"Nu-mi place lunea" – ziua decesului prin boala arteriala coronariana, în Scotia: studiu realizat prin colectarea datelor curente

Un studiu recent, realizat în Moscova, a semnalat o mortalitate cardiovasculara mai mare in zilele de simbata, duminica si luni si a legat aceasta constatare de modelul de comportament rusesc privind consumul excesiv de alcool.1

Alte studii au semnalat un risc crescut de evenimente cardiace lunea, un virf, în alte zile sau absenta unei variatii semnificative în cursul saptaminii.2 Modelul de decese prin boala cardiaca coronariana în functie de ziua din saptamina a fost investigat pe populatia din Scotia, explorindu-se, totodata, posibilele corelatii cu repartizarea consumului de alcool.

Subiecti, metode si rezultate

Datele referitoare la numarul total de internari si de decese au fost obtinute de la Scottish Morbidity Record and General Register Office (Oficiul scotian de evidenta generala si inregistrare a morbiditatii), pentru toti rezidentii decedati între 1986 si 1995, a caror cauza principala de deces a fost boala cardiaca coronariana (ICD-9 (clasificarea internationala a bolilor, editia a 9-a), codurile 410-414). Au fost obtinute informatii legate de decesul în spital si de existenta unor internari anterioare, pina în 1981. Decesele survenite din alte cauze, inregistrate in Scotia în perioada 1986-1995, au format grupul de comparatie. S-a utilizat testul 2 pentru examinarea diferentelor dintre numarul de decese observat zilnic si cel scontat în absenta unei variatii în cursul saptaminii. Internarile de urgenta în spitalele scotiene, pentru abuz de alcool, la nedependenti (ICD-9, cod 305.0), au fost considerate reprezentative pentru consumul excesiv de alcool.

In perioada 1986-1995 au decedat, prin boala cardiaca coronariana, 91193 barbati si 79051 femei. In ansamblu, s-a observat o variatie semnificativa în cursul saptaminii (P<0,001), cu un exces de decese lunea (3,1% peste media zilnica). Analiza pe subgrupe a aratat ca acest lucru reflecta o variatie semnificativa, în cursul saptaminii, la 58448 de persoane care nu au avut internari anterioare în spital pentru boala cardiaca coronariana si au decedat în afara spitalului (figura). In acest grup, excesul de decese din ziua de luni a fost cel mai ridicat la cei cu vârsta sub 50 de ani (barbati, 19,2% peste media zilnica (P<0,01); femei, 20,0% peste media zilnica (P=NS)). Barbatii sub 65 de ani au inregistrat si ei scorurile cele mai ridicate in zilele de simbata (P<0,01) si duminica (P<0,001).

Nu a existat nici o variatie semnificativa la pacientii cu internari anterioare pentru boala cardiaca coronariana, care au decedat datorita acestei afectiuni, în afara spitalului (n = 18574), si nici o tendinta evidenta, în cursul saptaminii, pentru cei care au decedat prin boala cardiaca coronariana în spital (n=93222). Decesele survenite din alte cauze (n=449345) au depasit valorile scontate pentru zilele de joi si vineri, inregistrind un virf simbata, si anume 1,1% peste media zilnica (P<0,01). S-a observat o variatie semnificativa în ceea ce priveste internarile de urgenta pentru abuz de alcool, la nedependenti (P<0,001), care se coreleaza cu un model de consum excesiv de alcool vinerea, simbata si duminica (cu 20%, 64% si, respectiv, cu 11% peste media zilnica).

Comentarii

Am sesizat un exces de decese prin boala cardiaca coronariana, în afara spitalului, lunea, la bolnavii care nu figurau cu internari anterioare pentru boala cardiaca coronariana. In cazul deceselor datorate altor cauze, excesul a fost diferit de modelul de variatie din cursul saptaminii. Este improbabil sa fie un artefact al deceselor ramase nedescoperite pina luni, deoarece acest model nu s-a întîlnit la oamenii cu o internare anterioara pentru boala cardiaca coronariana, care au decedat în afara spitalului.

Decesele prin boala cardiaca coronariana care apar în afara spitalului,
pe zile din saptamâna, la oamenii fara internari anterioare pentru boala
coronariana, în Scotia, 1986-1995: diferente procentuale fata de valorile
scontate

Virful de luni al deceselor prin boala cardiaca coronariana, în Scotia, poate fi atribuit, în parte, consumului crescut de alcool la sfirsitul saptaminii, desi pot fi importante si alte cauze, cum ar fi stresul legat de serviciu.2 Au fost sugerate mai multe mecanisme potentiale care leaga boala cardiovasculara si decesul de consumul excesiv de alcool si de abstinenta la alcool.3 Nu am observat excesul de luni la oamenii cu o internare anterioara pentru boala cardiaca coronariana care au decedat prin aceasta boala în afara spitalului. Respectivul grup poate fi partial protejat de decesul subit de cauza cardiaca prin tratamentul curent4 sau, poate, prin probabilitatea mai crescuta de a apela la ajutor medical la sfirsitul saptaminii, datorita familiarizarii cu simptomele. Posibila legatura între consumul excesiv de alcool si decesele prin boala cardiaca coronariana are implicatii potentiale importante pentru sanatatea publica si merita investigatii suplimentare.

Contributii: CE a contribuit la protocolul initial de studiu, a efectuat analizele, a interpretat datele si a scris prima varianta. JC a avut ideea originala pentru studiu, a contribuit la protocol si la interpretarea datelor si a scris versiunea finala. SC a contribuit la protocolul initial, la interpretarea si scrierea articolului. AF, JB si AR au adunat datele, au efectuat analizele si au contribuit la interpretarea si la corectarea manuscrisului. JP, JMcM si KM au contribuit la interpretare si la corectura. LG a contribuit la culegerea si interpretarea datelor legate de consumul de alcool si la corectura. SC este garantul.
Finantare: Studiul a fost finantat de British Heart Foundation.
Conflict de interese: Nici unul declarat.

"I don't like Mondays"-day of the week of coronary heart disease deaths in Scotland: study of routinely collected data
BMJ 2000;320:218-9

Information and Statistics Division, National Health Service in Scotland, Trinity Park House, Edinburgh EH5 3SQ
Christine Evans specialist registrar in public health medicine
James Chalmers consultant in public health medicine
Adam Redpath principal statistician
Alan Finlayson senior health information scientist
James Boyd senior health information scientist
Lesley Graham senior clinical medical officer
Department of Public Health, University of Glasgow, Glasgow G12 8RZ
Simon Capewell senior lecturer
Kate Macintyre medical epidemiologist
Department of Cardiology, University of Glasgow, Glasgow Royal Infirmary, Glasgow G31 2ER
Jill Pell honorary clinical senior lecturer
Department of Cardiology, University of Glasgow, Western Infirmary, Glasgow G12 8QQ
John McMurray professor
Correspondence to: J Chalmers Jim.Chalmers@isd.csa.scot.nhs.uk

Bibliografie

1 Chenet L, McKee M, Leon D, Shkolnikov V, Vassin S. Alcohol and cardiovascular mortality in Moscow; new evidence of a causal association. J Epidemiol Community Health 1998;52:772-4.

2 Willich SN, Lowel H, Lewis M, Hormann A, Arntz H-R, Keil U. Weekly variation of acute myocardial infarction. Increased Monday risk in the working population. Circulation 1994;90:87-93.

3 McKee M, Britton A. The positive relationship between alcohol and heart disease in eastern Europe: potential physiological mechanisms. J R Soc Med 1998;91:402-7.

4 Peters RW. Circadian patterns and triggers of sudden cardiac death. Cardiol Clin 1996;14:185-94.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: