Decembrie 2007 / Nr. 10

Editorial
Tue
04
Nov

Rezolvarea cazurilor de malpraxis în cercetarea ştiinţifică

Semnificaţia malpraxisului ştiinţific este slab conştientizată la nivel internaţional.1 În Europa, codurile de bună practică şi procedurile pentru soluţionarea reclamaţiilor de malpraxis din cercetare sunt inexistente sau sporadice.

Tue
04
Nov

Apneea obstructivă de somn

Prevalenţa formei severe a apneei obstructive de somn este de 2%, la bărbaţii de vârstă mijlocie şi, respectiv, de 0,5%, la femei. Colapsul faringian în timpul somnului determină eforturi respiratorii repetate, frustrante, variaţii ale nivelului de oxigen sangvin şi alterarea somnului, ce pot conduce sau nu la somnolenţă diurnă excesivă.

Tue
04
Nov

Diagnosticarea hipertrofiei ventriculare stângi în hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială (HTA) este o provocare importantă la nivelul sănătăţii publice - ea afectează, în ţările cu o economie puternică, aproape o treime din populaţia adultă şi are o contribuţie însemnată la mortalitatea şi morbiditatea cardiovasculară.

Tue
04
Nov

Diagnosticarea fibrilaţiei atriale de către medicul generalist

În numărul de faţă al BMJ, Mant şi colab. şi Fitzmaurice şi colab. prezintă rezultatele studiului SAFE ("screening for atrial fibrillation in the elderly" - screeningul fibrilaţiei atriale la vârstnici).

Tue
04
Nov

Declaraţia de la Helsinki

Declaraţia de la Helsinki este un document respectat pe scară largă, cu o înrâurire deosebit de puternică în sfera eticii cercetării,1w1-w7 care, de la data elaborării sale, în 1964, a trecut prin cinci etape de revizuire şi două de clarificare.

Tue
04
Nov

Decesul asistat de medic, în cazul populaţiilor vulnerabile

În Olanda, decesul asistat de medic (atât eutanasia activă, voluntară, cât şi suicidul asistat de doctor) a fost practicat liber vreme de peste 25 de ani şi a fost legalizat oficial începând din 2002.

Cercetare
Tue
04
Nov

Acurateţea stabilirii diagnosticului de fibrilaţie artrială cu ajutorul electrocardiogramei, de către medicii generalişti şi programele de interpretare: analiza datelor unui trial de screening al fibrilaţiei atriale la vârstnici (SAFE)

REZUMAT

Obiectiv: Evaluarea acurateţei stabilirii diagnosticului de fibrilaţie atrială (FA) pe electrocardiogramă, de către medicii generalişti, asistentele medicale şi programele specializate de interpretare

Tue
04
Nov

Screeningul versus practica de rutină în detectarea fibrilaţiei atriale la pacienţii cu vârste de 65 de ani sau mai mult: studiu controlat, randomizat, de tip cluster

REZUMAT

Obiectiv: Stabilirea măsurii în care efectuarea screeningului îmbunătăţeşte depistarea fibrilaţiei atriale (FA) prin randomizare de tip cluster şi compararea screeningului sistematic cu cel de oportunitate.

Tue
04
Nov

Acurateţea electrocardiogramei pentru diagnosticul hipertrofiei ventriculare stângi în hipertensiunea arterială: sinteză sistematică

Rezumat

Obiectiv: Reevaluarea acurateţei electrocardiogramei în screeningul pentru hipertrofia ventriculară stângă (HVS), la pacienţii cu hipertensiune.

Contributie locala
Tue
04
Nov

Eltrombopag - un nou tratament în trombocitopenie

Eltrombopag este un agonist de receptori de trombopoetină, cu administrare orală, care, aşa cum au demonstrat-o studiile preclinice pe animale şi pe voluntari umani sănătoşi, creşte numărul de trombocite sangvine.

Tue
04
Nov

Chimioterapia asociata radioterapiei în boala Hodgkin precoce

Tratamentul bolii Hodgkin se bazează pe concluziile programului EORTC (European Organization for Research and Treatment of Cancer): chimioterapia urmată de radioterapie a regiunii afectate reprezinta terapia standard, iar durata chimioterapiei trebuie adaptată severităţii bolii.

Tue
04
Nov

Prasugrel comparativ cu clopidogrel, în sindroamele coronariene acute

Asocierea aspirină + clopidogrel reprezintă tratamentul standard actual antiagregant al pacienţilor cu sindroame coronariene acute (SCA) şi/sau angioplastie coronariană. Cu toate acestea, numeroşi bolnavi continuă să dezvolte, sub respectiva terapie, evenimente coronariene adverse trombotice.

Analize, Controverse, Observatii
Tue
04
Nov

Ce sunt blogurile medicilor şi ce vor ele?

Blogurile medicale sunt considerate, uneori, doar nişte manifestări zgomotoase ale opiniilor referitoare la sistemul de îngrijire a sănătăţii, dar tot lor le-a fost atribuit şi meritul de-a facilita publicului înţelegerea aspectelor ştiinţifice şi de-a descuraja tentativele de şarlatanie din epoca modernă. Rebecca Coombes face analiza blogosferei medicale

Tue
04
Nov

Blogurile pacienţilor: au medicii vreun motiv să se teamă?

Blogurile scrise de părinţi despre îngrijirea copiilor bolnavi pot fi benefice dacă sunt utilizate corespunzător. Matthew Hurley şi Craig Smith evidenţiază punctele slabe

Tue
04
Nov

Jurnaliştii: ceva de declarat?

Companiile de medicamente nu ar aloca fonduri pentru participarea mass mediei la evenimentele organizate de ele dacă nu s-ar gândi că vor influenţa astfel mediatizarea acţiunilor lor şi totuşi, nici în prezent nu sunt declarate conflictele de interese ale jurnaliştilor

Sinteze clinice
Tue
04
Nov

Sindromul de detresă respiratorie acută

De ce trebuie sa fiu informat despre sindromul de detresa respiratorie acuta?

Sindromul de detresă respiratorie acută reprezintă manifestarea extremă a injuriei pulmonare acute.

Opinii si recenzii
Tue
04
Nov

Căldura corpului omenesc

Anul trecut am asigurat asistenţă medicală unui grup de persoane care pornise spre Everest Base Camp. Misiunea mea era să mă ocup de problemele de sănătate ce s-ar fi putut ivi, inclusiv de cele provocate de altitudine.

Tue
04
Nov

Poţi să spui „nu"?

Între da şi nu există aceeaşi distanţă ca şi între sclavie şi libertate. Am plecat dintr-o ţară a lumii a treia ca să vin în Regatul Unit, cu gândul că reuşisem să trec, astfel, peste bariera dintre da şi nu, lăsând în urma mea sclavia.

Minerva
Tue
04
Nov

MINERVA

Pisicile de apartament pot servi drept santinele sensibile pentru evaluarea gradului de expunere a oamenilor la acţiunea eterilor difenil polibromuraţi (PBDE) şi a reacţiilor adverse pe care le pot avea aceştia asupra sănătăţii - PBDE sunt componente ale retardanţilor de flacără, care se regăsesc, în concentraţii mici, dar în mod constant, în praful din apartamente.

Stiri
Tue
04
Nov

Inventatorii „bombei gay" şi autorii publicaţiei BMJ câştigă premii Ig Nobel

O nouă armă, al cărei potenţial este analizat de Forţele Aeriene ale SUA, a câştigat, anul acesta, premiul Ig Nobel pentru pace. Premiile Ig Nobel, acordate pentru ştiinţa care "mai întâi te face să râzi şi apoi te pune pe gânduri", au avut laureaţi de pe cinci continente; distincţiile le-au fost înmânate, la începutul lunii octombrie 2007, în cadrul Universităţii Harvard, de către şase câştigători ai premiului Nobel de anul acesta.

Tue
04
Nov

Secvenţa genomului unei persoane - publicată în premieră

La începutul lui septembrie 2007 a fost publicată, în premieră, secvenţa completă a genomului unei persoane - este vorba despre unul dintre biologii americani care lucrează la acest proiect, J Craig Venter.

Tue
04
Nov

Autorităţile sanitare din SUA sunt acuzate de incapacitatea de a sancţiona comportamentul lipsit de etică al medicilor din Guantanamo

Sistemul medical din SUA nu reuşeşte să susţină etica profesională în rândul doctorilor care activează în cadrul armatei americane, se afirmă într-o scrisoare semnată de medici din 16 ţări şi publicată, în septembrie 2007, în Lancet.

Tue
04
Nov

Europa nu este suficient de vigilentă în privinţa combaterii tuberculozei

În Europa, tuberculoza este "o ameninţare tot mai serioasă la adresa siguranţei sănătăţii", afirmă miniştrii sănătăţii reuniţi în cadrul unui forum regional OMS asupra bolii în speţă, organizat, recent, în Germania.

Tue
04
Nov

Un raport al OMS sesizează intensificarea comerţului cu organe pentru transplant

Conform estimărilor actuale, dintr-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) (Bulletin of the World Health Organization 2007 Nov 1 doi: 10.2471/BLT.06.039370), cel puţin unul din 20 de transplanturi se realizează ca rezultat al călătoriilor în străinătate efectuate în scopul obţinerii, prin tranzacţii comerciale, a organelor pentru transplant - aşa-numitul turism al transplantului.

Subscribe to Decembrie 2007  / Nr. 10