Tuberculoza rezistenta la medicamente poate fi controlata, sustine OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a prezentat pentru prima data dovezi solide care sustin ca extinderea formelor de tuberculoza rezistenta la medicamente poate fi oprita prin programe de tratament adecvat.

OMS avertizeaza, totusi, ca "intervalul oportun" în care se poate preveni raspândirea suselor rezistente la medicamente va fi ratat daca nu se vor lua masuri urgente, menite sa convinga autoritatile de sanatate si doctorii sa foloseasca strategia de tratament recomandata, care, în prezent, ajunge doar la unul din cinci pacienti cu tuberculoza din lume.

Avertismentul apare într-un raport publicat cu ocazia Zilei mondiale a tuberculozei, ca rezultat al unei întâlniri ministeriale de la Amsterdam. Raportul descrie o prevalenta îngrijorator de crescuta a suselor de Mycobacterium tuberculosis rezistente la medicamente, provenite din anumite zone din Europa de Est si din Asia.

În schimb, tarile care au utilizat strategia recomandata au rate foarte reduse de rezistenta. "Observam rate semnificative de rezistenta la medicamente doar în tarile care nu au avut programe de control eficiente," a spus Dr Marcos Espinal, epidemiolog si sef al echipei de autori care au redactat raportul.

Pe baza unor studii de mai mica amploare, care au aratat ca ajuta la prevenirea aparitiei rezistentei, OMS a sustinut, de mai multi ani, necesitatea tratamentului observat direct, în cura de scurta durata ("DOTS").

Prezentul raport este, insa, primul care prezinta o relatie inversa între numarul de pacienti ce primesc DOTS si prevalenta suselor rezistente într-un esantion mare de populatii. "Aceasta concluzie nu este un lucru neasteptat pentru aceia dintre noi care au fost implicati în DOTS, însa la ora actuala avem si dovezile," a afirmat un purtator de cuvânt al OMS.

Raportul este doar al doilea studiu global al prevalentei suselor de M tuberculosis rezistente la medicamente, la nivel mondial. Primul, datind din 1997, s-a bazat doar pe esantioane provenite de la 35 de populatii.

Noul raport include date din 58 de tari si din alte regiuni (cum ar fi provinciile din China), iar datele sunt suficient de numeroase pentru a detecta un trend la 28 de tari. Autorii avertizeaza, însa, ca imaginea este înca incompleta. Gradul de rezistenta la medicamente nu este cunoscut în cinci dintre tarile cu cea mai mare incidenta de tuberculoza în lume: India, China, Indonesia, Bangladesh si Pakistan.

Rezistenta la medicamente este semnificativa doar in tarile fara programe de control eficiente

Ca si în studiul anterior, o rata crescuta de rezistenta la unul sau mai multe medicamente a fost gasita la cazurile noi de tuberculoza din Estonia, cu 37% rezistenta la un tuberculostatic si 14% tuberculoza rezistenta la mai multe medicamente. Prevalenta rezistentei în Estonia a crescut semnificativ de la ultimul studiu, atât la cazurile noi, cât si la cei care au mai fost tratati.

Alte tari sau regiuni cu rate îngrijoratoare de rezistenta sunt: Letonia; doua regiuni din Rusia, Iran, provinciile Henan si Zhejiang din China si statul Tamil Nadu din India. Atât în Germania, cât si în Danemarca s-au înregistrat cresteri ale rezistentei, însa de mica amploare.

În unele zone ale Europei de Est, în care rata rezistentei este mare, existenta unei traditii a tratarii pacientilor în spital pentru durate lungi de timp a încurajat dezvoltarea suselor rezistente.

Raportul Anti-tuberculosis Drug Resistance in the World (Rezistenta antituberculoasa în lume) este disponibil de la departamentul publicatii, OMS, 1211 Geneva 27, Elvetia

Drug resistant tuberculosis can be controlled, says WHO
BMJ 2000;320:821

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Tudor P Toma
Autor: