Cresterea riscului de infectii meningococice la copiii care au parinti fumatori

Cercetarile recente au evidentiat faptul ca riscul de producere a afectiunilor meningococice invazive ale copiilor este puternic influentat de statutul de fumator al parintilor si de conditiile socioeconomice nefavorabile.

Riscul cel mai crescut - de peste opt ori - s-a remarcat in rândul copiilor care aveau ambii parinti fumatori, desi, conform aprecierilor facute de cercetatori, constatarea s-ar putea sa supraestimeze situatia reala, deoarece familiile mentionate sunt mai susceptibile de a prezenta multiple dezavantaje sociale, neluate in calcul in ajustarile efectuate in studiu.

Cercetarile au evidentiat faptul ca, fata de subiectii din grupurile de control, copiii in ale caror camine se fumau mai mult de 20 de tigari zilnic aveau o probabilitate de 2,6 ori mai mare de a contracta afectiuni meningococice.

Studiul, publicat in Archives of Disease in Childhood (2000; 83: 117-21) a examinat toate cazurile de afectiuni meningococice invazive, diagnosticate dupa vârsta de 18 luni, in 35 de districte ale Republicii Cehia. In rândul copiilor mai mici de 15 ani s-a identificat un total de 71 de cazuri.

Pentru fiecare dintre cazuri au fost stabilite doua controale, care corespundeau din punct de vedere al vârstei, sexului, districtului si locului de origine (urban sau rural). Subiectii care au reprezentat controalele au fost selectionati din rândul copiilor sanatosi, ce invatau la aceleasi scoli ca si bolnavii. Autorii au afirmat ca proportia parintilor fumatori a fost substantial mai mare in familiile bolnavilor decât in cele ale copiilor ce reprezentau controalele.

Ei au constatat ca riscul de contractare a afectiunii este generat de mai multi factori socioeconomici, printre care, in special, gradul de educatie a mamelor. De asemenea, raportul a evidentiat existenta mai multor posibilitati biologice care permit asocierea intre fumat si afectiunile meningococice.

Autorii au afirmat: "Expunerea la fum produce leziuni directe asupra mucoasei nazofaringiene. Fumatul pasiv se asociaza cu o crestere a riscului de instalare a afectiunilor respiratorii la copiii mici".

Smoking in parents increases meningococcal disease risk
BMJ 2000;321:319

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Irina Tanasescu
Autor: