Noiembrie 2006 / Nr. 9

Editorial
Tue
28
Oct

Ce anume trebuie să ştie pacienţii despre terapia cu iod radioactiv

Image: 

In numărul din prima săptămână a lunii august a.c. al BMJ, Gangopadhyay şi colegii săi au prezentat cazul unui pacient ghinionist care, la şase luni după ce urmase o terapie cu iod radioactiv 131I, a activat detectorul de radiaţii al unui aeroport şi, ca urmare, a fost supus unei serii amănunţite de examinări şi interogări.1Unknown column 'r' in 'where clause'

Tue
28
Oct

Ketamina: un analgezic greşit înţeles?

Ketamina este binecunoscută ca fiind un agent anestezic intravenos cu proprietăţi analgezice. De asemenea, începe să fie foarte cunoscută şi ca drog care provoacă dependenţă.

Tue
28
Oct

Doctorii, interogatoriul şi tortura

In calitatea noastră de medici avem datoria să respingem orice tentativă de abatere de la obiectivele etice ale propriei profesii - a nu face rău şi a alina suferinţa. De asemenea, ar trebui să combatem orice încercare de denaturare a ideii de demnitate umană, indiferent cât de mare ar fi presiunea.

Tue
28
Oct

Ce pot face serviciile medicale în legătură cu modificările climaterice

Susţinătorii iniţiativelor ce vizează modificările climaterice au de rezolvat două aspecte deosebit de importante: conştientizarea generală asupra gravităţii situaţiei existente şi convingerea că se poate face ceva în acest sens.

Tue
28
Oct

Diagnosticul şi tratamentul sindromului de canal carpian

Studiul clinic cu control statistic al lui Atroshi şi colab., publicat într-un număr din iunie a.c. al BMJ, demonstrează că nu există diferenţe substanţiale în ceea ce priveşte evoluţia sindromului de canal carpian, fie el tratat prin decompresiunea convenţională deschisă a nervului median ori pe cale endoscopică.1

Cercetare
Tue
28
Oct

Eficacitatea şi acceptabilitatea lidocainei spray în reducerea durerii perineale din timpul naşterii spontane pe cale vaginală: studiu clinic cu controlstatistic

Rezumat

Obiective: Evaluarea eficacităţii şi acceptabilităţii unui spray cu lidocaină în reducerea durerii perineale, în timpul naşterii spontane pe cale vaginală.

Proiect: Studiu clinic cu control statistic.

Tue
28
Oct

Sunt eficiente antibioticele pentru rinita acută purulentă? Sinteza sistematică şi metaanaliza studiilor clinice cu caracter statistic, controlate placebo

Rezumat

Obiective: Să realizeze o sinteză sistematică a datelor despre eficienţa antibioticelor în rinita acută purulentă (multe ghiduri nu recomandă utilizarea lor, în baza rezultatelor unui studiu care nu a evidenţiat nici o eficienţă).

Tue
28
Oct

Rezultatele chirurgiei endoscopice, faţă de cele ale chirurgiei deschise, pentru sindromul de canal carpian, la pacienţii cu loc de muncă: studiu clinic cu control statistic

Rezumat

Obiective: Compararea decompresiunii chirurgicale endoscopice şi prin tehnică deschisă, la pacienţii cu loc de muncă, ce prezintă sindrom de canal carpian.

Tue
28
Oct

Mortalitatea perinatală şi anomaliile congenitale, la produşii de concepţie ai femeilor cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, în Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord: studiu populaţional

Rezumat

Obiective: Furnizarea unor date referitoare la mortalitatea perinatală şi la incidenţa anomaliilor congenitale, în cazul produşilor de concepţie ai femeilor cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, în Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Contributie locala
Tue
28
Oct

Pompa cardiacă, asociată cu tratament complet medicamentos, poate induce reversibilitatea cvasicompletă a insuficienţei cardiace "end-stage", prin cardiomiopatie dilatativă non-ischemică

O serie de 15 cazuri, publicată recent, de către o echipă de medici din Anglia, a evaluat în ce măsură implantarea unei pompe mecanice cardiace de asistare a ventricului stâng (left ventricular assist device - LVAD), la pacienţii cu insuficienţă cardiacă stadiul D (final), asociată unui tratament medical specific, de scădere a remodelării ventriculare stângi, poate induce regresia insuficienţei cardiace.

Tue
28
Oct

Screeningul neoplasmului pulmonar prin CT toracic este benefic la pacienţii cu risc

Un studiu recent a evaluat prognosticul pacienţilor diagnosticaţi cu neoplasm pulmonar stadiul I în urma efectuării screeningului anual prin examen tomografic. Au fost incluşi 31 567 de subiecţi la risc pentru neoplasm pulmonar, cu vârsta de peste 40 de ani, în perioada 1993-2005.

Tue
28
Oct

Determinarea D-dimerilor este utilă pentru stabilirea duratei tratamentului anticoagulant, la pacienţii cu istoric de TVP

Studiul PROLONG a evaluat utilitatea dozării D-dimerilor după o lună de la oprirea anticoagulării orale, la pacienţii cu istoric de trombembolism pulmonar (TEP) sau de tromboză venoasă proximală (TVP).

Tue
28
Oct

Endarterectomia este superioară tratamentului intervenţional, la pacienţii cu stenoze carotidiene severe simptomatice

Modalitatea optimă de revascularizare, în cazul pacienţilor cu stenoze carotidiene severe, simptomatice, nu este complet elucidată. În prezent, tratamentul de elecţie este considerat a fi endarterectomia, însă terapia intervenţională cu stenturi poate constitui o alternativă.

Sinteze clinice
Tue
28
Oct

Tratamentul antiretroviral la adulţii infectaţi cu HIV

Au trecut aproape 10 ani de la primul raport ce arăta că terapia antiretrovirală bazată pe combinaţia a trei medicamente poate determina o supresie durabilă a replicării HIV.1

Tue
28
Oct

Diagnosticul şi terapia varicelor

Varicele sunt vene dilatate, tortuoase, situate la nivelul ţesutului subcutanat al membrelor inferioare şi, în general, uşor vizibile. Valvele lor sunt, de obicei, incompetente, permiţând refluxul sângelui, aşa că hipertensiunea venoasă rezultată poate fi responsabilă de apariţia simptomatologiei.

Practica medicala
Mon
03
Nov

Lecţia săptămânii

Pacienţii trataţi cu izotopi radioactivi ar trebui să fie avertizaţi asupra faptului că ar putea declanşa sistemul de alarmă împotriva radiaţiilor

În prezent asistăm la o creştere a numărului de proceduri diagnostice şi terapeutice pe bază de radioizotopi.

Mon
03
Nov

Cazuri din medicina de laborator a sectorului de îngrijiri primare

Articolul de faţă prezintă abordarea optimă în privinţa investigării şi monitorizării pacienţilor cu rezultate anormale ale electroforezei proteinelor serice şi urinare. Lucrarea analizează capcanele diagnostice şi oferă un sumar al recomandărilor specifice

Mon
03
Nov

Statistică medicală

Complexitatea metodelor statistice utilizate pentru analizarea datelor clinice din cadrul experimentelor ştiinţifice poate face foarte dificilă, pentru numeroşi cititori, interpretarea rezultatelor acestora.

Opinii si recenzii
Mon
03
Nov

Bucăţica de hârtie roşie

Ne pregătisem în preoperatoriu şi-l aşteptam pe anestezist să-şi încheie misiunea, ca să putem începe operaţia. Era cu noi şi un viitor student medicinist, care se străduia să se familiarizeze cu atmosfera de spital, înaintea examenului de admitere programat într-o săptămână.

Mon
03
Nov

Un pacient memorabil

Relaţia noastră a fost, încă de la început, dificilă. În calitatea mea de tânăr medic generalist, m-am străduit să fac faţă atitudinii iritate, dezaprobatoare şi profund nemulţumite a acelei femei înţepate, plângăcioase.

Mon
03
Nov

OPINII - Blogurile - implicaţii şi utilitate în domeniul medical

Deşi conceptul de blog a existat încă din primele zile ale existenţei world wide web-ului, forma lui actuală şi comunitatea ce s-a creat în jurul său sunt de factură relativ recentă.

Mon
03
Nov

RECENZII - Hipertensiunea arterială

Lucrarea Hipertensiunea pulmonară abordează o temă de actualitate în practica medicală. Hipertensiunea pulmonară, o entitate, până nu demult, puţin cunoscută, este din ce în ce mai frecvent diagnosticată, atrăgând atenţia prin prognosticul ei rezervat.

Mon
03
Nov

Durerea perioperatorie

Apariţia volumului Durerea perioperatorie - Ghid practic, avându-i ca autori pe Victor Mihail Diaconescu, Cireşica Florica Diaconescu şi Ostin C. Mungiu, ne permite reîntâlnirea cu un prestigios colectiv, consacrat, în lumea medicală, prin preocupările în domeniul algeziologiei.

Minerva
Mon
03
Nov

MINERVA

Cancerul colorectal este diagnosticat, adesea, prea târziu pentru a avea un prognostic favorabil. Tehnicile curente de diagnostic sunt invazive şi dureroase, iar singurul marker seric disponibil (antigenul carcino-embrionar) nu este suficient de specific.

Stiri
Tue
28
Oct

Patru din cinci decese corelate cu astmul bronşic se datorează acţiunii pe termen lung a β-agoniştilor

O metaanaliză a 19 studii clinice indică faptul că 80% dintre decesele corelate cu astm bronşic, înregistrate în SUA, s-ar putea datora utilizării pe termen lung a β-agoniştilor.

Tue
28
Oct

Tutunul şi alcoolul ar trebui incluse în categoria drogurilor periculoase

Un raport influent al medicilor de familie susţine că tutunul şi alcoolul ar trebui să fie incluse în categoria drogurilor potenţial mai periculoase decât substanţele ilegale, precum ecstasy şi lisergide (LSD).

Tue
28
Oct

Cercetările finanţate din fonduri publice, din Marea Britanie, trebuie să fie accesibile gratuit

Consiliile de cercetare din Marea Britanie au recomandat, în cadrul unei declaraţii lansate în iulie a.c., ca publicul să aibă acces gratuit la studiile finanţate din banii statului.

Subscribe to Noiembrie 2006  / Nr. 9