Infiintarea unei noi agentii pentru identificarea medicilor incompetenti

Recent, guvernul britanic a prezentat o noua agentie, infiintata cu scopul de a depista medicii cu un nivel de competenta suboptim ori pe cei incompetenti, ca reactie la un raport oficial care a confirmat faptul ca medicul generalist Harold Shipman, condamnat pe viata pentru uciderea a 15 pacienti, era unul dintre cei mai prolifici criminali in serie din istorie.

British Medical Association (BMA - Asociatia Medicala Britanica) a evidentiat, insa, faptul ca noua institutie propusa, National Clinical Assessment Authority (Autoritatea Nationala pentru Evaluare Clinica) nu se va ocupa neaparat de depistarea medicilor din categoria lui Shipman si a solicitat o serie de masuri pentru imbunatatirea procesului de monitorizare a ratei de deces care se inregistreaza, pe de-o parte, in r^ndul pacientilor arondati la cabinetele diferitilor medici de familie, iar pe de alta parte, din cauza prescrierii neadecvate a medicamentelor.

Autoritatea respectiva, menita a furniza "o modalitate rapida de urmarire" a raspunsurilor la temerile privitoare la competenta doctorilor, s-a nascut ca o reactie nu numai la cazul Shipman, ci si la o serie de scandaluri din lumea medicala, care au erodat increderea oamenilor in medici. Este vorba despre cazurile ginecologilor Rodney Ledward si Richard Neale - carora li s-a ridicat dreptul de practica numai dupa ani si ani de malpraxis evident - si despre cazul copiilor de la clinica de chirurgie cardiaca din Bristol.

Raportul cu privire la Shipman, publicat la inceputul lunii ianuarie, sugereaza ca acesta ar putea fi responsabil de decesul a peste 300 de pacienti tratati in decursul celor 24 de ani de cariera, intâi in Todmorden, West Yorkshire, iar incep^nd din 1997, in Hyde, Greater Manchester.

Richard Baker, profesor la disciplina de calitatea ingrijirilor medicale, din cadrul Universitatii Leicester si autor al raportului de 145 de pagini al Departamentului de Sanatate a identificat 236 de decese in privinta carora exista o suspiciune directa, dar a adaugat ca numarul lor s-ar putea ridica la 345.

Analiza profesorului Baker, expert in domeniul auditului medical, sugereaza posibilitatea ca peste jumatate dintre pacientii care au decedat sub ingrijirea lui Shipman sa fi fost omorâti. Cei 15 bolnavi pentru care a fost condamnat au fost ucisi, de regula, la domiciliul lor sau la cabinet, prin injectare de morfina ori de diamorfina.

Profesorul Baker a studiat formularele de incinerare si certificatele de deces semnate de Shipman si a cercetat circumstantele in care murisera pacientii. El a ajuns la concluzia ca Shipman declarase cu 297 mai multe decese comparativ cu numarul celor inregistrate de alti medici generalisti ce tratasera acelasi gen de afectiuni, desi cifra suplimentara s-ar putea ridica pâna la 345. Shipman care, la inceputul carierei, avusese o condamnare pentru abuz de petidina, a asistat la mai multe decese decât colegii sai, iar prezenta rudelor celor decedati a fost semnalata doar in 40% dintre situatii, fata de 80%, in cazul altor medici generalisti.

Raportul profesorului Baker recomanda o serie de reforme pentru imbunatatirea controlului activitatii medicilor de familie, printre care monitorizarea curenta a deceselor si metode mai bune de supraveghere a utilizarii medicamentelor cu regim special si a calitatii fiselor medicale.

Pentru a cerceta cum a fost posibil ca Shipman sa continue, timp de at^tia ani, sa-si omoare pacientii, se va efectua o ancheta publica, condusa de un judecator de la Curtea Suprema, doamna Janet Smith. BMA a facut apel la guvern pentru a lua masuri de linistire a populatiei.

John Chisholm, presedinte al comitetului medicilor generalisti al BMA, a afirmat: "Datele identificate de profesorul Baker au implicatii realmente terifiante. Sunt convins ca intregul corp medical va coopera si va contribui la ancheta publica pentru a preveni orice posibila repetare a unor asemenea evenimente ingrozitoare.

Populatia trebuie sa fie linistita, acum, iar Home Office poate sa faca neintirziat câtiva pasi importanti spre a revizui sistemul si pentru a detine controlul asupra inregistrarii medicamentelor si a certificatelor de deces".

BMA a facut apel pentru ca:

  • Toate decesele survenite din cauze de practica medicala sa fie supuse automat anchetarii
  • Sa fie definite clar categoriile de decese a caror cauza trebuie stabilita prin ancheta
  • Sa existe o obligatie statutara de a raporta decesele respective
  • Sa se realizeze monitorizarea si analiza informatiilor despre decese
  • Anchetatorii sa beneficieze de spatii mai mari si de tehnologii actualizate, care sa le permita depistarea mai rapida a tipologiei locale a deceselor
  • Sa se efectueze periodic controlul activitatii medicilor generalisti si al registrelor de medicamente ale farmacistilor, prin verificarea corespondentei datelor, pentru a depista daca un doctor foloseste cumva mai multe farmacii pentru a disimula o metoda de prescriere neadecvata

Autoritatea, care isi va incepe activitatea in aprilie, va investiga reclamatiile pacientilor si va trimite cazurile la General Medical Council (GMC - Consiliul General al Medicilor). Ministrii spera ca, astfel, se va accelera procesul de control, scurtând intervalul de timp necesar pentru ca medicii acuzati de conduita gresita sa ajunga in fata GMC.

Autoritatea va fi condusa de Jane Wesson, presedinta a Harrogate Healthcare NHS Trust (Trustul de Sanatate NHS Harrogate) din anul 1993. Directorul medical va fi Alastair Scotland, director pe probleme de educatie medicala si cercetare, la Chelsea and Westminster Hospital din Londra si conferentiar la Imperial College School of Medicine (Scoala de medicina a Colegiului Imperial).

Ministrul sanatatii, John Denham, a afirmat: "National Clinical Assessment Authority (NCAA) este o abordare noua a activitatii medicilor cu un nivel scazut de competenta. In loc sa astepte pâna in momentul in care o problema devine un scandal ori un dezastru sau sa permita continuarea aplicarii procedurilor invechite, in ciuda expunerii pacientilor la risc, NCAA va depista rapid neregulile si va colabora cu medicii si cu NHS, cu scopul de a le oferi doctorilor sprijinul si pregatirea de care au nevoie pentru a atinge, cât mai repede posibil, un standard de practica optim."

Alte reforme ale guvernului, prin care se incearca recâstigarea increderii populatiei in profesia medicala, includ instituirea unui control mai riguros al activitatii doctorilor din spitale si azile, inainte de numirea lor pe post. O serie de cazuri au scos la lumina usurinta cu care medicii ce si-au parasit un loc de munca in conditii neclare pot fi angajati in alta parte, fara ca noii angajatori sa le cunoasca trecutul.

Copii ale raportului pot fi accesate pe adresa www.doh.gov.uk/ hshipmanpractice

New agency set up to identify incompetent doctors
BMJ 2001;322:67

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Irina Tanasescu
Autor: