Consultatia de 10 minute - Menoragia

Acesta este primul dintr-o serie de articole ocazionale asupra problemelor frecvente din ingrijirea primara
O femeie vine sa va consulte dupa ce a fost respinsa de la donarea de sânge datorita unei concentratii de hemoglobina de 90g/l. In ultimii 20 de ani, ea a utilizat cu succes o diafragma contraceptiva. Are doi copii si prezinta o stare de oboseala si iritabilitate.

Ce puncte trebuie sa acoperiti

 • Intrebati despre menstruatii abundente, cheaguri si frecventa schimbarii tampoanelor in timpul noptii, pe durata ciclului menstrual.
 • Menstruatiile sunt regulate? Un ciclu regulat implica ovulatie, iar tratamentele non-hormonale pot fi eficiente. Ciclurile neregulate, anovulatorii impun, uneori, folosirea hormonilor.
 • Simptomele ce sugereaza existenta altor afectiuni sunt sângerarile neregulate, schimbarea fluxului sanguin, instalata brusc, sângerarile intermenstruale, sângerarea postcoitala, dispareunia, durerea pelvica sau cea premenstruala.
 • Factorii de risc speciali, ce pot sugera cancerul endometrial sunt sindromul ovarelor polichistice, obezitatea pronuntata, nuliparitatea, la femeile mai in vârsta si utilizarea de tamoxifen sau de estrogeni netamponati.
 • Ce metoda de contraceptie utilizeaza? Este multumita de ea? Pilula contraceptiva combinata diminueaza sângerarea menstruala. Steriletul cu cupru poate spori pierderea de sânge.
Lecturi utile

Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. The initial management of menorrhagia - evidence based clinical guidelines. London: RCOG Press, 1998.
Prentice A. Medical management of menorrhagia. BMJ 1999:319:1343-5.


Tratamentul medical al menoragiei, adaptat cu permisiune dupa The Initial Management of
Menorrhagia - Evidence Based Clinical Guidelines (vezi caseta)

Ce trebuie sa faceti

 • Este recomandat un examen abdomino-pelvin bimanual; daca este momentul pentru control, faceti un frotiu cervical. Trimiteti pacienta la un ginecolog daca uterul este mai mare decât o sarcina de 10 saptamâni sau in cazurile in care constatati prezenta vreunei formatiuni tumorale pelvice anormale ori a durerii. In caz contrar, ar trebui sa fie eficiente tratamentele medicale. Discutati cu pacienta despre elementele clinice si optiuni.
 • Faceti o hemograma completa. In lumea occidentala, menoragia este cauza cea mai frecventa de anemie prin deficit de fier. Multor femei le displace sa ia tablete cu fier datorita constipatiei, diareei sau flatulentei urât mirositoare; unele prefera sa ramâna anemice. Discutati masurile legate de dieta, in scopul cresterii aportului de fier; de exemplu, consumul sucului de portocale asociat cu tabletele cu fier ajuta la absorbtie.
 • Controlati tiroida si activitatea altor glande endocrine numai daca tabloul clinic o impune. Initial, nu este nevoie de evaluarea endometriala.
 • Daca femeia are cicluri regulate, ovulatorii si prefera un tratament non-hormonal, administrat numai pe perioada menstruatiei, sugerati acidul mefenamic, 500 mg, de trei ori pe zi sau acidul tranexamic, 1 g, de trei ori pe zi, in prima zi a menstruatiei, precum si in celelalte zile cu flux abundent. Oricare dintre tratamente trebuie incercat timp de trei luni. Acidul mefenamic poate sa produca iritatie gastro-intestinala sau sa agraveze astmul. Cu toate acestea, amelioreaza dismenoreea. Acidul tranexamic poate produce cefalee si greata si nu trebuie prescris daca pacienta a avut tromboembolism. Controlati tratamentul la trei luni si continuati-l pe termen nedefinit daca pacienta il tolereaza. Daca fluxul sanguin nu este redus sau daca exista efecte adverse intolerabile, poate fi prescris celalalt medicament pâna in momentul in care pacienta urmeaza sa se adreseze unui ginecolog.
 • Femeilor ce doresc contraceptie hormonala sau care au nevoie de controlul ciclului oferiti-le pilula contraceptiva combinata, un dispozitiv intrauterin cu eliberare de levonorgestrel sau progestogeni pe cale orala ori depot. Steriletul cu eliberare de levonorgestrel poate produce sângerare neregulata, continua, in primele sase luni, dar reduce cu 80-90% pierderea de sânge menstrual, dupa 6-12 luni. Dispozitivul trebuie mentinut timp de cinci ani. Daca pacienta are un dispozitiv contraceptiv intrauterin pe baza de cupru sau din plastic poate adauga acid tranexamic sau acid mefenamic; ca o alternativa, puteti sa-i sugerati ca, la sfârsitul menstruatiei urmatoare, sa inlocuiasca steriletul cu un dispozitiv cu eliberare de levonorgestrel.
 • Solicitati pacientei sa noteze urmatoarele trei menstruatii si fixati-i o noua consultatie dupa trei luni, aranjând repetarea hemoglobinei cu o saptamâna inainte, astfel incât rezultatul sa fie gata pâna la data stabilita pentru controlul urmator.
Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: