Supravegherea rapida a gripei in cabinetele de medicina generala

Cresterea anuala a numarului de infectii gripale din Scotia este monitorizata de anumite cabinete ale medicilor de familie, care raporteaza cazurile de viroze respiratorii asemanatoare gripei. In studiul de fata am realizat o supraveghere virologica a gripei in timp real, pentru a vedea daca reactia in lant a polimerazei (RLP)1,2

este sau nu utila in monitorizarea unei epidemii declansate; am dorit, de asemenea, sa realizam o comparatie intre RPL si cele doua tehnici standard - cultura si serologia, pe de-o parte si intre cele doua medii utilizate pentru trimiterea probelor catre laborator, pe de alta parte.

Metode si rezultate

La prezentul studiu au luat parte sase cabinete medicale. Virozele respiratorii asemanatoare gripei au fost definite cu ajutorul criteriilor standard. Exudatele nazale si laringiene au fost recoltate atât in solutii tampon pentru liza,3 cât si in solutii de transport speciale pentru culturile virale. Au fost prelevate doua probe de ser de la fiecare pacient, la un interval de minumum trei saptamâni. Toate probele au fost trimise la laborator prin posta, iar pentru ambele medii a fost facuta transcriptia inversa cu RLP pentru virusurile gripale de tip A si B.3 Pentru izolarea virusului au fost folosite celule primare de rinichi de maimuta (Biotwhittaker, Wokingham). Nivelul anticorpilor pentru virusurile gripale de tip A si B a fost masurat prin metoda de fixare a complementului.

Subiectii au avut vârste cuprinse intre 17 si 72 de ani (cu o medie de 50,5 ani) si au inclus 104 femei si 64 de barbati. Probele au fost prelevate intre zilele 1-21 (cu o medie de 5,3 zile) de la debutul bolii; totusi, 84% dintre probe au fost prelevate in primele sapte zile de la debut.

In studiul de fata, determinarea RLP a fost finalizata in primele 36 de ore de la sosirea probelor, cresterea culturilor a necesitat cel putin o saptamâna, iar serologia a durat minimum trei saptamâni (vezi figura). In total, 112 (67%) dintre pacienti au avut gripa confirmata de laborator. Din 168 de probe, 97 au fost pozitive la RLP (57% din total): 84 pentru virusul gripal de tip A si 13 pentru virusul gripal de tip B. Nouasprezece dintre ele au avut rezultate pozitive si la culturi. Din 153 de pacienti testati prin serologie, 94 (61%) au prezentat o crestere a nivelului titrurilor de anticorpi (128). Cincisprezece pacienti cu serologie pozitiva au avut rezultate negative la RLP; pentru noua dintre ei, exudatele au fost prelevate dupa opt sau mai multe zile de la debutul bolii. Excluzând probele prelevate dupa opt zile, sensibilitatea fata de RLP, comparata cu alte rezultate pozitive (RLP, serologie si cultura) a fost de 94,2%. In schimb, in cazul a 12 pacienti, rezultatele au fost pozitive la RLP, dar negative la serologie. Oricum, sensibilitatea serologiei, comparata cu alte rezultate pozitive, a fost de 88,7%.

Data sosirii probelor probelor la laborator (curba) si data raportarii rezultatelor pentru rectia in lant a polimerazei, cultura virusului, si serologie (coloanele).


S-au obtinut rezultate pozitive pentru RLP intr-o proportie cu 10% mai mare la probele
aduse in solutii tampon pentru liza decât la cele prelevate pe mediu de cultura virala.

Cinci dintre cele 13 probe primite in primele doua saptamâni ale studiului, care au dat rezultate negative pentru virusul gripal, au fost confirmate, ulterior, prin RLP, ca fiind infectii rinovirale.

Comentarii

Supravegherea in timp real, folosind RLP cu rezultate rapide confirma faptul ca gripa circula. Cum rezultatele le-au fost transmise medicilor chiar in ziua urmatoare, prin fax, doctorii au fost, astfel, stimulati sa continue trimita un numar cât mai mare de probe. Rezultatele de la serologie si de la RLP sunt corelate intre ele, in ciuda faptului ca serologia a necesitat trei saptamâni in plus. Nu au fost semnalate rezultate fals pozitive la RLP. Culturile nu au fost sensibile si au crescut incet datorita variatiilor loturilor de celule primare utilizate in laboratorul respectiv. Intervalul de timp dintre debutul bolii si izolarea virusului este critic pentru sensibilitatea metoda de izolare a virusului si pentru RLP. In faza tardiva a bolii, când rezultatele de la culturi si RLP au fost negative, nivelul titrului anticorpilor era deja ridicat.

Cu toate ca stabilirea caracteristicilor antigenice ale virusilor circulanti impune cresterea de culturi microbiene necesare izolarii si acumularii tulpinilor virale, determinarea RPL ar trebui sa constituie, in prezent, testarea de prima intentie pentru stabilirea diagnosticului de gripa, chiar si in cadrul laboratoarelor nespecializate, care au nevoie, in prealabil, de un curs de pregatire. Se stie ca sunt numerosi agenti patogeni ce genereaza viroze respiratorii asemanatoare gripei, iar introducerea unui multiplex RPL pentru testarea unui numar mai mare de agenti patogeni2,4 care produc virozele respiratorii din timpul iernii va imbunatati considerabil supravegherea rapida a bolii. Noile tratamente antigripale intaresc convingerea ca se impun masuri de imbunatatire a supravegherii raspândirii virusurilor pentru ca clinicienii sa fie mai vigilenti in ceea ce priveste identificarea cauzelor bolilor asemanatoare gripei si sa poata stabili un diagnostic rapid si un tratament adecvat pentru fiecare caz in parte.

Multumim medicilor de familie din cabinetele care au participat la studiu.

Contributii: WFC, LAW, JDD, JM, AN si PC au conceput si au realizat studiul. LAW sI JW au efectuat testarile de laborator. SM a coordonat colectarea probelor de la toate cabinetele medicale. LAW sI WFC au redactat articolul. WFC garanteaza pentru rezultatele lucrarii de fata.

Finantarea: The Scotish Centre for Infection and Environmental Health a acordat o parte din fondurile necesare desfasurarii studiului.

Interese competitoare: Nu au fost declarate.

Rapid virological surveillance of community influenza infection in general practice
BMJ 2000;321:736-7

West of Scotland Regional Virus Laboratory, Gartnavel General Hospital, Glasgow G12 0YN
William F Carman honorary consultant
Lesley A Wallace postdoctoral research assistant
Jacqueline Walker medical laboratory scientific officer
Tweeddale Medical Practice, Fort William PH33 6EU
Sheena McIntyre research nurse
James D Douglas general practitioner

Bibliografie

1 Atmar RL, Baxter BD, Dominguez EA, Taber LH. Comparison of reverse transcription-PCR with tissue culture and other rapid diagnostic assays for detection of type A influenza virus. J Clin Microbiol 1996;34:2604-6.

2 Stockton J, Ellis JS, Saville M, Clewley JP, Zambon MC. Multiplex PCR for typing and subtyping influenza and respiratory syncytial viruses. J Clin Microbiol 1998;36:2990-5.

3 Wallace LA, McAulay KA, Douglas JDM, Elder AG, Stott DJ, Carman WF. Influenza diagnosis: from dark isolation into the molecular light. J Infect 1999;39:221-6.

4 Grondahl B, Puppe W, Hoppe A, Kuhne I, Weigl JA, Schmitt HJ. Rapid identification of nine microorganisms causing acute respiratory tract infections by single-tube multiplex reverse transcription-PCR: feasibility study. J Clin Microbiol 1999;37:1-7.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Tudor P Toma
Autor: