Medicamentele antifumat atrag atentia dupa semnalarea deceselor

Dupa ce 18 cazuri de deces au fost corelate cu reactiile adverse medicamentoase, fabricantul medicamentului antifumat amfebutamone (Zyban), GlaxoSmithKline, a insistat asupra faptului ca nu exista date care sa confirme corelatia dintre utilizarea preparatului respectiv si cresterea riscului de producere a decesului.

Medicines Control Agency (Agentia de Control al Medicamentului) a apreciat drept incerta contributia amfebutamone la producerea deceselor semnalate.

Un purtator de cuvânt al agentiei a afirmat: "Trebuie retinut faptul ca pacientilor li se solicita sa renunte la fumat datorita unor boli subiacente, care pot foarte bine sa explice unele dintre decesele constatate in rândul persoanelor ce luau Zyban".

Ea a adaugat ca "este important sa se observe ca reactiile suspectate nu sunt neaparat produse de medicament, ci pot fi legate de alti factori, cum ar fi renuntarea la nicotina, alte afectiuni sau actiunea unor medicamente administrate simultan."

Statisticile de ultima ora arata ca, pe lânga cele 18 decese, au mai existat 3 457 de cazuri de reactii adverse. Majoritatea sunt minore - cele mai frecvente fiind uscaciunea gurii, cefaleea si insomnia - dar s-au semnalat si unele manifestate prin convulsii. Medicamentul a fost prescris pentru aproximativ 270 000 de pacienti din Marea Britanie, iar la nivel mondial, amfebutamone a fost utilizat de 22 de milioane de oameni.

Medicamentul este prezentat de GlaxoSmithKline drept primul tratament farmacologic nenicotinic autorizat, destinat celor ce intentioneaza sa renunte la fumat.

"Trebuie retinut faptul ca suspiciunile constatate nu sunt neaparat produse de medicament, ci pot fi corelate cu alti factori, cum sunt, de pilda, alte boli, alte medicamente sau chiar, cel mai important de semnalat, obiceiul de a fuma", a afirmat purtatorul de cuvânt al companiei GlaxoSmith-Kline. "Nu exista date care sa confirme un risc crescut de producere a decesului, asociat cu utilizarea medicamentului respectiv. Oricum, este bine dovedit faptul ca unul din patru fumatori mor, la vârsta adulta, din cauza bolilor legate de fumat."

Antismoking drug comes under scrutiny after deaths
BMJ 2001;322:452

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: