Aspirina este utila in preventia primara a decesului prin boli de inima

Rezultatele unui studiu de preventie primara, publicat saptam^na trecuta, arata ca dozele scazute de aspirina reduc semnificativ riscul de producere a evenimentelor cardiovasculare si a deceselor, in populatia ce prezinta cel putin un factor de risc, dar nu are antecedente de boli cardiovasculare.

Studiul a 4 495 de persoane recrutate din cabinetele de medicina generala din Italia a aratat ca dozele scazute de aspirina (100 mg pe zi) scad cu 44% riscul de producere a deceselor datorate accidentelor cardiovasculare, la 3,6 ani de urmarire a pacientilor (Lancet 2001;357:89-95).

Proportia subiectilor care au decedat din cauze cardiovasculare a fost de 1,4% in randul celor care nu primeau aspirina si de 0,8% in cazul pacientilor care luau medicamentul. Proportiile corespunzatoare pentru evenimentele cardiovasculare au fost de 8,2% si, respectiv, de 6,3%. Studiul s-a incheiat prematur, atunci cand rezultatele altor cercetari au aratat efectele benefice ale aspirinei in preventia primara, in concordanta cu datele celei de-a doua analize intermediare.

Aspirin useful in primary prevention of heart deaths
BMJ 2001;322:128

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Raluca Daraba
Autor: