iulie 2018 / nr. 6

Cercetare
Fri
09
Nov

CERCETARE ORIGINALA. Studiu de cohorta

Image: 

Diferentele între ratele de revenire la medicamentele originale dupa înlocuirea lor cu produsele generice sau cu cele generice aprobate

Desai RJ, Sarpatwari A, Dejene S si colab.

 

Întrebarea studiului este daca pacientii care trec de la medicamentele originale la cele generice (cu aceleasi ingrediente active) revin mai frecvent la primele decât cei care înlocuiesc produsele originale cu generice autorizate (aceleasi ingrediente active, aspect si excipienti).

Minerva
Tue
13
Nov

Reactie cutanata la o pacienta cu durere abdominala cronica

Image: 

O femeie gravida în vârsta de 26 de ani, cu durere abdominala cronica de cauza incerta, a fost examinata la 25 de saptamâni de sarcina pentru decolorarea pronuntata si fragilitatea pielii, ce persistau de timp indelungat (figura) la nivelul abdomenului si al coapselor. Folosea de multi ani sticle cu apa fierbinte pentru combaterea durerii abdominale. A fost diagnosticata o forma severa de eritem ab igne. Principalul diagnostic diferential într-un astfel de caz ar fi cu livedo reticularis.

Educatie si dezbateri
Fri
09
Nov

ANALIZA DE CAZ

O femeie cu greata si varsaturi rebele

O femeie în vârsta de 44 de ani, de etnie chineza, fara antecedente de boala, a fost trimisa de la sectia de urgente la gastroenterologie pentru greata si varsaturi care se înrautatisera progresiv în ultimele sapte saptamâni si o pierdere în greutate de 13 kg. Nu prezenta dureri abdominale, distensie sau diaree. Analizele de sânge initiale au fost normale. Gastroscopia anterioara si o tomografie computerizata (efectuata în timpul celor sapte saptamâni de simptome) nu aratasera anomalii evidente. O examinare RMN sagitala a capului si a coloanei cervicale (efectuata la trei saptamâni de la primul episod de greata si varsaturi) evidentiase o leziune hiperintensa foarte mica în medulla oblongata, considerata în limitele normale (fig. 1A).

Fri
09
Nov

Boala Lyme: sinteza recomandarilor NICE

Image: 

Boala Lyme este provocata de o bacterie specifica, Borrelia burgdoferi, care se transmite la om prin muscatura unei capuse infectate. Aceasta infectie poate avea ca urmari o varietate de probleme clinice, de la eritemul cutanat pâna la afectarea serioasa a sistemelor de organe, incluzând artrita si tulburarile neurologice. Persoanele cu simptome cutanate si nespecifice se prezinta cel mai frecvent la medicul de familie si sunt adesea tratate în asistenta primara, în timp ce pacientii cu simptome ale sistemelor de organe sunt trimisi, de obicei, la specialisti.

            Ghidul clinic se concentreaza pe diagnosticul si managementul bolii Lyme mai mult în functie de prezentarea clinica si de simptome decât folosind diferitele clasificari ale bolii, care sunt prost definite si contestate. Nu exista suficiente dovezi de buna calitate cu privire la epidemiologia, prevalenta, diagnosticul si managementul bolii Lyme.

 

Stiri
Tue
13
Nov

Cresc sperantele de vindecare a pacientilor cu hepatita C odata cu reducerea costurilor medicatiei

Image: 

Motivatia de a eradica boala este stimulata pe masura ce tratamentele devin accesibile tuturor, sustine Richard Hurley.

 

În 13 aprilie a.c., Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca este necesara extinderea accesului la investigatiile si tratamentul pentru hepatita cu virus C, având în vedere faptul ca medicamentele eficiente, curative, sunt atât de convenabile. Recomandarea vine la doi ani dupa ce OMS s-a angajat sa elimine toate tipurile de hepatite virale pâna în 2030.

            Pâna de curând, un asemenea obiectiv parea imposibil de îndeplinit. Cu cinci ani în urma, preturile socante de lansare pe piata a unor medicamente ca sofosbuvir – de circa 90 000 $ (63 000 £) pentru tratamentul unui pacient în SUA si de aproximativ 35 000 £ în Anglia – presupuneau ca pâna si în tarile bogate accesul la combinatiile antivirale cu actiune directa era limitat.

Subscribe to iulie 2018 / nr. 6