Februarie 2006 / Nr. 1

Editorial
Mon
27
Oct

Sindromul metabolic

Sindromul metabolic se caracterizează prin hiperinsulinemie, toleranţă scăzută la glucoză, dislipidemie, hipertensiune şi obezitate. Ansamblul factorilor menţionaţi este cunoscut de mulţi ani, dar accepţiunea oficială a sindromului datează abia din anul 1988, când Reaven a sugerat faptul că principala sa caracteristică este reprezentată de rezistenţa la insulină.1

Mon
27
Oct

Progresele ţărilor europene în privinţa etichetării alimentelor alergenice

In noiembrie 2005 au fost aprobate noile recomandări ale Uniunii Europene asupra etichetării alimentelor, prin care producătorii de ambalaje sunt solicitaţi să specifice clar prezenţa anumitor alergene cunoscute.1

Mon
27
Oct

Obligativitatea raportării la poliţie a tuturor persoanelor care şi-au început activitatea sexuală anterior vârstei de 13 ani

Este ameninţată confidenţialitatea serviciilor de sănătate sexuală pentru tineri. În vara anului 2005, ca urmare a Raportului Bichard cu privire la uciderea lui Jessica Chapman şi a lui Holly Wells,1 au fost elaborate, de către comitetele pentru protecţia copilului din Anglia şi Ţara Galilor, mai multe protocoale referitoare la transparenţa informaţiilor despre tinerii care şi-au început viaţa sexuală.

Sinteze clinice
Mon
27
Oct

Rolul opioizilor în controlul durerii la pacienţii cu afecţiuni oncologice

Columba Quigley, specialist în domeniul medicinei paleative, lucrează într-o echipă de sprijin din cadrul unui spital. Ea mai activează într-o echipă comunitară pentru îngrijire paleativă şi într-un cămin pentru bolnavi cu afecţiuni terminale, cărora li se asigură asistenţa corespunzătoare şi controlul simptomelor.

Mon
27
Oct

Alopecia: impactul ei psihologic

Alopecia este o maladie dermatologică, inflamatorie, ce afectează foliculii piloşi. Ea are o evoluţie cronică şi determină pierderea, parţială sau completă, a părului de pe scalp şi, uneori, şi a celui de pe corp.

Mon
27
Oct

Scabia: diagnostic şi tratament

Image: 

Deşi este uşor de tratat, scabia rămâne o afecţiune relativ frecventă, atât datorită faptului că diagnosticul e dificil cât şi din cauza obligativităţii administrării tratamentului deopotrivă pacienţilor şi persoanelor cu care aceştia vin în contact.Unknown column 'r' in 'where clause'

Mon
27
Oct

Pandemia gripală şi gripa aviară

Douglas Fleming este doctor generalist în cadrul unui cabinet medical dintr-o suburbie a oraşului Birmingham. Prezentul articol încearcă să elucideze care ar fi soluţiile clinice în cazul unei posibile pandemii gripale, inclusiv cu virusul gripei aviare

Practica medicala
Mon
27
Oct

Consultaţia de 10 minute

Un bărbat în vârstă de 49 de ani, supraponderal, fumător, se prezintă la consultaţie împreună cu soţia. Sforăitul său, care reprezenta, în familie, un permanent subiect de glumă, devenise mai intens în ultimele şase luni, ceea ce o determinase pe soţie să doarmă într-o cameră separată.

Mon
27
Oct

Terapia comportamentală cognitivă şi tratamentul antispastic, pentru sindromul de colon iritabil, în asistenţa primară: studiu clinic controlat statistic

Mulţumim asistentelor medicale (Rebecca Holt, Tricia Lewis, Sheila Morton şi Lindey Shephard) pentru contribuţia lor, pacienţilor şi întregului personal medical pentru ajutorul acordat la realizarea prezentului studiu. Consultanţa statistică acordată în fazele incipiente ale studiului a fost oferită de Sophia Rabe-Hesketh.

Opinii si recenzii
Mon
27
Oct

RECENZII

Functional lung imaging

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi
Dr. Andrei Cernomaz
mailto:a_cernomaz@yahoo.com

 

David Lipson
Edwin van Beek
CRC Press
Taylor and Francis Group 2005

Mon
27
Oct

The hands-on guide to clinical pharmacology

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr T Popa" Iaşi
Sabina A. Antoniu
asistent universitar  mailto:sabinaantoniu@yahoo.com

 
Second Edition
Christopher Tofield, Alexander Milson, Sukhdev Chatu,
Blackwell Publishing
ISBN: 1405120150

Activitatea medicilor stagiari şi rezidenţi este, nu de puţine ori, uşurată de ghidurile diagnostice sau terapeutice care conţin informaţii esenţiale pentru practica clinică, prezentate într-o manieră concisă.

Mon
27
Oct

In memoriam

FARMACEUTICA REMEDIA S.A.
Dr. Tiberiu Georgescu
consultant ştiinţific mailto:tiberiu.georgescu@vtarus.ro

 

La 28 decembrie 2005 s-au împlinit trei ani de când doctor Sanda Biberi Moroeanu ne-a părăsit.

Pentru cei care nu au cunoscut-o, dr. Biberi a fost unul dintre cei mai competenţi specialişti în vaccinologie, boli infecţioase şi epidemiologie pe care i-a avut această ţară în ultimii ani.

Expert OMS în poliomielită, director al Centrului de Control pentru Vaccinuri al Ministerului Sănătăţii, Sanda Biberi era şi un foarte bun cunoscător de franceză, germană şi engleză.

Mon
27
Oct

A face faţă schimbării

Se produce o schimbare (lucrurile sunt într-o continuă transformare). Anticipaţi-o (fiţi pregătiţi să-i faceţi faţă).

Urmăriţi schimbarea (simţiţi tot timpul mersul evenimentelor, ca să ştiţi când se perimează lucrurile).

Mon
27
Oct

Toate se schimbă

All change

BMJ 2005;331:1402

Thomas Szasz (b 1920), Hungarian born psychiatrist, in The Second Sin1973

Maulana Azad Medical College, India

Sandeep Kumar Goyal
student

Pe vremuri, când religia era puternică şi ştiinţa abia prindea forţă, oamenii luau magia drept medicină; acum, când ştiinţa este puternică şi religia e slăbită, oamenii iau medicina drept magie.

Minerva
Mon
27
Oct

MINERVA

Experţii în domeniul marketingului consideră, probabil, că o combinaţie de pilule ar fi preferabilă medicaţiei bazate pe administrarea mai multor tablete; care este, însă, părerea pacienţilor într-o atare privinţă?

Articole originale
Mon
27
Oct

Sedativele hipnotice la vârstnicii cu insomnie: metaanaliza riscurilor şi a beneficiilor

Rezumat

Obiective:

Cuantificarea şi compararea potenţialelor beneficii (rapoarte subiective ale variabilelor de somn) şi ale riscurilor (evenimente adverse şi afectare psihomotorie post-matinală) tratamentului de scurtă durată, cu sedative hipnotice, la vârstnicii cu insomnie.

Stiri
Mon
27
Oct

O femeie militează pentru dreptul părinţilor de-a cunoaşte sfaturile privitoare la avorturi, acordate tinerilor sub 16 ani

Mama a două adolescente s-a adresat, în noiembrie 2005, Înaltei Curţi de Justiţie din Londra, pentru a contesta prevederea guvernamentală care le permitea medicilor să ofere, fără ştirea părinţilor, sfaturi privitoare la avorturi şi la contracepţie, tinerilor englezi ce aveau vârsta sub 16 ani.

Mon
27
Oct

România are, şi în prezent, la 16 ani după căderea lui Ceauşescu, o rată mare a avorturilor

Numărul de avorturi din România a scăzut, dar continuă să se situeze la cotele cele mai ridicate din Europa, ca urmare a faptului că femeile mai mature, în special, nu au luat în considerare ideea utilizării de contraceptive, ele fiind, până în anul 1989, ilegale, pe plan naţional.

Mon
27
Oct

Medicii care elaborează ghiduri terapeutice au, adesea, legături cu industria farmaceutică

Conform datelor publicate de revista Nature (2005;437:1070-1), aproximativ o treime dintre autorii ghidurilor terapeutice din SUA au conexiuni cu industria farmaceutică, ceea ce afectează circa 70% din comitetele de lucru.

Mon
27
Oct

Doctorii ruşi vând medicamente pentru a-şi suplimenta salariile

Cadrele medicale ruse sunt atât de prost plătite încât unele dintre ele au recurs, pentru a-şi suplimenta veniturile, la vânzarea reţetelor de me-dicamente persoanelor care le folosesc abuziv, se afirmă într-un raport apărut în mass media din Rusia.

Mon
27
Oct

Inhibitorii enzimei de conversie sunt utili inclusiv în insuficienţa renală avansată

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei II (IECA) oferă protecţie renală în insuficienţa renală uşoară-moderată, cu un nivel al creatinemiei sub 3 mg/dl. Până în prezent, insuficienţa renală peste această limită reprezenta o contraindicaţie formală a administrării de IECA, datorită riscului potenţial de agravare a bolii.

Mon
27
Oct

Salmeterolul poate creşte mortalitatea în astmul bronşic

Un studiu recent ridică noi întrebări asupra siguranţei tratamentului cronic cu salmeterol (un b-agonist cu acţiune de lungă durată) în astmul bronşic, în contextul în care Food and Drug Administration elaborase, în iunie 2005, un set de atenţionări legate de riscul potenţial al tratamentului menţionat în privinţa creşterii deceselor corelate direct cu astmul bronşic.

Mon
27
Oct

PCI de salvare este utilă după tromboliza eşuată

Studiul REACT elucidează lunga controversă privind utilitatea revascularizării coronariene (PCI) de urgenţă a pacienţilor cu infarct miocardic la care tromboliza farmacologică a eşuat.

Subscribe to Februarie 2006  / Nr. 1