Stiri

Wed
08
Nov

Educatia Medicala Continua

Image: 

Educatia Medicala Continua (EMC) cuprinde toate activitatile de instruire ce vizeaza actualizarea si dezvoltarea cunostintelor, aptitudinilor, performantelor clinice si manageriale ale medicilor, recunoscute de corpul profesional al medicilor. Scopul activitatii de EMC il constituie cresterea calitatii actului medical si a nivelului de performanta in practica medicala.

 

CLICK PENTRU OFERTA SI ABONARE!

Thu
06
Apr

Sustinerea luptei împotriva tuberculozei

Image: 

Hoang Thi Phuong, directorul departamentului respirator pentru tuberculoza din cadrul Spitalului National de Pneumologie din Hanoi, Vietnam, examineaza doua tinere suferinde de tuberculoza (TB): Le Thuy Linh, in varsta de 16 ani (stânga), si Bo Bich Ngoc, in etate de 29 de ani.

Cu toate ca, la nivel mondial, se situeaza printre primele 20 de tari cu cele mai numeroase cazuri de TB pe an, Vietnamul a facut progrese uriase în privinta combaterii bolii in spta, ajungând de la aproape 600 de cazuri per 100 000 de persoane, în 1990, la sub 200 per 100 000 de persoane, in prezent.

Wed
31
Aug

Prof. Dr. Mihai VOICULESCU - In memoriam

Image: 
Prof Mihai Voiculescu

Renumitul medic, cadru universitar și om de stiință Prof. Dr. Mihai Voiculescu a încetat din viață luni, 29 august 2016, la București.

Thu
08
Oct

Testul sanguin maternal este mai eficient decat screeningul standard pentru detectarea sindromului Down

Image: 

Un studiu multicentric cuprinzator a constatat ca prelevarea unei probe de sange de la femeile aflate in perioada cuprinsa intre 10 si 14 saptamani de sarcina si analizarea ADN-ului fetal liber circulant pentru depistarea unui cromozom in plus este mai eficienta decat testele standard de screening neinvazive in diagnosticarea sindromului Down.

Studiul prospectiv, publicat in New England Journal of Medicine,1 a urmarit evolutia sarcinii la aproximativ 16 000 de femei. Testul sanguin pentru ADN fetal liber circulant a identificat corect toti cei 38 de fetusi cu sindrom Down, confirmati de examinarea nou-nascutilor sau de analiza genetica. S-a demonstrat ca un atare tip de test sanguin pentru trisomia fetala este foarte eficient la femeile cu risc crescut, dar informatiile au fost limitate in ceea ce priveste utilizarea lui curenta in ingrijirea medicala prenatala.

Fri
26
Jun

Inca nu exista dovezi in sprijinul screeningului dementei, sustine comitetul consultativ national de resort

Image: 

Medicii generalisti au intrebat din nou de ce NHS England (sistemul national de sanatate din Anglia) continua sa promoveze ”depistarea cazurilor” de dementa, dupa ce comitetul consultativ pentru screening din Regatul Unit si-a reafirmat opinia ca actualul test de detectare a bolii in speta nu este suficient de precis pentru a-i justifica utilizarea de rutina.

Dupa analiza dovezilor privitoare la screeningul pentru dementa al persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, UK National Screening Committee (Comitetul National pentru Screening al Regatului Unit) a ajuns la concluzia ca niciunul dintre testele folosite in prezent in practica nu poate diferentia net subiectii cu dementa de cei fara si ca, pentru a recomanda screeningul, ar fi nevoie de tratamente eficiente, capabile sa incetineasca sau sa previna boala, inexistente in momentul de fata.

Fri
26
Jun

Distantarea fata de ghidurile clinice poate fi acceptabila daca este in interesul pacientului, sustine o experta in domeniul neglijentei medicale

Image: 

Expertii in probleme de neglijenta medicala s-au alaturat dezbaterii cu privire la prescrierea oseltamivirului (Tamiflu) pentru prevenirea gripei la persoanele varstnice din centrele de ingrijire pentru batrani, sugerandu-le medicilor ca, atunci cand este in interesul pacientului, pot sa nu urmeze recomandarile din ghidurile clinice.

Caroline Fryar, sefa serviciilor consultative ale Medical Defence Union (Sindicatul Apararii Medicale), a afirmat ca ghidurile doar sustin cu informatiile necesare practica clinica, fara sa-i dicteze conduita: ”Se asteapta ca doctorii sa fie familiarizati cu toate recomandarile clinice, atat cu cele recunoscute pe plan national legate de specialitatea lor cat si cu cele locale, ceea ce nu inseamna ca nu se pot distanta de ele in situatii specifice, cand considera ca, procedand astfel, actioneaza in interesul pacientului.”

Wed
03
Jun

Health Forum 2015

Image: 

Modificarea prețurilor medicamentelor începând cu 15 iunie este dificil de implementat

Specialiștii domeniului pharma susțin implementărea măsurii începând cu 1 iulie

BusinessMark organizează cea de-a doua ediție a ”Health Forum”, pe parcursul a două zile, 11 si 12 iunie, la Hotel Howard Johnson Grand Plaza, București.

Forumul își propune să vină în întâmpinarea specialiștilor din sectorul de sănătate și farmaceutic cu discuții utile asupra problemelor pe care le confruntă sistemul în România, dar și asupra perspectivelor de dezvoltare.

Astfel, prima zi a evenimentului a fost dedicată sectorului farmaceutic, în timp ce cea de a doua zi va fi dedicată sectorului de sănătate.

Mon
27
Apr

Multe cancere esofagiene si gastrice sunt descoperite prea tarziu

Image: 

Un audit a constatat ca numarul pacientior care supravietuiesc dupa chirurgia cancerului esofagian si gastric  a atins cel mai inalt nivel de pana acum, dar multe cazuri sunt diagnosticate prea tarziu pentru ca bolnavii sa beneficieze de pe urma tratamentului.

Auditul national pentru cancerul esogastric a observat ca mortalitatea la 30 de zile dupa interventia chirurgicala a scazut de la 4,1%, intre anii 2008 si 2010, cand a fost initiat, la 2,3%, in perioada 2011–2013; aceeasi tendinta descendenta – de la 6,5% la 4,5% – a avut si mortalitatea la 90 de zile.

Studiul a cules date despre toti cei 22 832 de pacienti din Anglia si Tara Galilor care au fost diagnosticati cu cancer esofagian sau gastric intre 1 aprilie 2011 si 31 martie 2013. Proportia celor luati in considerare pentru tratamentul curativ a crescut, in cinci ani, de la 35,9% la 37,3%, ceea ce inseamna ca majoritatea prezinta in continuare boala incurabila.

Mon
23
Feb

În cadrul discutiilor despre clima ale Natiunilor Unite, China afirma ca trebuie sa fie tratata in continuare ca natiune in curs de dezvoltare

Image: 

La sesiunea de deschidere a United Nations General Assembly (Adunarea Generala a Natiunilor Unite) din 23 septembrie 2014, primul ministru al Marii Britanii, David Cameron, si-a luat angajamentul de a reduce emisiile gazelor de sera, însa a fost doar unul dintre putinii lideri guvernamentali aflati pe o atare pozitie.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki Moon, i-a invitat pe sefii de state din întreaga lume sa discute pe aceasta tema, ca o pregatire pentru urmatoarea runda a negocierilor privind clima, programata in 2015 la Paris. Cameron a afirmat ca, la noua întrunire, va face presiuni in favoarea unei reduceri cu 40% a emisiilor totale globale pâna în 2030.

Pagini

Subscribe to RSS - Stiri