorilor interesati in codul HTML.

Articolul demonstrativ este un ciclu simplu de control, dar orice publicatie ce implica un volum considerabil de date neprelucrate poate fi realizata foarte avantajos intr-o asemenea forma. Prezentarea datelor brute si a programelor statistice in versiunea electronica a unui articol publicat are urmatoarele avantaje potentiale:

• Datele neprelucrate ramân, pentru o perioada de timp previzibila, la dispozitia altor cercetatori care le vor analiza in continuare

• Datele pot fi copiate cu usurinta in cadrul altor aplicatii, astfel incât analiza lor ulterioara, de catre alti cercetatori, devine un proiect practic

• Datele sunt disponibile pentru metaanalize eficiente

• Analizele statistice sunt disponibile pentru verificari efectuate de referenti sau de cititori

• Din punct de vedere practic, publicatiile pe Internet au o capacitate nelimitata de stocare a datelor

• In urmatorii câtiva ani, majoritatea revistelor de specialitate vor sprijini o versiune electronica a lor

Unele dintre avantajele publicarii electronice au fost realizate prin lansarea versiunilor web ale principalelor reviste, cum sunt BMJ si Lancet. Limitele practice ale distribuirii unor volume mari de date au fost depasite cu ajutorul tehnologiei internetului. In prezent, odata ce a fost publicat un anumit articol, rezultatele neprelucrate ale muncii de cercetare sunt stocate sau ratacite intr-unul dintre nenumaratele fisiere de pe hard disk.

Daca ar fi publicate odata cu articolul original, datele neprelucrate ar ramâne la dispozitia altor cercetatori din domeniul respectiv, cu acordul autorilor. In plus, daca ar fi publicate in versiunea electronica a unei lucrari, nu ar mai exista riscul ca datele sa se disperseze ori sa se piarda, intrucât ar face parte din articol. Metaanalizele rezultatelor experimentale publicate ar fi combinate mai eficient daca ar avea la dispozitie datele neprelucrate. De asemenea, cititorii ar putea sa imbogateasca sau sa modifice cu usurinta baza de date si sa repete analiza statistica, stiut fiind faptul ca analiza urmeaza sa fie identica cu cea din articolul publicat.

Articolul demonstrativ Un ciclu complet de control al estimarii ecografice a datei nasterii este disponibil la www.hutchon.freeserve.co.uk/demo.htm

Conflict de interese: Nici unul declarat.

Infopoints
Publishing raw data and real time statistical analysis on e-journals
BMJ 2001;322:530

David J R Hutchon consultant obstetrician and gynaecologist
Memorial Hospital, Darlington, Couny Durham DL3 6HX

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: