Aprilie 2002 / Nr. 3

Editorial
Mon
01
Apr

Medicina in era interdependentei globale

>Marea dilema a noului secol este daca era interdependentei va fi benefica sau daunatoare pentru umanitate. Raspunsul depinde de modul in care noi, in cadrul natiunilor bogate, raspindim beneficiile si atenuam problemele impovaratoare ale lumii moderne, de modul in care natiunile sarace adopta schimbarile generatoare de progres si de felul in care, toti, vom reusi sa ajungem la un nivel de constiinta suficient de ridicat pentru a intelege obligatiile si responsabilitatile ce-i revin fiecaruia dintre noi..

Bill Clinton, 26 ianuarie 20021

Mon
01
Apr

Urgente politice complexe

Dezastrele acute atrag atentia lumii politice si pe cea a mass mediei internationale si, deseori, gasesc si fondurile necesare sustinerii unui raspuns. Cu toate acestea, poate trece aproape neobservat faptul ca, pe durata conflictelor ce se prelungesc, uneori, timp de mai multi ani, mor sute de mii, sau chiar milioane de oameni.

Contributie locala
Mon
01
Apr

2002 Anul de Lupta Impotriva Alergiei

Afectiunile alergice isi fac simtita prezenta tot mai pregnant in viata noastra de zi cu zi, manifestindu-se la orice virsta si avind o exprimare simptomatica extrem de variata. Intrucit unul din patru copii este alergic, se considera ca ele reprezinta boala epidemica a secolului 21.

Mon
01
Apr

Electrolux deruleaza campanii originale in colaborare cu Medic One

Numarul 1 mondial n producerea de aparatura electrocasnica, Electrolux va lucra mpreuna cu compania Medic One pentru desfasurarea unor proiecte de marketing social, derulate n premiera n Rommnia.

Mon
01
Apr

American College of Cardiology si American Heart Association anunta ca noile ghiduri recomanda clopidogrel in tratamentul acut si pe termen lung al anginei instabile sau al infarctului miocardic non-Q

American College of Cardiology (ACC) si American Heart Association (AHA) au comunicat, recent, ghidurile actualizate pentru tratamentul pacientilor cu angina instabila (durere precordiala) si infarct miocardic non-Q, afectiuni denumite impreuna ca sindroame coronariene acute (mai cunoscute, insa, sub denumirea de pre-infarct).

Mon
01
Apr

Managementul Calitatii in serviciile de sanatate

Spitalele, farmaciile, producatorii de medicamente si distribuitorii sunt parti componente ale sistemelor de sanatate. Calitatea serviciilor oferite de fiecare dintre ele si managementul calitatii serviciilor se afla in strinsa legatura cu satisfacerea cerintelor partenerilor si, in consecinta, cu functionarea sistemului de sanatate.

Mon
01
Apr

Microunivers medical: Tirgul International Bucuresti

In intervalul 19-22 martie 2002, la Complexul Expozitional Romexpo a avut loc Tirgul International Bucuresti, in cadrul caruia au fost prezentate expozitiile internationale specializate, dedicate sanatatii omului si planetei.

Sinteze clinice
Mon
01
Apr

Armele chimice

De cind a fost utilizat pe scara extinsa, pentru prima oara, in timpul primului razboi mondial, arsenalul chimic a fost condamnat de intreaga lume.

Mon
01
Apr

Conflictele armate biologice si bioterorismul

Dupa atacurile teroriste asupra SUA, din septembrie 2001, a fost luata serios in considerare amenintarea unui conflict biologic.

Opinii si recenzii
Mon
01
Apr

S-a intimplat in 1941

>Off, a strigat, fara nici o noima, mama mea, daca tata ar fi fost aici, ar fi stiut ce sa faca.. Spun fara nici o noima deoarece tatal meu, un medic generalist scotian prosper, a fost ucis de o mina in timp ce lucra la biroul sau de prim ajutor.

Mon
01
Apr

Folosirea unui cuvint - Terorist

Exista multa ambiguitate asociata cu termenii teroare si terorism. cuvintul de origine latina teroare provine din radacina indo-europeana, ipotetica, TER, de unde deriva cuvintele teribil, inspaimintator si, probabil, turbulenta.

Mon
01
Apr

ENDPIECE - Tatuarea sa fie raspunsul?

Bunica mea, in virsta de 83 de ani, vrea sa se tatueze. Crede ca un tatuaj i-ar face sa dispara una dintre cele mai puternice temeri ale ei. O ingrijoreaza gindul ca, daca ar intra in colaps, cineva va incerca sa o resusciteze; asa ca, vrea sa-si tatueze pe piept Nu resuscitatii.

Mon
01
Apr

Cum s-a "transmis" un cadou de Craciun

Pe vremea cind copiii mei erau mici, obisnuiam ca, de Craciun, sa vizitam, impreuna cu toata famila, serviciul de pediatrie din spitalul unde lucram.

Mon
01
Apr

ABC autorilor: o analiza a influentei initialei numelui asupra pozitiei in lista de autori

Initiala numelui de familie este utilizata, de obicei, pentru a distinge un individ dintr-o cohorta, incepind cu primii ani de scoala si terminind cu nivelul academic.

