Iulie 2017 / nr. 6

Editorial
Thu
31
Aug

Costul uman al furnizarii ingrijirilor medicale in inchisori cu conditii improprii

Image: 

Guvernul trebuie sa realizeze o reforma urgenta pentru a evita riscul cresterii numarului de decese evitabile in custodie

 

Unele dupa altele, guvernele britanice au primit, de la inspectorii sefi,1 de la Justice Select Committees (Comitetele Restranse ale Justitiei)2 si de la comisiile de ancheta parlamentare independente, recomandari izbitor de asemanatoare in legatura cu reforma penitenciarelor.3 In prezent, o crestere fara precedent a ratei deceselor in custodie4 sugereaza ca degradarea conditiilor de detentie compromite furnizarea serviciilor de sanatate fizica si mintala adecvate. Este imperios necesar ca, in actualul context, in care sanatatea si umanitatea detinutilor sunt amenintate, cadrele medicale sa ia atitudine cu privire la recomandarile bazate pe dovezi.

 

Situatie critica

Cercetare
Thu
31
Aug

Obtinerea unei probe de urina sterila de la sugar

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu clinic controlat randomizat

Recoltarea mai rapida a urinii sterile de la sugari (metoda Quick-Wee)

 

Intrebarea studiului Poate fi marita rata de eliminare a urinii, la sugar, pentru obtinerea unei probe sterile in cinci minute, printr-o metoda simpla de stimulare, folosind tifon inmuiat in lichid rece?

Thu
31
Aug

Folosirea de scurta durata a corticosteroizilor orali si efectele adverse asociate in randul adultilor din SUA

Image: 

Intrebarea studiului Care este frecventa prescrierilor de corticosteroizi orali pentru uz de scurta durata si a efectelor adverse asociate acestora (sepsis, tromboembolism venos, fracturi)?

Metode Autorii au folosit un set de date despre solicitarile de plata a asigurarilor private in perioada 2012-2014 in SUA, care includeau adulti cu varste intre 18 si 64 de ani. Ei au calculat ratele folosirii de scurta durata a corticosteroizilor orali, definita ca mai putin de 30 de zile. Ratele incidentei efectelor adverse au fost calculate in perioadele de risc de 30 de zile si 31-90 zile de la initierea tratamentului, in comparatie cu 180 de zile inaintea acestuia, folosind ca model un studiu de serii de caz autocontrolat.

Thu
31
Aug

Dificultatile din timpul copilariei si riscul de sinucidere

Image: 

CERCETARE ORIGINALA
Studiu de cohorta cu 548 721 de subiecti adolescenti si adulti tineri din Suedia

 

Intrebarea studiului Care sunt asocierile diferentiale intre un set de indicatori ai dificultatilor din copilarie si riscul de suicid in adolescenta tarzie sau la adultul tanar pana la varsta de 24 de ani?

Opinii si recenzii
Thu
02
Nov

Cat valoreaza respiratia?

Image: 

Nu e un secret pentru nimeni faptul ca sistemul de asistenta medicala din Marea Britanie se afla sub o mare presiune. Se asteapta ca procentul din produsul domestic brut cheltuit pentru sanatate sa scada, pâna în 2020–2021, la 6,6%, ajungând la nivelul anilor ’90. Pentru a avea un termen de comparatie, media Organization for Economic Co-operation and Development (OECD – Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) (excluzând SUA) este de 9,1%.

            Tot de anii ’90 ne aduc aminte perioadele de asteptare din ce în ce mai lungi si sectiile de urgente ce nu reusesc sa-si îndeplineasca obiectivele. Poate ca situatia nu a capatat inca proportiile unei ”crize umanitare”, dar cu siguranta reflecta un substantial cuantum de suferinta umana.

Minerva
Thu
02
Nov

MINERVA O privire succinta asupra lumii cercetarii

Image: 

O cauza importanta a eritrodermiei

Educatie si dezbateri
Thu
02
Nov

Hipopotasemie refractara la o pacienta vârstnica

Image: 

ANALIZA DE CAZ

O femeie in varsta de 94 de ani, cu dementa usoara, boala vasculara periferica si diabet zaharat de tip 2, a fost externata dupa încheierea tratamentului antiviral pentru o infectie a tractului respirator inferior (cu virusul gripal A3).

            Dupa patru zile, pacienta a fost din nou internata cu pneumonie secundara si bacteriemie (cu stafilococ auriu sensibil la meticilina, izolat din sânge, dar nu si din probe pulmonare sau de sputa). I-a fost administrata cloxacilina intravenoasa (2 g din sase in sase ore), în concordanta cu ghidul clinic local. Nu a avut episoade de diaree, varsaturi, slabiciune a muschilor respiratori sau ileus paralitic.

Subscribe to Iulie 2017 / nr. 6