Medicina generala

Fri
03
Oct

Asistenta medicala primara si ingrijirea copiilor infectati cu virusul HIV: studiu interviu prospectiv, cu o durata de sase luni

Rezumat

Obiective

Sa descrie gradul de utilizare a serviciilor de asistenta medicala primara de catre copiii infectati cu virusul HIV si sa analizeze atitudinea parintilor fata de rolul medicilor generalisti in ceea ce priveste ingrijirea copiilor lor.

Fri
03
Oct

Pacienti memorabili

Nu se cunoaste numarul de supravietuitori ai razboiului din Extremul Orient. Din cei 61.000 de prizonieri aliati, luati la Singapore, a mai supravietuit doar un numar cuprins intre 13.000 si 16.000, chiar si in aceste conditii, rata mortalitatii fiind redusa, comparativ cu cea foarte ridicata, inregistrata in randul sclavilor muncitori autohtoni.

Fri
03
Oct

Valoarea investigatiilor imagistice mamare la femeile cu mastalgie: studiu prospectiv observational

Rezumat

Obiective
Determinarea valorii explorarilor imagistice mamare la pacientele cu mastalgie localizata sau difuza, la care examenul fizic nu evidentiaza nici o modificare patologica.

Thu
01
Mar

Marile concerne de tigari si tinerii (Partea II)

Se pare ca tinerii in vârsta de 14-16 ani percep reclama de tigari in acelasi fel ca si adultii, iar calea atractiva ce trebuie urmata pentru a ajunge fumator este speculata fara retineri de catre agentiile promotionale.

Thu
01
Mar

Studiu calitativ privind opiniile personalului medical si ale pacientilor asupra planurilor de autosupraveghere a tratamentului pentru astm

Rezumat

Obiective: Stabilirea opiniilor medicilor generalisti, ale asistentelor medicale si ale pacientilor in ceea ce priveste rolul planurilor de autosupraveghere a tratamentului instituit in cazul astmului.

Model: Studiu calitativ ce a folosit noua grupuri principale, pe care fiecare le-a intâlnit in doua ocazii.

Thu
01
Feb

Marile concerne de tigari si tinerii (Partea I)

A doua parte a prezentului articol va fi publicata in urmatorul numar al revistei
Introducere

Tinerii constituie o patura aflata in evolutie, spre maturizare, care poate acumula si adopta foarte usor o serie de obiceiuri. Crearea personalitatii lor se poate face pe multe cai, incepând cu procesul educational din scoli si facultati si pâna la asaltul informational sau specularea absentei unor filtre protectoare ori a unor tendinte de independenta, frecvent manifestate la acestia.

Thu
01
Feb

Noua perioada pentru anestezia si terapia intensiva din chirurgia cardiovasculara la Iasi

In ultima saptamâna a lunii aprilie, anul 2000, a inceput activitatea chirurgicala si, implicit, cea anestezica (ATI), in cadrul sectiei de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi. Pâna in prezent au fost operati 128 de pacienti, dintre care 108 pentru afectiuni cardiace, ce includ afectiuni valvulare, coronariene, congenitale si afectiuni ale aortei. Douazeci de pacienti au fost operati pentru afectiuni vasculare periferice sau pentru realizarea unui sunt A-V, in vederea dializei cronice.

Thu
01
Feb

Colesterolemia si utilizarea medicamentelor hipolipemiante: rezultatele unui studiu national

Rezumat

Obiective: Evaluarea prevalentei folosirii medicamentelor hipolipemiante si relatia lor cu nivelul lipemiei la adultii englezi.

Protocol de studiu: Studiu populational.

Locul de desfasurare: Anglia, 1998.

Fri
01
Dec

Diagnosticul si tratamentul unei tumori giganto-celulare, forma agresiva, la extremitatea proximala a cubitusului

Studii pe loturi importante de bolnavi (Campanacci2 - 327 de cazuri, in perioada 1913-1983) au aratat ca aparitia unei tumori giganto-celulare (TGC) sau tumora cu mieloplaxe este o localizare exceptionala pentru olecran.

Fri
01
Dec

Supravegherea rapida a gripei in cabinetele de medicina generala

Cresterea anuala a numarului de infectii gripale din Scotia este monitorizata de anumite cabinete ale medicilor de familie, care raporteaza cazurile de viroze respiratorii asemanatoare gripei. In studiul de fata am realizat o supraveghere virologica a gripei in timp real, pentru a vedea daca reactia in lant a polimerazei (RLP)1,2

Pagini

Subscribe to RSS - Medicina generala