Aprilie 2018 / nr. 3

Editorial
Fri
02
Nov

Oamenii fara adapost si sanatatea publica

Image: 

Numarul oamenilor care dorm pe strazi este în crestere, cu implicatii serioase asupra sanatatii lor

 

Numarul oamenilor care dorm pe strazile Angliei, înregistrati oficial, a crescut de la 1 768 în 2010 la 4 751 în toamna anului 2017.1 Organizatiile de caritate estimeaza ca in realitate sunt de cel putin doua ori mai multi.2 Si numarul familiilor cazate de autoritatile locale în adaposturi temporare a crescut, de la 50 000 în 2010, la 78 000 în 2017.2 Se estimeaza ca doar în Londra exista 225 000 de oameni fara adapost nedeclarati, cu vârste cuprinse între 16 si 25 de ani, care locuiesc temporar la prieteni sau la rude.3 Aceasta augmentare a numarului de persoane fara adapost nu afecteaza doar Anglia, ci si majoritatea tarilor europene.4

 

Înrautatirea starii de sanatate

Fri
02
Nov

Asistenta medicala digitala: reglementarea revolutiei

Image: 

          Avem nevoie de un cadru de lucru activ si sigur, pe care sa se poata baza toata lumea. S-a ajuns la revolutia digitala a sanatatii. În 2017, industria sanatatii digitale valora deja 25 de miliarde $ (19 miliarde £) la nivel global, având potentialul de a reduce costurile asistentei medicale cu aproximativ sapte miliarde $ pe an numai în SUA.1 Sanatatea digitala sau e-sanatatea cuprinde mai multe tehnologii distincte, ce includ, printre altele,  sisteme de suport decizional ce utilizeaza algoritmi realizati pe baza unor seturi de date clinice (de exemplu, activitatea efectuata de Google DeepMind), aplicatii mobile de sanatate in masura sa sprijine si sa monitorizeze comportamentele sanatoase, senzori biometrici (de pilda, pentru monitorizarea continua a glicemiei), consultatii prin intermediul link-urilor video, dosare medicale personale electronice.

Cercetare
Thu
01
Nov

Doar o singura tigara pe zi creste riscul cardiovascular

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Meta-analiza a 141 de studii de cohorta din 55 de prezentari de studii

Consumul scazut de tigari si riscul aparitiei bolii coronariene si a accidentului vascular cerebral

 

Întrebarea studiului Care este riscul de aparitie a bolii coronariene si a accidentului vascular cerebral in cazul fumatului lejer (una pâna la cinci tigari pe zi) comparativ cu cel al unui numar de 20 de tigari pe zi?

Thu
01
Nov

Riscul de cancer asociat cu bolile cronice si markerii de boala

Image: 

Intrebarea studiului Care sunt contributiile independente si combinate ale principalelor boli cronice sau ale markerilor lor la riscul de cancer si la mortalitatea asociata acestei maladii?

Metode În actualul studiu prospectiv, cohorta a inclus 405 878 de participanti din Taiwan diagnosticati cu diabet si cu boala pulmonara conform metodelor standard si carora le-au fost masurati markerii de boala cardiovasculara (tensiunea sanguina, nivelul colesterolului total si ritmul cardiac), de boala renala cronica (proteinuria si rata filtrarii glomerulare) si de artrita gutoasa (acidul uric). Subiectii au fost supravegheati o perioada medie de 8,7 ani pentru a urmari aparitia ulterioara a cancerului si mortalitatea generata de el.

Thu
01
Nov

Migrena si riscul de boli cardiovasculare

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu de cohorta pereche bazat pe populatia daneza

Migrena si riscul de boli cardiovasculare

 

Întrebarea studiului Care sunt riscurile de infarct miocardic, accident vascular, boala arteriala periferica, tromboembolism venos, fibrilatie atriala sau flutter atrial si insuficienta cardiaca la pacientii cu migrena si în cadrul unei cohorte din marea masa a populatiei?

Metode Acesta a fost un studiu de cohorta danez, bazat pe populatie, al pacientilor cu un prim diagnostic de migrena (1995–2013). Pentru fiecare pacient au fost extrase din marea masa a populatiei cate 10 persoane fara migrena, care aveau caracteristici comparabile cu cele ale subiectului în ceea ce priveste vârsta, sexul si anul calendaristic. Valorile ajustate ale raportului probabilitatilor (hazard ratio) pentru comorbiditati au fost calculate utilizând regresia Cox.

Thu
01
Nov

Fizioterapie preoperatorie pentru prevenirea complicatiilor respiratorii dupa interventii chirurgicale abdominale superioare

Image: 

Întrebarea studiului Reuseste o singura sedinta de educatie preoperatorie de fizioterapie si antrenament pentru exercitiile de respiratie sa reduca rata complicatiilor pulmonare dupa interventia chirurgicala abdominala majora?

Evenimente
Fri
20
Apr

TRATAMENTE INOVATIVE ÎN ONCOLOGIE 2018

Image: 

Conferința TRATAMENTE INOVATIVE ÎN ONCOLOGIE

Editia a 4-a, 18 mai 2018, Centrul de Excelenţă în Medicină Translaţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti

 

Suntem onorați să avem alături personalități din domeniul oncologiei din țară și străinătate, alături de oficialități din Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și companii farmaceutice reprezentative pentru implicarea lor activă în tratarea cancerului.

Minerva
Fri
02
Nov

O lentila de contact cazuta

Image: 

O femeie în vârsta de 67 de ani se prezinta la sectia de ortopedie cu fractura de tibie si cu modificarea acuitatii viziuale dupa un traumatism cranian prin cadere.

Consultul oftalmologic a constatat ca acuitatea vizuala era de 6/6 pentru ochiul drept si limitata la miscarile mâinilor pentru cel stâng. Examenul clinic a evidentiat subluxarea implantului în diafragma pupilara (figura). S-a recurs la interventie chirurgicala in regim de urgenta, care a constat în lensectomie, urmata de vitrectomie în saptamâna urmatoare.

La pacientii care prezinta o trauma craniana prin cadere trebuie luata în considerare ectopia lentis. Afectiunea poate fi vizualizata cu ajutorul oftalmoscopiei directe dupa dilatarea pupilei; tratata în timp util, constituie o cauza reversibila a pierderii vederii.

 

Fri
02
Nov

Parazitoza cutanata

Image: 

Modalitatea de tratare a infectiei cutanate parazitare cu larvele anumitor specii de muste consta în evitarea leziunii punctiforme, iar apoi, când larvele se deplaseaza catre suprafata pielii în cautarea oxigenului, in îndepartarea chirurgicala. Este o procedura simpla pentru chirurgii cu experienta, dar cei începatori se pot simti intimidati si au nevoie de mai multa practica. Journal of the Royal Army Medical Corps explica modul în care se creeaza un model realist de instruire folosind râturi de porc si viermisori de la un magazin cu momeli pentru pescuit.

Fri
02
Nov

Etichete precise

Care este diferenta între o serie întrerupta de timp si un studiu înainte-dupa? Sau între o cohorta controlata prospectiv si un studiu controlat nerandomizat? O analiza a studiilor fara randomizare incluse în sintezele Cochrane a constatat existenta unui uimitor de mare numar de termeni aplicati pentru diferite tipuri de cercetare (J Clin Epidemiol). Definitiile erau neconcordante, iar analiza statistica era deseori inadecvata. Minerva crede ca este timpul sa renuntam la etichetele ambigue si sa insistam asupra unor descrieri ce nu lasa nicio urma de îndoiala cu privire la ceea ce au facut de fapt cercetatorii.

Fri
02
Nov

Scaderea ponderala în Boala Parkinson

Image: 

Un studiu longitudinal realizat în Scotia a constatat ca, la momentul diagnosticarii, persoanele cu boala Parkinson au avut tendinta de a fi mai slabe decat cele din grupurile de control comunitare si ca scaderea ponderala a continuat in cursul evolutiei maladiei (Neurology). Pacientii cu forme atipice ale afectiunii au scazut în greutate mai rapid decât cei cu boala Parkinson tipica. Pierderea a mai mult de 5% din greutatea initiala în primul an de diagnostic a fost asociata cu rezultate mai slabe, incluzand dependenta, dementa si decesul.

Fri
02
Nov

Bolile cardiovasculare în Europa de Est

Image: 

Dintre cei 20 000 de adulti de vârsta medie din tarile Europei de Est, cei cu factori de risc conventionali (fumat, hipertensiune arteriala si diabet) au fost mai predispusi sa moara din cauza bolilor cardiace. De asemenea, chiar si dupa luarea în considerare a respectivilor factori de risc, mortalitatea a fost crescuta in randul somerilor, al persoanelor singure, sarace, izolate social sau cu depresie. Diferentele dintre valorile prevalentei fiecarui grup de factori de risc nu au putut explica, insa, de ce riscul de deces cardiovascular este dublu în Rusia fata de ​​Polonia ori de Republica Ceha (PLOS Med).

Fri
02
Nov

Sinuciderea în inchisoare

Image: 

Numarul de persoane care se sinucid în timpul încarcerarii a crescut în Anglia si in Tara Galilor. Rata de suicid este acum de circa sase ori mai mare decât în ​​comunitate. Un sondaj international constata ca situatia este extinsa (Lancet Psychiatry). În general, statele cu rate ridicate de încarcerare, cum sunt, de pilda, Polonia si Australia, au rate de sinucidere mai scazute decât tarile cu rate scazute de încarcerare, precum Finlanda si Olanda. În mod surprinzator, factorii precum supraaglomerarea, raportul dintre detinuti si personal, cifra de înnoire a populatiei din închisori, nu sunt strans asociati cu ratele de suicid.

Fri
02
Nov

Clostridium difficile

Image: 

Acum zece ani, ratele anuale ale infectiei cu Clostridium difficile au fost de aproximativ 110 la 100 000 de oameni atât în ​​Anglia cât si în SUA. Guvernul britanic a reactionat prin impunerea unor obiective, prin crearea unui sistem national de supraveghere si prin instituirea unor modificari ale politicii pentru controlul infectiilor. ~n mod evident, masurile luate au fost eficiente – în cei doi ani dupa aplicarea lor, rata infectarii cu C. difficile a scazut cu peste 50% si si-a continuat tendinta descendenta. În SUA, in schimb, ratele au ramas ridicate (Int J Qual Health Care).

Educatie si dezbateri
Fri
02
Nov

Coxalgie cronica

Image: 

Prezentare de caz

Mon
05
Nov

Melanomul amelanotic

Image: 

USOR DE OMIS?

Cariere
Thu
01
Nov

CARIERE IN SECTORUL CLINIC

Image: 

Ce ar trebui sa fac daca simt ca mediul meu de lucru este nesigur?

 

Abi Rimmer întreaba ce ar trebui sa faca medicii daca simt ca le este periclitata siguranta în perioadele cu presiune mare.

 

 

 

 

”Exprimati-va ingrijorarile în scris!”

Marika Davies,

consilier medicolegal senior

la Medical Protection

”Daca sunteti îngrijorat de faptul ca siguranta sau îngrijirea pacientilor pot fi compromise, trebuie sa respectati politica de la locul de munca si îndrumarea oferita de General Medical Council (GMC – Colegiul Medicilor), Raising and Acting on Concerns about Patient Safety (Identificarea preocuparilor cu privire la siguranta pacientilor si masurile adecvate).

Subscribe to Aprilie 2018 / nr. 3