Februarie 2016 / nr. 1

Editorial
Tue
19
Apr

Transplantul de materii fecale

Image: 

Este inca nevoie de studii clinice bune pe termen lung si de monitorizare

 

Infectia recurenta cu Clostridium difficile este o afectiune severa si adesea fatala.1 Circa un sfert dintre pacienti au o recidiva dupa o infectie initial usoara, pentru ca tratamentul cu antibiotice distruge diversitatea florei microbiene intestinale normale si permite dezvoltarea bacteriei C. difficile.

Tue
19
Apr

Un alt mod de a revolutiona calitatea actului medical

Image: 

Datele video pot spune o poveste care pur si simplu nu corespunde cu documentarea scrisa

 

In iunie 2015, odata intors acasa dupa efectuarea unei colonoscopii de rutina, un barbat din Virginia a descoperit stupefiat ca, sperand sa inregistreze pe telefon recomandarile primite de la personalul medical, inregistrase, de fapt, intreaga procedura. A ramas socat cand a constatat ca anestezistul si gastroenterologul il insultasera in timp ce era sedat si ii pusesera un diagnostic fals in fisa medicala.1 Omul si-a dat in judecata doctorii, pe care instanta i-a obligat sa plateasca o suma mare de bani pentru malpraxis medical.

Cercetare
Tue
19
Apr

Folosirea de la inceput a azitromicinei poate reduce severitatea wheezingului, conform rezultatelor unui studiu

Image: 

Administrarea azitromicinei la copiii cu istoric de boala recurenta severa a tractului respirator inferior poate reduce gravitatea episoadelor viitoare, conform rezultatelor unui studiu clinic controlat, randomizat, dublu orb, publicat in JAMA,1 desi expertii avertizeaza ca folosirea pe scara larga a unei astfel de strategii poate determina cresterea rezistentei la antibiotic.

            Cercetatorii au randomizat 607 copii cu varste cuprinse intre 12 si 71 de luni cu istoric de infectii severe recurente ale tractului respirator inferior, pentru a primi azitromicina (12 mg/kg/zi) sau placebo la debutul simptomelor asociate in antecedente cu un episod de wheezing grav. In total, 443 dintre subiecti au prezentat 937 de infectii ale tractului respirator, incluzand 92 de episoade severe.

Fri
07
Apr

Studiu de cohorta populational, cu protocol de lucru pe descendenti Vaccinarea materna împotriva virusului gripal H1N1 si mortalitatea la descendenti

Intrebarea studiului Care este mortalitatea in randul copiilor mamelor vaccinate impotriva virusului gripal A(H1N1)pdm09 in timpul sarcinii?

 

Fri
07
Apr

Riscul de cancer in urma expunerii ocupationale la radiatia ionizanta (INWORKS)

Intrebarea studiului Expunerea prelungita la doze mici de radiatie ionizanta este asociata cu un risc crescut de cancer solid?

 

Metode In actualul studiu de cohorta au fost corelate cu registrele de decese datele detaliate obtinute din verificarea expunerii la radiatia ionizanta a 308 297 de muncitori din industria nucleara din Franta, Regatul Unit si SUA. A fost estimata rata relativa a mortalitatii in exces prin cancer pe Gy de doza de radiatie. Monitorizarea a inclus 8,2 milioane de ani persoana. Dintre cele 66 632 de decese cunoscute pana la sfarsitul perioadei de urmarire, 17 957 au fost provocate de tumori canceroase solide.

 

Fri
07
Apr

Cheltuielile medicilor si riscul unor reclamatii de malpraxis ulterioare

Intrebarea studiului Cresterea utilizarii resurselor de catre medici este asociata cu o scadere a riscului de reclamatii de malpraxis?

 

Metode Folosind datele din aproape toate internarile in spitalele de asistenta acuta din Florida in 2000–2009 privind antecedentele de malpraxis ale medicilor curanti inregistrati, actualul studiu a investigat daca doctorii din sapte specialitati cu cheltuieli spitalicesti medii pe an mai mari au avut un risc mai mic de a se confrunta cu reclamatii de malpraxis in anul urmator, dupa ajustare pentru comorbiditatile caracteristice ale pacientilor si pentru diagnostic. Ca sa furnizeze context clinic, studiul s-a axat pe obstetrica, unde se sugereaza ca alegerea nasterii prin cezariana este influentata de medicina de tip defensiv si de numarul mai mic de incidente de malpraxis in anul urmator celui in care obstetricienii au avut mai multe cezariene.

 

Actualitati
Tue
19
Apr

Cum sa gestionezi munca de cercetare astfel încat sa eviti surmenajul?

Image: 

Activitatea de cercetare ofera competenta si experienta valoroasa, dar si un volum de munca crescut. Catherine Tregoning si Paul Baker îi sfatuiesc pe cursanti cum sa combine cu succes activitatea academica si cea clinica.

 

Echipei de cercetare si dezvoltare de la Health Education North West i se cer adesea sfaturi de catre medicii care fie cauta o oportunitate în cercetare, fie sunt angajati într-un proiect în educatia medicala. Chiar si cei cu experienta redusa în cercetare pot sa-si dezvolte rapid abilitatile. Cu toate acestea, uneori e greu sa faca fata impactului mai larg asupra vietii lor, tinând cont ca, de cele mai multe ori, au si un serviciu cu norma întreaga.

Opinii si recenzii
Tue
19
Apr

PERSPECTIVA ACUTA

Image: 

Seful NHS Wales îsi îndeamna pacientii ”sa nu mai blocheze unitatile pentru urgente si accidente”, a sustinut de curând BBC.1 Care este povestea? Patru cincimi din pacientii care au apelat la sectiile de urgenta nu necesitau internare în spital sau tratament. Concluzia? Astfel de prezentari erau fie fara importanta, fie complet evitabile sau chiar iresponsabile.

            Programul galez ”Alege bine”, destul de rezonabil, vizeaza directionarea pacientilor catre serviciile adecvate,2 dar mesajul transmis de BBC a avut un ton acuzator la adresa acestora.

            Analiza asistentei medicale de urgenta efectuata de NHS England a descris si alte optiuni pentru pacienti, începând cu ”autoîngrijirea”.3 Mass-media si-a concentrat însa atentia asupra lui Bruce Keogh, director medical al NHS England, care a spus ca 40% dintre pacienti parasesc sectiile de urgenta fara vreun tratament.4

Minerva
Tue
19
Apr

Limfomul folicular cutanat infiltrativ

Image: 

O femeie în vârsta de 71 de ani s-a prezentat cu un rash facial persistent, constând în câteva leziuni eritematoase papulo-nodulare. Examinarea clinica a evidentiat limfadenopatie bilaterala cervicala, axilara si inghinala. Imagistica a aratat limfadenopatie difuza si hepatosplenomegalie. Biopsia pielii si a ganglionului limfatic a confirmat diagnosticul de limfom folicular cutanat secundar de grad redus. De obicei, aceasta afectiune rara este diagnosticata gresit ca rozacee granulomatoasa, lupus diseminat miliar al fetei, reactie persistenta la întepatura de artropod sau alte boli inflamatorii ale pielii. De regula, diagnosticul corect este pus prin examinarea microscopica a fragmentului de biopsie. Limfomul folicular cutanat primar, care este mai frecvent, poate fi exclus daca exista afectare limfatica sistemica.

 

Puncte de vedere
Tue
19
Apr

Medicul agresiv

Image: 

Comportamentul neadecvat al doctorilor poate expune la risc pacientul, afirma Marika Davies si Mark Dinwoodie 

 

Educatie si dezbateri
Fri
07
Apr

Investigarea hiperpotasemiei la adulti

Image: 

 

O femeie in varsta de 42 de ani a fost internata in spital dupa testele efetuate de medicul de familie pentru durere abdominala intermitenta, ce au aratat un nivel crescut de potasiu, de 6,6 mmol/l (valorile de referinta 3,5–53 mmol/).1 Avea o stare generala buna si nu lua nicio medicatie. In depatamentul de urgente a avut tensiunea arteriala 140/70 mm Hg, iar rezultatele examenului fizic si ale celui electrocardiografic (ECG) erau normale.

 

Hiperpotasemia este definita drept concentratia potasiului seric >5,3 mmol/l si este, de obicei, clasificata drept usoara (5,4-6,0 mmol/l), moderata (6,1-6,5 mmol/l) ori severa (>6,5 mmol/l).2 Hiperpotasemia usoara este adesea asimptomatica, dar hiperpotasemia  severa este asociata cu aritmii ce pun viata in pericol si cu deces cardiac subit.

 

Pacientul este in siguranta?

