Februarie 2003 / Nr. 1

Editorial
Mon
03
Feb

Îngrijirea în bolile cronice

Prezentul articol face parte din al treilea număr tematic al BMJ consacrat conduitei terapeutice adoptate în cazul bolilor cronice. Un asemenea interes reflectă creşterea solicitărilor adresate medicilor şi sistemelor sanitare din întreaga lume, ca urmare a sporirii numărului de pacienţi cu boli cronice.1

Mon
03
Feb

Îngrijirea bolilor cronice în ţările mai puţin dezvoltate

În întreaga lume, bolile cronice - inclusiv cele necomunicabile, tulburările mentale de lungă durată şi afecţiunile comunicabile cronice, cum sunt tuberculoza şi HIV/SIDA - reprezintă o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii.

Contributie locala
Mon
03
Feb

Un nou tratament pentru simptomatologia asociată menopauzei, disponibil şi pentru pacientele din România

Pe 28 ianuarie 2003, compania farmaceutică germană Schering AG a organizat, la Bucureşti, o conferinţă de presă prilejuită de lansarea, în ţara noastră, a unui nou produs de substituţie hormonală ce oferă înalte standarde de eficienţă în tratamentul simptomatologiei asociate menopauzei.

Sinteze clinice
Mon
03
Feb

Lecţia săptămânii - Epiglotita provocată de infecţia cu Haemophilus influenzae tip b-cauză de obstrucţie a căilor aeriene la copii

Epiglotita provocată de infecţia cu Haemophilus influenzae tip b continuă să apară şi la persoane vaccinate şi impune intubaţie de urgenţă

În Marea Britanie, incidenţa infecţiilor cu Haemophilus influenzae tip b a scăzut considerabil după introducerea vaccinului combinat, în anul 1992; cu toate acestea, continuă să se semnaleze cazuri izolate în care vaccinarea nu a avut efectul scontat.

Practica medicala
Mon
03
Feb

Să abordăm depresia ca pe o boală cronică: studiu statistic asupra tratamentului activ la nivelul îngrijirilor primare

Rezumat

Obiective: Evaluarea efectelor pe termen lung ale intervenţiilor active de îmbunătăţire a tratamentului depresiei la nivelul îngrijirilor primare.

Protocol de studiu: Studiu cu control statistic.

Cadru: Douăsprezece cabinete de îngrijiri primare, situate pe tot cuprinsul SUA.

Mon
03
Feb

Consultaţia de 10 minute

Un bărbat în vârstă de 45 de ani se prezintă la medic acuzând arsuri retrosternale (arsuri la inimă) şi regurgitaţii, de obicei după masă, dar şi în timpul nopţii.

Mon
03
Feb

Depistarea depresiei şi a anxietăţii în îngrijirea primară: studiu de urmărire

Cercetările au arătat că, în până la jumătate din cazurile de depresie sau anxietate, medicii generalişti nu reuşesc să pună diagnosticul.1 Multe studii sunt transversale şi au fost criticate din acest motiv, deoarece, spre deosebire de îngrijirea primară, nu conţin nici un element longitudinal.

Mon
03
Feb

Neuropatia diabetică, o problemă pentru pacienţi, dar şi pentru sistemul public de sănătate

Motto : "The people with diabetic neuropathy are in trouble... and the doctors have little to offer them." 1
J. Ward

Un pacient în vârstă de 32 de ani are diabet zaharat tip 1 de la 9 ani. De aproximativ şase luni acuză amorţeli şi furnicături ale mâinilor şi picioarelor, care s-au accentuat progresiv, fiind prezente mai ales noaptea, ceea ce îi face somnul tot mai dificil şi au început să-i creeze probleme şi în exercitarea meseriei lui de lăcătuş.

Mon
03
Feb

Spectrul stărilor catatonice şi opţiuni terapeutice

Un bolnav în vârstă de 33 de ani, din Bucureşti, de profesie contabil, este adus la internare de familie pentru refuz alimentar, lipsă de comunicare cu familia şi cu colegii de serviciu, lentoare psihomotorie. Familia relatează că, de circa o lună, pacientul este mai retras, mai izolat, mai puţin comunicativ la locul de muncă.

Opinii si recenzii
Mon
03
Feb

Am pierdut-o pe Sanda...

In memoriam

Timpul, viaţa, răpesc dintre noi, fără să întrebe, fără să aleagă, personalităţi ale comunităţii medicale româneşti. Colegiul editorial al British Medical Journal - Ediţia în limba română consideră o îndatorire de onoare şi de suflet să aducă, prin litera tipărită, un ultim omagiu acestor mulţi şi anonimi apărători ai vieţii, trecuţi, acum, în nefiinţă. Ne permitem, pe această cale, să apelăm la dumneavoastră, cititorii revistei noastre, să ne trimiteţi, ori de câte ori este cazul, astfel de articole comemorative, ce vor fi inserate în cadrul noii rubrici In memoriam.

