Noutati medicale

Wed
15
Feb

Riscul crescut de accident vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială subclinică

Prezenţa fibrilaţiei atriale (paroxistică, persistentă, permanentă) incumbă un risc crescut pentru evenimente cardioembolice, unul dintre cele mai frecvente şi cu prognostic infaust fiind accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic.

Fri
11
Feb

Sindromul de intestin iritabil – controversa de tratament

Thu
16
Apr

Circumcizia pentru prevenţia infecţiilor cu HSV-2 şi cu HPV şi a sifilisului (N Engl J Med 2009;360:1298-309).

Infecţiile cu virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2) şi cu papilomavirusul uman (HPV), precum şi sifilisul sunt frecvente, se transmit pe cale sexualã şi cresc riscul de infecţie cu virusul imunodeficienţei umane (HIV). Trei studii clinice au arãtat cã circumcizia reduce semnificativ riscul de infecţie cu HIV la bãrbaţi.

Thu
16
Apr

Incidenţa insuficienţei cardiace la tineri în funcţie de rasã (N Engl J Med 2009;360:1179-1190).

Insuficienţa cardiacã (IC) este o cauzã de morbiditate-mortalitate crescutã în ultimele decade de viaţã. Riscul de instalare a IC la vârstã adultã se dubleazã la fiecare 10 ani. Deşi bine studiatã la vârstnici, mult mai puţine lucruri se ştiu despre epidemiologia IC la vârste sub 50 de ani.

Thu
16
Apr

Controlul intensiv versus convenţional al glicemiei, la pacienţii critici (N Engl J Med 2009;360:1283-97).

Hiperglicemia este frecvent întâlnitã la pacienţii cu afecţiuni severe, cum sunt cei care necesitã îngrijiri în unitãţile de terapie intensivã. Numeroase studii au arãtat, pânã în prezent, cã hiperglicemia este însoţitã de creşterea mortalitãţii.

Wed
18
Mar

Comparaţie între dietele hipocalorice cu diferite compoziţii în lipide, proteine şi glucide (N Engl J Med 2009;360:859-73)

Încã nu s-a stabilit cu certitudine care tip de dietã – bazatã pe alimente bogate în proteine, lipide sau carbohidraţi – este cel mai eficient în corectarea greutãţii excedentare.

Wed
18
Mar

Efectele dronedaronei asupra evenimentelor cardiovasculare la pacienţii cu fibrilaţie atrialã (N Engl J Med 2009;360:668-78)

Fibrilaţia atrialã este cea mai frecventã aritmie cardiacã, a cãrei prevalenţã este, în SUA, de aproape 1%. Medicamentele antiaritmice curente sunt limitate fie de eficienţa lor redusã, fie de efectele proaritmogene sau toxice extracardiace.

Wed
18
Mar

Determinantii genetici ai raspunsului la clopidogrel si frecventa evenimentelor cardiovasculare (N Engl J Med 2009;360:363-75)

Dubla terapie antiagregantã cu aspirinã şi clopidogrel este, actualmente, o recomandare curentã în prevenţia evenimentelor aterotrombotice la pacienţii cu antecedente de infarct miocardic.

Wed
04
Mar

Eficienţa asocierii Bevacizumab şi Cetuximab în cancerul de colon cu metastaze (N Engl J Med 2009;360:563-72)

În prezent, fluoropirimidinele (fluorouracil, capecitabine, irinotecan şi oxaliplatin) în asociere cu anticorpii anti-factor de creştere endotelial (VEGF), precum bevacizumab, sunt prima linie de tratament în cancerul de colon cu metastaze.

Pagini

Subscribe to RSS - Noutati medicale