Olandezii considera obligatorie testarea chirurgilor pentru depistarea hepatitei B

In Olanda, se intensifica presiunile in ceea ce priveste testarea regulata si obligativitatea vaccinarii impotriva virusurilor, precum cel al hepatitei B, a medicilor si asistentelor medicale ce lucreaza in domenii in care exista riscul de a veni in contact cu singele bolnavului.

Presiunile survin in urma unei anchete privind infectarea a 28 de pacienti cu virusul hepatitei B de catre un chirurg, in decursul a patru ani, la spitalul Saint Joseph, de linga Eindhoven. Ulterior, unul dintre bolnavi a transmis virusul partenerului sau care, mai tirziu, a decedat, probabil, din aceasta cauza.

Ancheta a absolvit de vina spitalul. Infectarea pacientilor a survenit in timpul operatiei, dar nu a fost pusa in evidenta existenta unor erori de procedura chirurgicala sau a unor masuri de igiena necorespunzatoare. Concluzia este ca modul de infectare ramine imposibil de stabilit.

Chirurgul nu stia ca este purtator al virusului, intrucit fusese vaccinat in 1985. Se pare ca fusese infectat anterior datei mentionate, pe cind lucra intr-o tara tropicala.

In timpul anchetei au fost testati 1 562 de pacienti, iar investigatiile continua in alte doua spitale olandeze si intr-un spital german, implicind, in ultimii zece ani, peste 2 000 de pacienti.

Dr Ineke Weers-Pothoff, microbiologul care a condus ancheta, a afirmat: "Am crezut ca masurile de protectie impotriva infectiilor, din salile de operatie, erau eficiente. Acum am descoperit ca ele nu sunt suficiente in cazul unor infectii virale."

Autoritatile din domeniul inspectiei de sanatate publica afirma ca exista un "risc crescut" pentru sanatatea publica si sustin testarea obligatorie. Alaturi de Dutch Health Council (Consiliul Medical Olandez), ele au fost insarcinate de ministrul olandez al sanatatii, Els Borst, sa evalueze posibilitatea introducerii testarilor obligatorii. Peste putin timp, cele doua organizatii vor da publicitatii un ghid spitalicesc asupra metodelor de imbunatatire a procedurilor de siguranta.

Intr-un interviu televizat, dna Borst a afirmat ca este pentru vaccinarea obligatorie, impotriva unor virusuri periculoase si rare, a tuturor cadrelor medicale ce lucreaza in domenii unde ar putea veni in contact cu singe. De asemenea, doctorii si asistentele ar trebui testati in mod regulat pentru depistarea bolilor infectioase. Se impune ca medicilor descoperiti ca fiind purtatori ai virusului hepatitic B sa nu li se mai permita sa lucreze in calitate de chirurgi in salile de operatie, a mai adaugat ea.

Profesorul epidemiolog Roel Coutinho, care a supravegheat investigatiile spitalicesti, a apreciat ca, desi sistemul de vaccinare voluntara functioneaza de zece ani, inca nu au fost vaccinati intre o jumatate si o treime din cei 2 000 de chirurgi din Olanda. El estimeaza ca 0,5-1% dintre acestia pot fi purtatori ai virusului hepatitei B.

Dutch consider obligatory testing of surgeons for hepatitis B
BMJ 1999;319:1219

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: