OPINII - Noi stiri despre epidemia de gripa

In concluzie, nu am fost pregatiti pentru aceasta. Sidney A, virusul mileniului – nu cel al computerelor, ci al gripei – a creat un rasunet atit in ceea ce priveste extinderea, cit si impactul asupra NHS. Presa a intretinut, cu generozitate, focul.

O data in plus, responsabilii din New Labour au fost banuiti a fi in spatele titlurilor de ziar.

Recent au fost publicate in presa doua intrebari. A fost, realmente, o epidemie de gripa? Si daca a fost, sau nu, de ce NHS nu a fost capabil sa faca fata?

Inainte de vacanta de iarna (a mileniului), guvernul a declarat ca este pregatit sa faca fata unui numar mare de urgente. Dupa cum s-a dovedit, perioada vacantei nu a fost exceptional de aglomerata pentru spitale.

Pe 4 ianuarie, insa, au existat primele semne care au aratat ca linistea este aproape de sfirsit. "Virusul britanic al gripei Y2K atingea punctul culminant, iar tara se indrepta spre cea mai mare epidemie, de la cea din 1989, cind au murit 29 000 de oameni", a observat Jill Palmer, in Mirror. "Apelurile telefonice la NHS Direct si la linia telefonica nationala a serviciului de asistenta medicala au crescut de la 4 000 la 14 000 pe zi. In acelasi timp, farmacistii au semnalat o crestere de patru ori a numarului de clienti ce au cerut remedii pentru raceala sau gripa si analgezice.

Numarul de apeluri la NHS Direct a variat: unele ziare au scris ca a fost de aproximativ 20 000 pe zi. Dar nici o estimare prealabila nu a sugerat o cifra care sa ilustreze cel mai fidel proportia epidemiei. Singurul sondaj important, remarca Daily Telegraph, a aratat ca "medicii de familie au ingrijit un numar record de apeluri pe perioada vacantei. S-a estimat ca 2% din populatie s-au prezentat la medicii de familie."

Pe data de 6 ianuarie, Daily Telegraph era indignat ("Gripa ce a izbucnit a lasat numai 11 paturi libere in sectia de terapie intensiva") si sustinea ca aproape fiecare familie a fost afectata de virusul gripei. Povestea de groaza desrisa de NHS s-a desfasurat cu pasi repezi. Northwick Park Hospital a inchiriat o masina de la St John Ambulance " pentru a facilita transportul pacientilor accidentati si a celor in stare de urgenta" (Mirror, 6 ianuarie). Eastbourne Hospital a depozitat 60 de cadavre in camioane frigorifice" (Daily Telegraph, 7 ianuarie). Un batrin in virsta de 74 de ani a murit dupa tratamentul unui anevrism aortic si o cursa ulterioara, de 200 de mile, in cautarea unui pat la terapie intensiva (Independent, 8 ianuarie). Si, culmea: "NHS a rugat Franta sa ne preia victimele gripei" (Sun, 7 ianuarie). Raspunsul a fost, nu! Cum ar putea fi posibil?.

Guvernul a fost, ca intotdeauna, nehotarit: "Oficialii au neglijat utilitatea urnelor (pentru pastrarea cadavrelor) si au declarat ca nu a fost o reactie de urgenta. A fost o parte a exercitiului nostru de planificare pentru o iarna lunga, fara precedent, date de circumstantele vacantei de iarna", a spus purtatorul de cuvint al Ministerului Sanatatii, citat de Independent (8 ianuarie).

Guardian (8 ianuarie) a incercat sa aplaneze panica si a argumentat ca trebuie sa se acorde mai mult timp initiativelor de reforma ale guvernului". Crizele au devenit manifestari firesti ale sezonului de dupa vacanta de iarna, la fel de normal cum se usuca brazii dupa Craciun si cum ramin resturi dupa un festin. In prezent, suntem bombardati cu relatari ale dezastrului. Toate acestea au dat apa la moara unor partide ce au incercat sa-si impuna punctul de vedere.

Pe 8 ianuarie, gripa izbucnita nu era epidemica, cererea de asistenta primara si de servicii spitalicesti a fost foarte mare, dar oficialii NHS s-au descurcat. Presa, vrind sa-si gaseasca de lucru, dupa trecerea emotiilor legate de virusul mileniului, si-a gasit o noua tinta in NHS. Totusi, peste noapte, totul s-a schimbat in mod misterios.

"Marea Britanie este prinsa intr-o serioasa epidemie de gripa, declara guvernul. Izbucnirea gripei a fortat spitalele sa amine mii de operatii urgente si a generat supraaglomerare si haos in sectii", relata Observer, (9 ianuarie). Sursa declaratiilor de mai sus a fost prof Liam Donaldson, oficialitate de frunte a lumii medicale britanice. Datele oficiale, arata el, au fost subestimate, deoarece mii de bolnavi de gripa au apelat NHS Direct, in loc sa consulte medicii de familie sau sa se prezinte la dispensar.

Alan Milburn, ministrul sanatatii, a vorbit pe acelasi ton in Daily Telegraph (11 ianuarie): "Daca nivelul actual al virusului gripei nu va inregistra un virf, curind ne vom indrepta spre cea mai mare epidemie din ultimele doua decenii. Daca cifrele nu au sustinut afirmatiile guvernului, atunci pe ce s-au bazat? Aceasta se regaseste in experienta oamenilor. Cu greu poate fi gasita o familie care sa nu fi fost afectata de gripa." Chiar asa? Si ce se va face pentru NHS?

Cu acesta ocazie, expertii medicali nu s-au napustit asupra politicii New Labour; cifrele oficiale au fost mai mici decit proportiile reale ale epidemiei, iar ziarele au rectionat rapid. Charles Arthur intreba: "Daca NHS a dat date corecte, de ce a fost nevoie de atitea paturi in plus, de ce a fost declarata o epidemie care nu a fost epidemie si de ce operatiile de rutina au fost aminate pe tot teritoriul tarii? (Independent, 11 ianuarie)

Pe data de 16 ianurie, guvernul a fost presat de atacul presei si al publicului, iar Lordul Winston a lansat un atac la adresa conducerii NHS. Drept raspuns, primul ministru, Tony Blair, a reusit sa promita doar ca investitiile din cadrul NHS vor fi cu putin mai mari decit se promisese. Incercarea guvernului de a masca problemele NHS a esuat. Observer (16 ianuarie) a intuit: "Motivul guvernului de a vorbi despre o gripa epidemica este clar. Raportarile la executivul NHS au sugerat ca serviciul medical se afla intr-un impas, iar numarul paturilor libere se apropia de zero." Oficialii guvernului", a mai afirmat ziarul, "au exercitat unele presiuni asupra ziarelor de duminica". Care a fost motivul pentru aceasta manipulare a presei? "Ministrul sanatatii, Alan Milburn," citat de Observator, a spus "unul dintre cei mai buni experti ai Cabinetului in ceea ce priveste manipularea media stia ca NHS urma sa intre in prima linie a luptei politice".

Asa ca nu a fost o epidemie. Fara a fi o exceptie, NHS s-a descurcat prost. Dar, cel putin cu aceasta ocazie, practica politicii New Labour a fost dezvaluita publicului.

The flu news epidemic
BMJ 2000;320:258

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Cristian Cojocaru
Autor: