Septembrie 2007 / Nr. 7

Editorial
Tue
04
Nov

Simptome de alarmă în îngrijirea primară

În cadrul reţelei de asistenţă primară de sănătate, rareori se întâlneşte punerea, pentru întâia dată, a unui diagnostic de cancer, ceea ce face ca rolul medicilor generalişti (MG) în diagnosticarea bolii să fie de-a dreptul o provocare.

Tue
04
Nov

Rolul farmacistului în reţeaua de îngrijire primară

Serviciul naţional de sănătate din Regatul Unit al Marii Britanii a lansat, recent, iniţiativa denumită Choosing health through pharmacy,1 ce avea ca scop creşterea contribuţiei farmaciştilor la ameliorarea stării de sănătate a populaţiei.

Tue
04
Nov

Medicamentele antipsihotice la copiii cu autism

Problemele de bază ale autismului - cele legate de interacţiunea socială, de comunicare, de caracterul repetitiv şi limitat al activităţilor - pot fi însoţite de modificări ale comportamentului, ce includ crize de furie, agresivitate şi iritabilitate.1

Tue
04
Nov

Tromboprofilaxia la adulţii spitalizaţi

Există date convingătoare ce susţin faptul că tromboprofilaxia farmacologică poate reduce rata tromboembolismului venos cu până la 60-65%.1-3

Cercetare
Tue
04
Nov

Semnele de alarmă în diagnosticul precoce al cancerelor la nivelul reţelei de îngrijire primară: studiu de cohortă realizat pe baza General Practice Research Database

Rezumat

Obiective: Evaluarea asocierii dintre semnele de alarmă şi diagnosticul ulterior de cancer, în cadrul unui studiu efectuat pe un eşantion mare de populaţie, la nivelul reţelei primare de îngrijire.

Tue
04
Nov

„Încă nu mi-am sunat medicul." Rolul de furnizor de informaţii al farmacistului în cursul verificării medicaţiei pacienţilor cu vârste de peste 80 de ani: analiza calitativă a discursului

REZUMAT

Obiectiv: Estimarea rolului de furnizor de informaţii al farmacistului în cursul trecerii în revistă a medicaţiei pacienţilor cu vârste de peste 80 de ani.

Structură: Analiza discursului.

Tue
04
Nov

Eficienţa vizitelor efectuate de farmaciştii comunitari la pacienţii cu insuficienţă cardiacă: trialul controlat randomizat HeartMed

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea măsurii în care intervenţia farmaciştilor - concretizată în verificarea medicaţiei şi a automanagementului simptomelor, precum şi în acordarea de sfaturi legate de calitatea vieţii - reuşeşte să determine o reducere a cuantumului de internări şi a mortalităţii, în rândul bolnavilor cu insuficienţă cardiacă.

Contributie locala
Tue
04
Nov

Radioterapia craniană profilactică în cancerul pulmonar cu celule mici avansat reduce metastazele simptomatice şi creşte supravieţuirea

Supravieţuirea medie după diagnostic, în cancerul pulmonar cu celule mici (CPCM), este de două-patru luni, majoritatea pacienţilor fiind diagnosticaţi în stadiu avansat. Incidenţa metastazelor cerebrale este foarte ridicată, ceea ce determină decesul a 60% dintre bolnavi.

Tue
04
Nov

Suplimentarea alimentelor cu acid folic reduce semnificativ incidenţa defectelor de tub neural la nou-născuţi, la nivel populaţional

Administrarea de suplimente cu acid folic în sarcină este recomandată de rutină pentru prevenţia apariţiei, la făt, a defectelor de tub neural. Recent, în Canada, au fost publicate efectele suplimentării cu acid folic a produselor alimentare făinoase, începând cu anul 1998, asupra incidenţei defectelor de tub neural.

Tue
04
Nov

Administrarea de anticoagulante orale în boala aterosclerotică ocluzivă periferică nu este indicată

În ciuda lipsei unor dovezi concludente privind beneficiul administrării de anticoagulante orale în boala aterosclerotică ocluzivă periferică (BAOP), medicaţia respectivă continuă să fie frecvent prescrisă.

Tue
04
Nov

Curs european de medicina somnului

Creşterea prevalenţei tulburărilor de somn în societatea modernă şi progresele în studiul acestei patologii au sporit necesarul de specialişti în somnologie, atât pentru cercetare cât şi pentru practica medicală.

Analize, Controverse, Observatii
Tue
04
Nov

Medicii germani: inamicul public numărul unu?

Annette Tuffs relatează că un medic din Germania, care a devenit jurnalist, a făcut o serie de dezvăluiri cu privire la fosta sa profesie - într-o carte publicată în serial, de un ziar de mare popularitate, cu un milion de cititori.

Sinteze clinice
Tue
04
Nov

Abordarea psihologică în managementul sindromului de colon iritabil

"Este mai important să ştim ce fel de persoană are o boală decât să ştim ce fel de boală are o persoană."

Hippocrates

Managementul medical al persoanelor care prezintă sindrom de colon iritabil este, adesea, nesatisfăcător; doctorii învaţă în continuare că se află în faţa unui diagnostic prin excludere, iar pacienţii simt imediat că li se spune că nu este nimic în neregulă cu ei.

Practica medicala
Tue
04
Nov

Tehnologia informaţională nu poate garanta siguranţa pacientului

Există posibilitatea ca efectele combinate ale erorii umane şi ale softului necorespunzător să afecteze precizia dozelor de medicamente calculate cu ajutorul computerelor de buzunar

Tue
04
Nov

Astmul bronşic

Datele extrase din programul de evaluare a calităţii serviciilor de asistenţă sanitară primară, inclus în noul contract al serviciilor de medicină generală (conform căruia sunt acordate 45 de puncte pentru îngrijirea pacienţilor cu astm bronşic), relevă faptul că, în Marea Britanie, prevalenţa formelor acute de astm bronşic este de 5,8%.

Tue
04
Nov

Reducerea riscului de tromboembolism venos (tromboză venoasă profundă şi embolie pulmonară) la pacienţii supuşi intervenţiilor chirurgicale: rezumat al ghidurilor NICE

De ce sa citim acest rezumat?

Tromboza venoasă profundă apare la peste 20% dintre pacienţii supuşi unor intervenţii chirurgicale majore şi la mai mult de 40% dintre cei cu operaţii ortopedice majore.

Tue
04
Nov

Comentariu: NICE - stabilirea standardelor clinice

Programul de recomandări clinice ale National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) este, fără îndoială, cel mai amplu din lume şi singurul care ţine cont atât de raportul cost/eficienţă cât şi de eficienţa clinică.

Tue
04
Nov

Prevenţia secundară post-infarct miocardic: rezumatul recomandărilor NICE

De ce sa citim acest rezumat?

În Marea Britanie, mortalitatea prematură datorată bolii cardiace coronariene a scăzut constant după anii '70; cu toate acestea, ea continuă să fie mai mare decât în majoritatea ţărilor vest-europene.

Opinii si recenzii
Tue
04
Nov

Aristotel: specialist în epidemiologia clinică?

Nici una dintre arte nu emite teorii cu privire la cazurile individuale. Medicina, de pildă, nu formulează concepte privind remediile potrivite pentru vindecarea lui Socrate sau a lui Callias, ci numai pentru tratarea unuia ori a tuturor indivizilor dintr-o anume clasă de pacienţi.

Tue
04
Nov

E rândul dumneavoastră să faceţi o schimbare

Cum puteţi face o schimbare majoră în timp ce vă consultaţi pacientul? Cum puteţi să diminuaţi la maximum morbiditatea, să reduceţi mortalitatea şi să amelioraţi calitatea vieţii?

Tue
04
Nov

Nenorocirea profesiei medicale

Nenorocirea profesiei medicale este că toţi cei care o practică nu îndrăznesc decât rareori să-şi recunoască ignoranţa, considerând că este mai mult sau mai puţin necesar - pentru a-şi menţine influenţa atât asupra propriilor pacienţi cât şi asupra lumii - să-şi exprime punctul de vedere, cu aceeaşi hotărâre, oricare ar fi nivelul lor de competenţă. . .

Minerva
Tue
04
Nov

MINERVA

Caracteristicile variabilităţii frecvenţei cardiace pot fi utilizate ca factor predictiv pentru a estima care dintre persoanele cu infecţii, solicitante ale departamentelor medicale de urgenţă, vor face şoc septic.

Stiri
Tue
04
Nov

Un caz de tuberculoză arată deficienţele din sănătatea publică pe plan internaţional

Uşurinţa cu care un bărbat, cu tuberculoză multirezistentă extensiv (XDR TB), a putut călători pe diverse rute aeriene din întreaga lume, relevă deficienţele din sistemele internaţionale de sănătate publică.

Tue
04
Nov

FDA emite avertismente legate atât de medicamentele antianemice cât şi de stimulentele materiale oferite doctorilor

Comitetul organizaţiei americane Food and Drug Administration (FDA), care oferă consultanţă pentru medicamentele oncologice, a recomandat, recent, noi avertizări cu privire la preparatele ce stimulează eritropoieza, prescrise pentru combaterea anemiei în cazul pacienţilor care urmează chimioterapie.

Tue
04
Nov

În SUA, gripa implică, anual, costuri în valoare de 90 de miliarde $

Conform unui nou raport efectuat de cercetătorii de la US Centers for Disease Control and Prevention (CDC - Centrele americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor), gripa sezonieră împovărează economia SUA, în fiecare an, cu aproape 90 de miliarde $ (45 de miliarde £, 67 de miliarde €).

Subscribe to Septembrie 2007  / Nr. 7