RECENZIE - Multimodality Treatment of Lung Cancer, in: Lung Biology in Health and Disease

Cancerul pulmonar reprezinta, la ora actuala, o problema majora de sanatate publica atât in tarile dezvoltate, cât si in cele in curs de dezvoltare. De aceea, multe sperante se indreapta catre prevenire si, in special, catre renuntarea la fumat si anihilarea carcinogenilor inhalatori.

Chiar daca se indeplineste, acum, acest deziderat, consecintele pe termen lung ale agentilor etiologici persista si, mai mult, sunt inca imprevizibile.

Se impune ca "batalia" sa fie purtata, insa, pe mai multe fronturi. La preventie trebuie adaugata si abordarea aspectelor terapeutice. Desi nu exista nici un tratament curativ infailibil, asistam la o avalansa de metode terapeutice bazate pe biologia moleculara si pe genetica moleculara. Acestea deschid noi orizonturi si ofera noi sanse pacientilor aflati in stadii avansate de boala.

Seria Lung Biology in Health and Disease, editata de Claude Lenfant, director al The National Heart, Lung and Blood Institute, din SUA, a prezentat, in monografii anterioare, aspecte legate, cu precadere, de etiopatogenia si metodele diagnostice in cancerul pulmonar.

Volumul de fata abordeaza in special problematica tratamentului cancerului pulmonar, dar si tehnici de diagnostic de ultima ora. Structurata pe trei sectiuni, ce totalizeaza 18 capitole, monografia prezinta, in sectiunea introductiva, teme precum modificarile moleculare si celulare asociate cancerului si perspectivele terapeutice pe care acestea le deschid. Ulterior, pentru a evidentia contextul optim de instituire a terapiei multimodale, sunt abordate metodele de stadializare radiologica si chirurgicala.

Sectiunea a doua este consacrata cancerului pulmonar nonmicrocelular. Tratamentul chirurgical (clasic si pe cale videotoracoscopica), aplicat atât in stadiile precoce, cât si in cele avansate, reprezinta prima optiune terapeutica abordata. Urmeaza chimioterapia si radioterapia, recomandarile utilizarii metodelor mentionate fiind bazate pe rezultatele studiilor statistice multicentrice si pe analizele de eficienta a costurilor. Locul si structura tratamentului multimodal reprezinta continutul de baza al acestei sectiuni si, practic, subiectul primordial al volumului.

Cancerul microcelular este abordat in ultima sectiune. In mod similar sunt particularizate aceleasi metode terapeutice utilizate in cancerul non-microcelular.

Monografia beneficiaza de aportul expertilor in domeniul oncologiei clinice si ar putea reprezenta, daca ar fi accesibila ca pret (pentru România), o sursa utila de documentare. Variantele electronice vor putea fi accesate, speram, in viitorul apropiat pe site-ul editurii.

Executive Editor Claude Lenfant
Marcel Dekker Inc. 2000, vol 140, 472 pag.,
ISBN: 0-8247-0236-0

Dr Sabina A Antoniu asistent universitar,
Clinica de Pneumologie Iasi

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: