Octombrie 2013 / Nr. 8

Editorial
Wed
04
Dec

Produsele de sange autolog in medicina musculo-scheletala

Image: 

Activitatea sportiva si cea fizica, in general, aduc beneficii atat pe plan individual cat si la nivelul intregii societati, promovand sanatatea si ajutand la prevenirea unor maladii ca osteoporoza, boala cardiovasculara si diabetul; de asemenea, pot contribui la ameliorarea sanatatii mintale. Atletii au, insa, o mare vulnerabilitate la leziuni musculoscheletice, uneori cu efecte devastatoare. Traumatismele sportive au costuri sociale, directe si indirecte, de miliarde de dolari. Tehnologiile medicinei regenerative, de tipul produselor de sange autolog pentru tratamentul tendinopatiilor, ofera speranta obtinerii unor rezultate mai bune in cazul afectiunilor musculo-scheletice cu optiuni terapeutice limitate sau absente. Intr-un studiu clinic corelat, Bell si colab.

Mon
02
Dec

Sa inceapa revolutia pacientilor!

Image: 

Parteneriatul cu ei poate imbunatati asistenta medicala: e timpul sa fie luat serios in considerare

Wed
04
Dec

Decesele premature in randul persoanelor cu boli mentale

Image: 

     Datele prezentate in articolulul corelat, scris de Lawrence si colab., ridica intrebari tulburatoare ce denota ignoranta noastra in ceea ce priveste durata si valoarea vietii persoanelor cu boli mentale.1 S-a vazut clar, de mai bine de 50 de ani, ca oamenii cu cele mai invalidante forme de afectiuni mentale nu traiesc la fel de mult precum cei fara astfel de maladii,2 fapt confirmat de repetate ori, in ultimele decenii, de numeroase studii publicate in intreaga lume.3, 4 Exista un cuantum restrans de date ce reflecta situatia persoanelor cu boli mentale severe din tarile cu un nivel scazut sau mediu al produsului intern brut,5, 6 desi nu putine sunt relatarile cercetatorilor din astfel de state cu privire la abandonarea suferinzilor in paduri sau deserturi, atunci cand familiile nu se mai pot ocupa de ingrijirea lor. Studiul lui Lawrence si colab.

Wed
04
Dec

Managementul sanatatii detinutilor

Image: 

            Uitam prea des faptul ca detinutii fac parte din societate si ca sanatatea lor este o importanta problema de sanatate publica. Insuficienta atentie acordata sanatatii si nevoilor lor sociale le submineaza drepturile pe catre le au in calitate de fiinte umane si permite mentinerea inegalitatilor din sistemul medical. Inchisorile au frecvent conditii inadecvate, sunt supraaglomerate, tin in ele unii dintre cei mai vulnerabili membri ai societatii, iar colectarea datelor si monitorizarea medicala tind sa fie neglijate, ceea ce determina adesea ocolirea sistemelor de supraveghere a starii de sanatate. Toate acestea inseamna, de fapt, neindeplinirea primei indatoriri a sistemului sanatatii publice – protejarea sanatatii cetatenilor.

Observatii
Thu
05
Dec

Viitorul medicinei: legitimarea luarii deciziilor in comun

Image: 

            Una dintre schimbarile salutare ce se petrec in medicina o constituie trecerea inspre “luarea deciziilor in comun,” proces prin care orgoliul si ierarhia sunt inlocuite de modestie si egalitate.1 Parte dintr-o mai ampla restructurare a rolurilor si responsabilitatilor pacientilor si ale specialistilor,2 schimbarea reprezinta o provocare la adresa adanc inradacinatei convingeri ca medicii stiu cel mai bine ce este mai bine. In loc de experti care utilizeaza convingerea, in noul model specialistii sprijina oamenii pentru a lua decizii mai informate legate de sanatatea lor. Ce-ar fi, insa, daca am lua in serios notiunea de intalnire intre egali? Ar putea oamenii sa-i ajute pe specialisti sa ia decizii mai informate? Nu prin a oferi sfaturi chirurgului de pe masa de operatie, ci mai degraba prin adoptarea, de catre cetateni, a unui rol mai activ in cadrul unora dintre dezbaterile importante si presante cu privire la viitorul sanatatii medicinei.

Analize, Controverse, Observatii
Thu
05
Dec

Promovarea sanatatii in inchisori

Image: 

In inchisori se afla unii dintre cei mai dezavantajati membri ai societatii. In ultimul sau articol din serialul cu aceasta tema, Stephen Ginn analizeaza modul in care regimul de detentie ofera oportunitati de ameliorare a starii lor de sanatate si se intreaba daca nu cumva o interventie mai timpurie i-ar putea feri de pericolul de-a ajunge intr-o atare situatie.
 
In alte articole cu acelasi subiect am identificat dificultatile cu care se confrunta asigurarea asistentei medicale in penitenciare si am examinat problemele detinutilor varstnici, ale femeilor si ale celor cu boli psihice din inchisorile britanice.1-4 In acest ultim articol al seriei voi evidentia modul in care inchisoarea contribuie la tratarea persoanelor ”greu accesibile”.

Thu
05
Dec

DSM-5: un diagnostic fatal?

Image: 

Perioada premergatoare lansarii DSM-5 a fost marcata de critici de un nivel fara precedent. Jonathan Gornall se intreaba daca nu cumva influentul manual de psihiatrie american a ajuns, pana la urma, o exagerare
 

Sinteze clinice
Thu
05
Dec

Diagnostic si management in infectiile urinare recurente la femei in afara graviditatii

Image: 

Cistita acuta recurenta sau infectia de tract urinar (ITU) recurenta se intalneste frecvent la femei, iar majoritatea furnizorilor de servicii din asistenta primara vor intalni aceasta entitate clinica de mai multe ori in practica lor. Pacientele care au doua sau mai multe infectii in decurs de sase luni ori trei sau mai multe intr-un an intrunesc conditiile traditionale pentru definirea ITU recurenta, ce au fost utilizate in studiile privind profilaxia, factorii de risc si managementul autoinitiat.1-6 Din perspectiva clinica insa, aparitia unui al doilea episod de ITU justifica intotdeauna aprecierea drept recurenta si necesita o abordare informata pentru diagnostic si management. Majoritatea recurentelor sunt considerate mai degraba reinfectari decat recaderi sau esec al terapiei initiale, desi poate aparea si reinfectarea cu acelasi tip de agent patogen.

Practica medicala
Thu
05
Dec

Investigarea unei trombocitopenii descoperite intamplator

Image: 

             Actuala serie de articole aduce la zi informatiile cu privire la cea mai buna utilizare a testelor diagnostice cheie in investigarea initiala a prezentarilor clinice obisnuite sau speciale. Consultantii seriei sunt Steve Atkin, profesor, seful catedrei de endocrinologie, diabet si boli metabolice, Hull York Medical School, si Eric Kilpatrick, profesor onorific, catedra de biochimie clinica, Hull Royal Infirmary, Hull York Medical School. Daca doriti sa sugerati o tema pentru prezenta serie va rugam sa scrieti la practice@bmj.com.
 
            Articolul de fata pune in discutie cauzele cele mai frecvente ale trombocitopeniei accidentale si ofera recomandari privitoare la investigatiile relevante
 

Thu
05
Dec

Este necesara tratarea hiperglicemiei la pacientii spitalizati?

Image: 

            Doua studii clinice controlate, randomizate, de anvergura, din anii ’90, au aratat in premiera faptul ca mentinerea sub control a glicemiei ajuta la prevenirea complicatiilor pe termen lung ale diabetului de tip I si II.1, 2 Concentratia glucozei sanguine poate sa creasca pentru perioade scurte, mai ales in timpul unor boli acute, nu numai la persoanele cu diabet preexistent, ci si la cele fara o atare afectiune – ceea ce se defineste ca hiperglicemie de stres.3 Datele prezentate in continuare arata ca, la oamenii cu sau fara diagnostic prealabil de diabet, hiperglicemia este asociata cu trauma de scurta durata. Cand sunt bine stabilite beneficiile pe termen lung ale unui control adecvat al glicemiei la persoanele diabetice, nu este clar in ce masura tratarea hiperglicemiei temporare influenteaza evolutia pe termen scurt, mai ales in cazul pacientilor spitalizati.

Opinii si recenzii
Thu
05
Dec

Cum am devenit o luptatoare impotriva artritei reumatoide

Image: 

Activista pentru drepturile pacientilor Kelly Young afirma ca perspectiva medicilor nu corespunde experientelor pacientilor. Cand am fost diagnosticata cu artrita reumatoida (AR), in 2006, nu stiam nimic despre simptomele sau tratamentul bolii. Nu avem nicio notiune despre tabloul clinic tipic ori despre opiniile lumii medicale.

Stiri
Thu
05
Dec

Un studiu recomanda antibioticele ca un posibil tratament pentru durerea de spate

Image: 

             In doua studii clinice controlate, randomizate, au fost tratati cu antibiotice mai multi pacienti cu durere cronica de spate provocata de hernierea discului, care puteau beneficia de chirurgie.
            In primul dintre cele doua studii publicate in European Spine Journal, la 43% dintre persoanele supuse interventiei chirurgicale primare pentru hernia de disc lombar a fost identificat Propionibacterium acnes, o bacterie anaeroba. Hanne Albert si colegii sai de la University of Southern Denmark au gasit si edem osos nou (modificari Modic de tip 1) al vertebrelor adiacente la 80% dintre discurile infectate cu bacterii anaerobe.

Thu
05
Dec

Un parlamentar isi exprima ingrijorarea in legatura cu folosirea medicamentului oseltamivir in pandemia de gripa

Image: 

            Parlamentara Margaret Hodge si-a exprimat nelinistea cu privire la decizia din 2009 a guvernului de a stoca oseltamivir (vandut ca Tamiflu) in asteptarea unei pandemii de gripa, desi eficienta medicamentului este incerta.
            Hodge, care prezideaza House of Commons Public Accounts Committee, a spus ca este socata si de risipirea a 74 de milioane ₤ din banii contribuabililor prin aruncarea a 6,5 milioane de doze de oseltamivir, despre care NHS nu stia daca au fost depozitate corect, neavand informatiile necesare. ”Pur si simplu, nu exista nici o scuza pentru o atare risipa”, a mai spus ea.
            Hodge raspundea unui memorandum trimis de National Audit Office (Biroul National de Audit) pentru a informa membrii comitetului din care facea si ea parte cu privire la modul in care sunt autorizate medicamentele si la rationamentul ce a dictat decizia Ministerului Sanatatii din Anglia de a stoca oseltamivir pentru tratamentul pandemiei de gripa.

Subscribe to Octombrie 2013  / Nr. 8