Fri
07
Apr

REZUMAT AL RECOMANDARILOR NICE Diagnosticul si managementul menopauzei

Image: 

Varsta medie pentru menopauza este, in Marea Britanie, de 51 de ani, desi 1% dintre femei au insuficienta ovariana prematura (menopauza inainte de 40 de ani). Opt din 10 femei prezinta simptome de perimenopauza, cel mai frecvent bufeuri si transpiratii nocturne (figura), ce dureaza, caracteristic, timp de aproximativ patru ani.1 Calitatea vietii poate fi grav afectata.2

Serviciile si informatiile pentru femeile la menopauza din Marea Britanie variaza.3 Utilizarea terapiei de substitutie hormonala (hormone replacement therapy=HRT) a fost foarte controversata.4, 5

Prezentul articol rezuma cele mai recente recomandari cu privire la diagnosticul si managementul menopauzei, elaborate de National Institute for Health and Care Excellence (NICE – Institutul National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijiri).6

 

Recomandari

Fri
07
Apr

Ruptura acuta de tendon ahilean

Image: 

In timp ce juca tenis, un barbat sanatos, in varsta de 35 de ani, a avut senzatia ca a fost lovit in portiunea inferioara posterioara a piciorului de racheta adversarului sau. Nu a mai reusit sa continue jocul, dar a putut sa mearga. S-a prezentat a doua zi cu usoara echimoza, tumefactie si slabiciune la mers. Putea merge pe varful picioarelor, dar triada Simmonds (strangerea gambei posterior, modificarea unghiului de inclinare si o bresa la palpare) confirma diagnosticul de ruptura de tendon ahilean.

 

Ce este ruptura tendonului lui Ahile?

Fri
07
Apr

Managementul periprocedural al pacientilor care iau anticoagulante orale

Introducere

Anticoagulantele orale sunt folosite in tratamentul si preventia tromboemboliei la multi pacienti, inclusiv la cei cu fibrilatie atriala (FA), tromboembolie venoasa (TEV) si proteze valvulare cardiace mecanice. Antagonistii vitaminei K (AVK) au fost, timp de mai multe decenii, principala clasa de anticoagulante orale, dar in prezent sunt autorizate pentru utilizare doar formule noi (dabigatran, rivaroxaban, apixaban si edoxaban).

Analiza de fata sintetizeaza farmacologia anticoagulantelor orale aplicabila in perioada periprocedurala, rezultatele raportate ale managementului periprocedural al acestei medicatii folosite in scopuri terapeutice, precum si ghidurile clinice selectionate. Este evaluat si managementul anticoagulantelor orale in situatii de urgenta.

 

Antagonistii vitaminei K

Stiri
Fri
07
Apr

Durerea pelviana

Image: 

O femeie in varsta de 28 de ani se prezinta la medic ca urmare a faptului ca, de sase luni, avea dureri la nivelul pelvisului si la contactul sexual.

 

Ce trebuie sa aveti in vedere

• Rugati pacienta sa descrie durerea si sa o localizeze.

• Aflati caracteristicile ciclului menstrual – cat de lungi sunt menstruatiile, daca sunt regulate si cat de abundenta este sangerarea? Are dureri la menstruatie? Daca da, sunt acestea simptome noi? Diferentiati dismenoreea secundara de cea primara (de la menarha)—dismenoreea primara este putin probabil sa fie datorata patologiei.1

• Ce contraceptie foloseste? Explorati specific daca insertia unui sterilet este corelata cu debutul durerilor. In managementul unor afectiuni cronice pelviene, precum endometrioza, se apeleaza la contraceptive orale combinate, asa ca este util sa se stie daca au fost folosite pana atunci.

Cariere
Fri
15
Dec

Doctorii din medicina de urgenta pot fi învatati sa constientizeze situatiile cu ajutorul tehnicilor de simulare

Image: 

Cercetatorii au constatat ca medicii îsi pot îmbunatati capacitatea de constientizare a situatiilor folosind tehnicile de simulare. Anne Gulland comenteaza rezultatele studiilor efectuate de ei

 

Simularea a fost una dintre cele mai bune metode de instruire a doctorilor din medicina de urgenta în privinta constientizarii situatiilor, au conchis cercetatorii. Ei au spus ca, fiind o competenta esentiala netehnica, aceasta ar trebui sa ocupe un loc important in cadrul programei de educatie medicala. Constientizarea unei situatii este abilitatea de a colecta informatii legate de ea, de a o recunoaste si a o întelege, precum si de-a anticipa problemele si scenariile viitoare.

Subscribe to Februarie 2016 / nr. 1