Tratamentul cu telomeraza poate fi util în ciroza

Transplantul hepatic de urgenta, pentru insuficienta hepatica acuta, poate fi temporizat gratie ultimelor descoperiri ale cercetatorilor din Boston, Massachusetts.

Profesorul Ron DePinho si echipa sa au studiat diverse modalitati de prelungire a supravietuirii la persoanele aflate în asteptarea unui donor hepatic. De asemenea, ei au identificat un nou tratament care încetineste progresia afectiunii hepatice. (Science 2000;287:1253-8)

Evolutia afectiunilor hepatice catre ciroza se caracterizeaza printr-un proces de distructie hepatocitara cronica, alternind cu tentative repetate de regenerare celulara, pe o durata de citiva ani. La un moment, însa, capacitatea regenerativa a hepatocitelor se epuizeaza si se activeaza, în schimb, celulele stelate hepatice.

Celulele stelate sunt responsabile de productia de colagen, care determina asa numitul "bridging fibrosis", proces fibrozant patognomonic pentru ciroza hepatica. Din punct de vedere clinic, acesta corespunde insuficientei hepatice terminale ("end stage organ failure").

Conform unei ipoteze recente, instalarea insuficientei hepatice terminale ar fi determinata de lungimea telomerilor celulari - structuri implicate în protectia terminatiilor cromozomiale.

Ron DePinho, profesor de genetica la Harvard Medical School, si echipa sa au utilizat soareci cu deficit de telomeraza (soareci care au suferit, anterior, o modificare genetica ce îi împiedica sa sintetizeze telomeraza, o enzima necesara pentru mentinerea integritatii telomerilor), care au fost supusi unei ablatii hepatice. S-a constat ca ficatul lor prezenta o transformare fibroasa compatibila cu ciroza, ca urmare a incapacitatii de a asigura functionalitatea telomerilor si, deci, de a-si proteja propriile hepatocite de agresiunile toxice.

"Ne-am întrebat, apoi, ce s-ar întimpla daca am administra din nou telomeraza respectivilor soareci," a spus profesorul DePinho.

Folosind un virus ca vector pentru plasarea telomerazei în interiorul hepatocitelor, cercetatorii au constatat ca, în acest mod, evolutia spre ciroza a soarecilor a fost blocata. Descoperirea indica existenta unei legaturi patogenice între reducerea dimensiunii telomerilor si aparitia cirozei. In concluzie, profesorul DePinho sugereaza potentialul beneficiu al tratamentului cu telomeraza în ciroza.

Cirrhosis may be amenable to telomerase treatment
BMJ 2000;320:536

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Malina Ioanas
Autor: