Martie 2018 / nr. 2

Cercetare
Mon
29
Oct

Esecul programului de preventie a obezitatii în scoli

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu cluster controlat, randomizat (studiul WAVES)

Eficienta unui program de preventie a obezitatii pediatrice aplicat în scoli, destinat copiilor in varsta de sase si sapte ani

Obiectiv Care este efectul unui program de 18 luni bazat pe un stil de viata sanatos, aplicat acasa si la scoala, asupra indicelui de masa corporala (IMC) standardizat (scorul z IMC) al copiilor de scoala primara, la controlul de la 15 si 30 de luni?

Mon
29
Oct

Scorurile Apgar la cinci si la 10 minute si riscurile de paralizie cerebrala si de epilepsie

Image: 

Întrebarea studiului Creste riscul de paralizie cerebrala si de epilepsie de-a lungul scalei scorurilor Apgar? Este afectat riscul de modificarea scorului Agar de la cinci la 10 minute?

Metode Acesta a fost un studiu de cohorta bazat pe populatie, realizat in Suedia, incluzând 1 213 470 de copii vii fara malformatii, nascuti la termen, între 1999 si 2012. Datele despre caracteristicile materne si ale sarcinii, ca si diagnosticele de paralizie cerebrala si epilepsie au fost obtinute prin conectarea fiselor medicale individuale cu registrele nationale suedeze. A fost calculata rata riscului ajustat pentru paralizie cerebrala si epilepsie.

Mon
29
Oct

METODELE DE CERCETARE SI PREZENTAREA REZULTATELOR

Image: 

Metode statistice de comparare a rezultatelor functionale în studiile controlate, randomizate, cu mortalitate ridicata

Analize, Controverse, Observatii
Mon
29
Oct

Daca legile ne ofera protectie fata de mecanicii de locomotiva si pilotii de avioane obositi, de ce fac exceptie medicii?

Image: 

In contextul cresterii numarului de dovezi ce atesta efectele oboselii, Paul Greig si Rosamund Snow sustin ca strategiile din sectoarele de activitate in care siguranta cetatenilor este vitala trebuie sa fie aplicate si in cultura medicala.

 

Programul de lucru al clinicienilor starneste multe dezbateri in intreaga lume, institutiile de reglementare incercand sa puna in balanta riscurile implicate de un personal obosit si nevoia de a mentine capacitatea de productie si costurile reduse. In urma unui sondaj recent in randul rezidentilor anestezisti s-a constatat ca oboseala continua sa constituie un risc,1 tema fiind dezbatuta in cursul anului in The BMJ.2

Minerva
Tue
30
Oct

Retinopatia Purtscher-like sugereaza un lupus eritematos sistemic

Image: 

Un barbat in varsta de 23 de ani a dezvoltat brusc pierderea vederii la ambii ochi, nedureroasa. Nu a avut istoric de traumatisme. Cea mai buna acuitate vizuala a sa, cu corectie, a fost 20/40 (dreapta) si 20/667(stânga). Funduscopia a aratat multiple pete albe bilateral, la polul posterior al retinei (dreapta).

Nu a existat raspuns clinic la tratamentul de suport si trofic retinian. Suspectându-se o tulburare subiacenta inflamatorie, s-a initiat tratament imunosupresiv oral cu prednison si metotrexat. La o luna de la debutul initial al simptomelor vizuale a aparut un rash malar. Evaluarea reumatismala si markerii imunologici au venit în sprijinul diagnosticului de lupus eritematos. Acuitatea vizuala s-a ameliorat treptat în decurs de patru luni.

Subscribe to Martie 2018 / nr. 2