Mon
01
Apr

OPINII - Cum mi-a afectat razboiul viata si munca

Am fost atit de ingrijorata pe durata celor trei luni, incit simteam, citeodata, ca-mi explodeaza capul

Dupa doi ani de razboi in Kosovo au inceput atacurile aeriene in Pristina. Am trait trei luni de o extrema anxietate. In fiecare zi ma asteptam sa fiu ucisa de politia sirba, de fortele paramilitare, de un soldat sau chiar de un vecin.

Mon
01
Apr

Nu in fata copiilor

Tatal meu era irlandez, din Cork, si a venit in Marea Britanie pe la sfirsitul anilor 1940. Continua sa pastreze legatura cu tinutul natal prin intermediul unui ziar local din Cork, Cork Weekly Examiner, la care era abonat.

Minerva
Mon
01
Apr

MINERVA

Croatia a avut de indurat partea ei considerabila de suferinta omeneasca, provocata de materialele explozibile. Dintre 270 de persoane ranite, cu 412 fracturi deschise, de mina sau de picior, 21% au suferit amputatie partiala.

Articole originale
Mon
01
Apr

Sindroamele post-conflictuale, de la razboiul burilor la razboiul din Golf: o analiza pe grupuri a caracteristicilor si atribuirii lor

Rezumat

Obiective: Sa stabileasca daca sindroamele post-conflictuale au aparut dupa razboaiele moderne si care este legatura dintre ele.

Mod de lucru: Trecerea in revista a fiselor medicale si militare ale combatantilor si clasificarea pe grupe a simptomelor.

Mon
01
Apr

Excesul de mortalitate in perioada de iarna: gripa sau stres termic? Studiu observational

Epidemiile de gripa se asociaza, in general, cu o crestere a morbiditatii si mortalitatii generale.1 Din acest motiv, mijloacele mass-media si factorii de raspundere din sistemul sanitar au inceput sa acorde o atentie sporita implicatiilor gripei si, mai ales, intensificarii cererii de servicii sanitare pe perioada de iarna.

Mon
01
Apr

Discrepante ale amintirilor autobiografice implicatiile in evaluarea persoanelor care solicita azil: studiu prin interviuri repetate

Rezumat

Obiectiv: Investigarea autenticitatii amintirilor autobiografice ale persoanelor care solicita azil prin prisma presupunerii ca existenta discrepantelor dintre propriile lor relatari despre persecutiile la care au fost supusi semnifica faptul ca-si construiau singuri povestirile.

Protocol de studiu: Interviuri repetate.

Educatie si dezbateri
Mon
01
Apr

Radacinile cauzelor de conflict violent in tarile in curs de dezvoltare

Saracia si divergentele politice, sociale si economice dintre grupuri predispun la conflict; politicile de combatere a acestor neajunsuri vor reduce riscul declansarii unui razboi

Mon
01
Apr

Comentariu: Conflictul de la cauze la preventie?

Razboiul modern nu este o expresie a unei agresivitati innascute, ci o structura economica si sociala.1 Este o incercare de a reglementa, prin violenta, dispute legate de puterea politica, probleme teritoriale si etnice, si tensiuni sociale, precum nedreptatea si saracia.

Mon
01
Apr

Terorismul nuclear

Trei membri ai International Physicians for Prevention of Nuclear War and Phisicians for Social Responsibility (Organizatia Internationala a Medicilor pentru Prevenirea Razboiului Nuclear si a Medicilor pentru Responsabilitate Sociala) discuta amenintarea terorismului nuclear si conchid ca singurul mod eficient de a rezolva problema este abolirea armelor nucleare

Mon
01
Apr

Comentariu: Mitul descurajarii nucleare in Asia de Sud

Sunt aproape patru ani de cand India si Pakistan au efectuat primele lor teste nucleare. De atunci, in ambele tari s-a dezvoltat, in mod constant, industria de armament nuclear.1

Mon
01
Apr

Conflictul armat ca problema de sanatate publica

In intreaga lume, conflictul armat este o cauza majora de ranire si deces, dar este nevoie de metode de cuantificare mult mai performante inainte de a-i evalua riguros efectele

Stiri
Mon
01
Apr

Afganistanul are nevoie de securitate pentru a-si reface serviciile de sanatate

Pentru a reface infrastructura devastata a Afganistanului sunt necesare ample masuri de ajutorare, acordate in situatiile de urgenta, in procesele de reconstructie si dezvoltare a tarii.

Mon
01
Apr

Sa-i determinam pe medici sa se intoarca

Dr. Nayeem Azim a fugit din Afganistan in 1992. El a plecat lasind in urma o tara fara personal instruit si cu un sistem sanitar distrus.

Mon
01
Apr

Separarea ajutoarelor umanitare de politica

In 1995, la inceputul conflictului din Iugoslavia, Jean-Michel Piedagnel si-a parasit postul din administratia unei companii de navigatie franceze. El a considerat ca reprezentantii comunitatii internationale nu au facut tot posibilul pentru a evita conflictul si, ca urmare, s-a alaturat organizatiei MMdecins Sans Frontiires. A fost director executiv timp de aproape de un an.

Subscribe to Aprilie 2002  / Nr. 3