A 49-a adunare generala a IFMSA

Federatia Internationala a Asociatiilor Medicale Studentesti (IFMSA) a fost fondata in 1951 si este recunoscuta oficial, de catre Natiunile Unite, ca fiind o organizatie apolitica si neguvernamentala. Ea reprezinta organizatii studentesti din toate continentele, intrunind 69 de tari.

A fost infiintata ca rezultat al spiritului de prietenie ce a cuprins studentimea dupa razboi. IFMSA este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept forum oficial international al studentilor medicinisti. Din 1995 au devenit oficii regionale IFMSA: Federatia Asociatiilor Medicale Studentesti din Africa (FAMSA) si Asociatia Studentilor Medicinisti Europeni (EMSA). De remarcat ca acestea activeaza independent si paralel cu IFMSA. Printre obiectivele IFMSA se pot enumera: crearea unei platforme accesibile studentilor din intreaga lume pentru discutarea problemelor legate de sanatate, educatie si medicina; promovarea idealurilor umanitare si a eticii medicale; activarea ca mecanism al schimburilor profesionale medicale si derularea de proiecte. Activitatile mentionate sunt coordonate de sase departamente: schimburi profesionale (SCOPH), schimburi in domeniul cercetarii (SCORE), refugiati si pace (SCORP), sanatate publica (SCOPH), sanatatea reproducerii, inclusiv SIDA (SCORA) si educatie medicala (SCOME).

România este reprezentata, in cadrul IFMSA, de doua organizatii medicale studentesti: Federatia Asociatiilor Medicale Studentesti din România (FASMR), membru cu drepturi depline al IFMSA si Sectia Studenti a Societatii de Medici si Naturalisti - Iasi (SSSMN), membru asociat al IFMSA.

In fiecare an, in luna august, are loc intrunirea generala (General Assembly, GA) a IFMSA. Anul acesta, a 49-a GA s-a desfasurat in orasul Porto, Portugalia, in perioada 6-12 august. Au participat 540 de studenti din tarile membre IFMSA, Canada, Australia si Asociatia Studentilor Medicinisti din Asia.

Fiecare departament al IFMSA are reprezentanti nationali in organizatiile membre. Acestea au, la rândul lor, reprezentanti locali, la nivelul fiecarei universitati. Prin directorii nationali de programe, informatia preluata de la GA ajunge in centrele universitare. Coordonatorii locali au sarcina de a informa studentii. In practica, insa, difuzarea materialelor este greoaie. Multi studenti ajung sa-si incheie studiile fara sa fi auzit vreodata de IFMSA. Acestea au fost motivele pentru care o mare parte din timpul sesiunilor pentru presedintii de organizatii a fost acordat problemei comunicarii in cadrul IFMSA si a promovarii IFMSA, utilizând mass-media.In interiorul IFMSA, Internetul pare a fi solutia: conferinte virtuale, arhivare electronica, utilizarea de pagini web ca instrumente. De asemenea, este necesara reorganizarea IFMSA pe baza regionala. Exista, deja, trei grupuri subregionale: tarile central europene, tarile francofone si tarile baltice. Din acest an, România este membra a primelor doua grupuri. Un student venit pentru efectuarea stagiului de vara in una dintre tarile membre ale unui grup subregional va beneficia de facilitati in toate tarile membre ale grupului. Se vor stabili baze de date cu fundatiile ce pot sprijini proiectele desfasurate de organizatiile locale. In cadrul unor intruniri anuale, fiecare organizatie isi va prezenta propria sa experienta in derularea programelor de schimburi.

Desi studenti, si nu profesionisti, noi privim cu toata seriozitatea sarcinile asumate. Având bagajul de cunostinte din facultate putem descoperi satisfactiile si dificultatile practicii intr-o atmosfera amicala, plina de respect reciproc. Probabil ca putini dintre tinerii insufletiti din IFMSA vor ajunge specialisti valorosi. Dar, cu siguranta, cei mai multi vor fi oameni toleranti si generosi, premise esentiale pentru a deveni un medic bun.

Multumesc D-lui Valentin Tarus pentru sprijinul financiar oferit in vederea participarii la aceasta conferinta.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: