Octombrie 2018 / nr. 8

Editorial
Tue
13
Nov

Analiza lui Williams cu privire la omorul prin imprudenta sau neglijenta grava

Image: 

Recomandarile sunt realizabile si trebuie sa fie integral aplicate în practica

 

Majoritatea angajatilor britanici din domeniul sanatatii sunt familiarizati cu cresterea inexorabila a frecventei reclamatiilor medicolegale civile,1 multi dintre ei confruntându-se fie cu statutul de pârât, fie cu cel de martor expert. A naviga la interfata dintre îngrijirile medicale si lege face parte din practica medicala moderna. Pacientii, cei care îi îngrijesc si familiile trebuie sa fie încrezatori ca, atunci cand se întâmpla ceva rau, circumstantele vor fi investigate într-o maniera transparenta, concluziile vor fi comunicate deschis, iar lectiile învatate vor fi aplicate rapid în practica. În caz contrar, au tot dreptul sa ceara despagubiri prin legea civila.

Cercetare
Tue
13
Nov

Vitamina D si riscul de tulburari hipertensive în sarcina

Image: 

 

Întrebarea studiului Exista o relatie de tip cauza-efect intre actiunea 25-hidroxi-vitaminei D si aparitia hipertensiunii gestationale ori a preeclampsiei sau a ambelor?

Metode Autorii au efectuat trei analize randomizate mendeliene: una pe un singur esantion (7 389 de femei din doua grupuri de gravide din Europa, 751 cu hipertensiune gestationala si 135 cu preeclampsie) si alta pe doua esantioane (3 388 de cazuri de preeclampsie si 6 059 de controale din doua studii de tip caz-control). La construirea scorurilor riscului genetic au fost folosite polimorfismele nucleotidelor unice la nivelul genelor asociate cu sinteza vitaminei D (rs10741657 si rs12785878) si cu metabolismul acesteia (rs6013897 si rs2282679).

Tue
13
Nov

Anomaliile descoperite întâmplator la examinarile imagistice

Image: 

Prevalenta si consecintele anomaliilor descoperite intamplator de explorarile imagistice

O’Sullivan JW, Muntinga T, Grigg S, Ioannidis JPA

 

Întrebarea studiului Care este prevalenta anomaliilor descoperite întâmplator la diferitele tipuri de explorare imagistica prin scanare si care sunt efectele acestora?

Metode Au fost cautate în MEDLINE si EMBASE analize sistematice ale studiilor observationale care descriau prevalenta anomaliilor descoperite întâmplator la un test imagistic specific si ale studiilor ce prezentau evolutia leziunilor respective. Datele au fost meta-analizate cu ajutorul unui model al efectelor întâmplatoare, calculandu-se intervalele de incredere (CI) 95% corespunzatoare.

Analize, Controverse, Observatii
Tue
13
Nov

Progrese în criza globala a obezitatii

Image: 

Exista o corelatie complexa intre alimentatie si cresterea ponderala. Michael Lean si colegii pun în discutie ceea ce cunoastem si ceea ce nu stim despre gestionarea greutatii corporale

 

Obezitatea reprezinta o criza nerezolvata, ce genereaza suferinte de lunga durata si dizabilitati, reduce capitalul uman, accentueaza impactul global al bolilor si mareste costurile din sanatate la nivel mondial. Are o etiologie complexa, provocând controverse deopotriva în lumea stiintifica si în arena presei.1

Tue
13
Nov

Carbohidratii din alimentatie: rolul cantitatii si calitatii lor în bolile cronice

Image: 

În ultimul articol dintr-o serie de lucrari despre stiinta si politica alimentatiei, David S. Ludwig si colegii examineaza asocierile dintre carbohidrati si sanatate

 

Carbohidratii sunt singurul macronutrient pentru care nu a fost stabilita o cantitate minima necesara. Populatii la rand s-au perpetuat folosindu-i ca principala sursa de energie, iar altele consumand, în cea mai mare parte a anului, alimente care nu ii contineau decat intr-o proportie mica ori deloc (de pilda, hrana traditionala a inuitilor, laponilor sau a unor nativi americani).1, 2 Daca acest macronutrient nu este obligatoriu pentru supravietuire, atunci se pune întrebarea în ce cantitate si ce tip este necesar pentru a avea o sanatate optima, longevitate si dezvoltare sustinuta.

 

Relatia dintre tipurile de carbohidrati si efectele asupra sanatatii

Practica medicala
Tue
13
Nov

Dispareunia

Image: 

Nikki M W Lee, Adam D Jakes, Jillian Lloyd, Leila C G Frodsham

Guy’s & St Thomas’ Hospital NHS Trust, London SE1 7EH, UK

Corespondenta la: N M W Lee

nmw.lee(@)gmail.com

O femeie în vârsta de 45 de ani se prezinta la medicul ei de familie cu un istoric de cinci ani de durere la contactul sexual. Timp de doi ani nu a putut avea contact sexual. Pacienta se plânge de uscaciune si rigiditate, in ciuda folosirii supozitoarelor vaginale cu estrogeni. In urma cu 10 ani a avut o nastere prin operatie cezariana si îsi aduce aminte ca, în timpul travaliului, o moasa i-a spus ca avea vaginul prea strâmt. În continuare, recunoaste ca problema s-a agravat mult de când sotul ei a ramas fara serviciu, în urma cu trei ani. Femeia îsi exprima îngrijorarea cu privire la viitorul casniciei sale si începe sa plânga.

Subscribe to Octombrie 2018 / nr. 8