Mon
03
Feb

Incidenţa generală a bolilor şi accidentelor ce pot fi atribuite factorilor de risc selectaţi, 1990


Factor de risc Decese (mii) % din totalul deceselor AVP (mii) % din totalul de AVP AVI (mii) % din totalul de AVI AVAI (mii) % din totalul de AVAI
Mon
03
Feb

Principalele cauze de invaliditate în lume, în 1990, în ani de viaţă trăiţi în condiţii de invaliditate

The burden of disease
Leading causes of disability worldwide, 1990, in years of life lived with disability
BMJ 2002;325:947


Toate cauzele Total (milioane) Procente din total
Mon
03
Feb

Poftiţi, vă rog, în sala de operaţie! Robo-docs vă aşteaptă !

Image: 

Aşa arată sala de operaţie a viitorului. Operează un singur chirurg, asistat de un robot medical. În München, în cadrul clinicii "Robotic Surgery", condusă de dr. Ralf Senner, un asemenea scenariu este o realitate.

Mon
03
Feb

Otalgia reflexă*

Otalgia sau otodinia este durerea otică provocată de afecţiuni ale conductului auditiv extern (furuncul, otite externe, tumori etc.) şi ale urechii medii (otite acute sau cronice acutizate, mastoidite, tumori etc.).

Minerva
Mon
03
Feb

MINERVA

Arteriografia coronariană invazivă rămâne standardul "de aur" pentru elaborarea unui "ghid rutier" în cazul afecţiunilor arterelor coronariene.

Articole originale
Mon
03
Feb

Intervenţii utilizate în programele terapeutice pentru pacienţii cu boli cronice - care dintre ele au efect? Metaanaliza rapoartelor publicate

Rezumat

Obiective: Să realizeze o evaluare sistematică a datelor din studiile referitoare la caracteristicile şi eficienţa programelor de terapie.

Protocol de studiu: Metaanaliză.

Mon
03
Feb

Metaanaliza efectelor şi a efectelor adverse ale dozelor mici de antidepresive triciclice în depresie: sinteză sistematică

Rezumat

Obiective: Să compare efectele şi efectele adverse ale dozelor mici de antidepresive triciclice cu cele ale placebo şi ale dozei standard de antidepresive triciclice, administrate în faza acută de tratament pentru depresie.

Protocol de studiu: Sinteză sistematică a experimentelor statistice ce au comparat dozele mici de antidepresive triciclice (Ł100 mg/zi) cu cele ale placebo sau ale dozei standard de antidepresive triciclice, la adulţii cu depresie.

Educatie si dezbateri
Mon
03
Feb

Mai bine nu se poate? Managementul îngrijirilor cronice în nouă organizaţii principale ale medicilor din SUA

Inovaţiile apărute în strategiile de management al îngrijirilor au îmbunătăţit asistenţa acordată persoanelor ce suferă de boli cronice, dar mulţi dintre pacienţi încă nu se pot bucura de asemenea beneficii.

Stiri
Mon
03
Feb

Persoanele cu schizofrenie trebuie consultate în privinţa tratamentului

Este necesar ca persoanele cu schizofrenie din Anglia şi Scoţia să fie implicate în luarea deciziilor referitoare la propria lor îngrijire; ele ar trebui să beneficieze atât de consultanţă psihologică, cât şi de tratament medicamentos.

Mon
03
Feb

Consumul ridicat de nuci poate reduce riscul apariţiei diabetului zaharat

În cadrul unui studiu recent este afirmată posibilitatea ca femeile care consumă o cantitate crescută de nuci şi unt de arahide să fie protejate faţă de apariţia diabetului zaharat tip 2 (JAMA 2002;288:1554-60).

Mon
03
Feb

Medicii recomandă utilizarea corticosteroizilor în tratamentul meningitei

Conform unui studiu publicat de New England Journal of Medicine, administrarea corticosteroizilor la pacienţii cu meningită bacteriană reduce riscul de deces şi invalidităţile provocate de infecţie.

Mon
03
Feb

Genomul şoarecelui prezintă multe gene asociate bolilor, gene care se regăsesc şi la om

Au fost publicate, recent, rezultatele secvenţializării şi analizei a peste 95% din genomul şoarecelui, ceea ce a permis elaborarea unei prime hărţi complete.

Mon
03
Feb

Sanofi-Synthélabo sărbătoreşte cea de-a 30-a aniversare "Doar cu inima poţi să creşti"

Toţi angajaţii Sanofi-Synthélabo din întreaga lume au sărbătorit în luna ianuarie 2003 cea de-a 30-a aniversare a companiei. Treizeci de ani de istorie dedicaţi sănătăţii: 30 de ani de performanţă!

Subscribe to Februarie 2003  / Nr. 1