Afisarea stilului

Imaginati-va ca articolul dumneavoastra a fost acceptat spre publicare de catre BMJ. Dupa efortul pe care l-ati depus scriindu-l si revizuindu-i forma finala asteptati cu nerabdare sa-l vedeti publicat si sa primiti laudele colegilor.

Sosesc corecturile referentilor. Incepeti sa parcurgeti textul elaborat cu atita truda si doriti sa vedeti cât de usor se citeste. Apoi observati semnele "?", inserate in text ici si colo, in atentia autorului. Pentru a raspunde la o parte din semnele de întrebare luati din nou versiunea originala si atunci va dati seama cât de mult v-a fost schimbat textul. Va întrebati ce s-a întâmplat cu articolul dumneavoastra. A fost acest lucru cu adevarat necesar?

Ca toate articolele publicate în BMJ, si al dumneavoastra a fost analizat de un redactor. Acesti profesionisti invizibili sunt cei mai critici cititori ai articolului dumneavoastra. Analiza si modificarile lor aduc un plus de valoare textului, facând articolul mai clar, mai concis si mai precis. Misiunea lor este de a elimina obstacolele care ar limita întelegerea usoara de catre cititor a mesajului si detaliilor textului, fara insa a denatura ceea ce a dorit autorul sa spuna. Cititorii - fie ei medici din diverse specialitati, sau fara specializare, vorbitori sau nu de limba engleza ca limba materna, publicul larg - au motive de a fi recunoscatori pentru atentia acordata detaliilor.

La baza muncii redactorilor sta o unealta foarte puternica numita "stilul casei". Elaborat de-a lungul zecilor de ani, stilul casei s-a infiltrat în fiecare fibra a redactorilor în timpul lungilor perioade de pregatire. Aceasta pregatire le slefuieste spiritul critic, le ascute suspiciunile si le dezvolta capacitatea de a diferentia nuante. În interesul uniformitatii revistei, redactorii învata sa renunte la preferintele personale in favoarea abreviatiilor, a ortografiei americane si a semnelor de exclamatie.

Unele dintre principiile stilului casei il reprezinta standardele scrisului corect; o parte din ele pot fi justificate precis - cum este, de pilda, lista de abreviatii utilizata de o revista care este citita de extrem de multi cititori; altele sunt recunoscute ca fiind arbitrare. Dar chiar si acestea din urma pot fi justificate pe baza faptului ca trebuie sa luam o decizie de la care sa nu ne abatem: probabil ca cititorii nu ne vor multumi daca vom schimba, de la un articol la altul, ortografia cuvintelor, scrierea cu majuscule si etaloanele. Având drept scop promovarea claritatii gândirii si a exprimarii, redactorii utilizeaza pronumele la persoana I, verbele la diateza activa si propozitiile scurte; în acelasi timp, sunt necrutatori cu gruparile de substantive, cu participiile care "atârna" în propozitii, cu pleonasmele si cu virgulele care lipsesc. Si permit foarte putine liniute de despartire.

Organizarea ideilor dupa preferinta autorului este unul dintre elementele stilului; un alt element este reprezentat de regulile gramaticale (asa cum sunt ele) si de utilizarea corecta a cuvintelor: "modul în care sunt îmbracate gândurile" dupa cum a spus Dickens. Stilul impus de editorii revistelor include elemente de acuratete tehnica -cu privire la modul în care sunt realizate tabelele sau la utilizarea denumirii medicamentelor. Tehnoredactarea include si ceea ce în perioada tehnoredactarii cu metal cald (pentru dimensiunea literelor, titlurile etc) era numit "marcarea textului"; în era electronica acest lucru este denumit "codare". Mai mult, implica si procesele de verificare a numerelor si procentelor (unde apar frecvent greseli), a etichetarii corecte a figurilor si a semnarii formularelor de declarare a conflictelor de interese. O componenta importanta a stilului casei este reprezentanta de numeroasele detalii pentru care exista mai multe alternative: beta-caroten sau b caroten? Studii de faza a II-a sau studii de faza a 2-a? adrenalina sau epinefrina? Sunt multe reguli care trebuie tinute minte; din fericire, toate sunt scrise.

Stilul casei pentru revista noastra este codificat în cartea de stil a BMJ, care a aparut, initial, pe spatele unei masini de scris si care in prezent poate fi gasita pe internet (www.bmj.com/advice/35.html). Listarea în ordine alfabetica, care insumeaza aproximativ 233 de pagini, este un document de lucru ce se poate modifica in functie de necesitati, într-un ritm de aproximativ o duzina de decizii pe saptamâna. Majoritatea deciziilor se refera la detalii tehnice; datele esentiale ale stilului BMJ (www.bmj.com/advice/10.html) se schimba, însa, mai greu. Ajungerea la un consens implica stabilirea unei logici a deciziei si a celei mai bune si mai clare solutii. Acest lucru presupune, adesea, cautari în alte ghiduri de stil si în surse de referinta care trateaza aspectele legate de ortografie, nume, denumiri ale unitatilor internationale, abrevieri, punctuatie sau utilizarea limbii engleze (www.bmj.com/advice/bref.html).

"Proza de buna calitate", spunea George Orwell, "este ca un ochi de geam". Munca redactorilor atrage atentia asupra peisajului, iar stilul casei mentine fereastra curata.

Putting on the style
Journal house style is for the benefit of readers; now everyone can access it

BMJ 1999; 319: 1592

Margaret Cooter, redactor, BMJ

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Tudor Toma
Autor: