Medicilor li se spune sa trateze dependenta de nicotina ca pe o boala

Fumatul ar trebui tratat ca o forma de dependenta de drog, cu servicii si interventii pentru renuntarea la fumat, cum ar fi terapia de substitutie nicotinica, disponibila pentru toti fumatorii,

in cadrul NHS, conform unui raport publicat de Tobacco Advisory Group (Grupul Consultativ pentru Tutun) al Royal College of Physicians (Colegiul Regal al Medicilor).

Raportul considera ca fiind necesara o schimbare majora a atitudinii fata de fumatori. Medicii, alti specialisti din domeniul sanatatii si societatea "trebuie sa recunoasca dependenta de nicotina drept o problema majora, medicala si sociala", asemanatoare cu dependenta de droguri tari, cum sunt, de pilda, cocaina si heroina.

Majoritatea fumatorilor nu practica acest obicei numai pentru ca asa vor, afirma raportul, ci pentru ca sunt dependenti de nicotina. "Dorim sa vedem specialistii din sanatate si publicul acceptind fumatul drept o tulburare care necesita tratament ca oricare alta boala", a afirmat profesorul John Britton, presedintele raportorilor si profesor de pneumologie la Universitatea din Nottingham." In prezent, fumatul este considerat drept o activitate optionala."

Ajutorul pentru a învinge dependenta de nicotina ar trebui oferit, în cadrul NHS, într-un mod asemanator serviciilor de tratament pentru alcoolism si dependenta de droguri.

Terapia de substitutie cu nicotina are un raport cost-eficienta ca si majoritatea altor interventii medicale, costând între 212?£ (339?$) si 873?£ pe an de viata salvata (preturi din 1996), afirma raportul.

Se face apel si pentru cercetarea suplimentara privind utilizarea si siguranta terapiei de substitutie nicotinica la femeile gravide, din care o treime continua sa fumeze.

Terapia de substitutie nicotinica, precum si alte interventii, cum ar fi antidepresivul bupropion, care ar putea sa fie disponibil, în Marea Britanie, la sfârsitul acestui an, dubleaza rata de abandon. Combinarea acestor metode cu sprijinul comportamental, cum ar fi, de pilda, consilierea de grup, poate creste ratele de abandon la cote de pâna la 35% într-un an.

Chiar daca aceste efecte par slabe, furnizarea pe scara larga a unor astfel de masuri, în cadrul NHS, va "duce la beneficii substantiale, legate de numarul celor care renunta la fumat", afirma raportul, pentru ca fumatul este atât de frecvent.

In 1997, un sfert din adulti erau fumatori constanti. Cu toate ca, în ultimii 50 de ani, si-a diminuat aria de raspindire, obiceiul fumatului pare sa fi atins un nivel stabil. La vârsta de 15 ani, un sfert din copii fumeaza, iar aproximativ 50% din tinerii adulti fumatori vor continua acesta practica si la vârsta de 60 de ani.

Chiar si trecerea la tigarile cu un continut scazut de nicotina poate fi contraproductiva. De fapt, oamenii care opteaza pentru acest tip de tutun compenseaza prin inhalarea mai profunda a fumului, rezultatul fiind o reducere foarte slaba, daca nu absenta, a cantitatii de nicotina si gudron inhalate, cu beneficii minime asupra sanatatii.

Fumatul este singura problema de sanatate publica de importanta capitala în Marea Britanie, care s-a estimat ca ar costa NHS 1,5 milioane £ anual.

Prevalenta fumatului la copiii cu vârsta cuprinsa între 11 si 15 ani, în functie de obiceiurile parentale, Anglia, 1997

Speranta de viata, la vârstele de 35 si 65 de ani, în functie de statutul de fumator si de sex, Marea Britanie, 1997

Profesorul Britton doreste ca Departamentul de sanatate sa recunoasca problema dependentei de nicotina si sa ridice restrictiile de prescriere aplicate în mod curent produselor de substitutie nicotinica sau sa le faca disponibile fara prescriptie, la un pret rezonabil.

"Este total nejustificat ca în cadrul NHS sa se furnizeze tratamente scumpe, cum ar fi statinele, si sa se interzica un tratament cu un raport cost-eficienta mai bun, care ofera mult mai multi ani de viata," a afirmat acesta. In plus, tigarile vor trebui sa întruneasca aceleasi standarde de siguranta ca si alte sisteme de furnizare a drogurilor, cum ar fi terapia de substitutie nicotinica, asa cum este stabilit de Medicines Control Agency (Agentia pentru controlul medicamentului).

"Mi-ar placea sa vad interzise tigarile în forma lor actuala," a spus profesorul Britton." Ele trebuie sa fie facute la fel de sigure ca orice alte instrumente de furnizare de drog."

Nicotine Addiction in Britain (Dependenta de nicotina în Marea Britanie) poate fi comandata de la Publication Unit, la Royal College of Physicians (tel 020 7935 1174, ext 358); pret 16,50 £.

Doctors told to treat nicotine addiction as a disease
BMJ 2000;320:397

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: