Educatie si dezbateri

Fri
07
Apr

Ruptura acuta de tendon ahilean

Image: 

In timp ce juca tenis, un barbat sanatos, in varsta de 35 de ani, a avut senzatia ca a fost lovit in portiunea inferioara posterioara a piciorului de racheta adversarului sau. Nu a mai reusit sa continue jocul, dar a putut sa mearga. S-a prezentat a doua zi cu usoara echimoza, tumefactie si slabiciune la mers. Putea merge pe varful picioarelor, dar triada Simmonds (strangerea gambei posterior, modificarea unghiului de inclinare si o bresa la palpare) confirma diagnosticul de ruptura de tendon ahilean.

 

Ce este ruptura tendonului lui Ahile?

Fri
07
Apr

REZUMAT AL RECOMANDARILOR NICE Diagnosticul si managementul menopauzei

Image: 

Varsta medie pentru menopauza este, in Marea Britanie, de 51 de ani, desi 1% dintre femei au insuficienta ovariana prematura (menopauza inainte de 40 de ani). Opt din 10 femei prezinta simptome de perimenopauza, cel mai frecvent bufeuri si transpiratii nocturne (figura), ce dureaza, caracteristic, timp de aproximativ patru ani.1 Calitatea vietii poate fi grav afectata.2

Serviciile si informatiile pentru femeile la menopauza din Marea Britanie variaza.3 Utilizarea terapiei de substitutie hormonala (hormone replacement therapy=HRT) a fost foarte controversata.4, 5

Prezentul articol rezuma cele mai recente recomandari cu privire la diagnosticul si managementul menopauzei, elaborate de National Institute for Health and Care Excellence (NICE – Institutul National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijiri).6

 

Recomandari

Thu
06
Apr

„Durerea toracica troponina-negativa” – o eschivare de la diagnostic?

Image: 

Majoritatea pacientilor care se prezinta cu durere toracica au sindrom coronarian acut, dar unii pot avea alte diagnostice, precum pericardita, stenoza aortica si embolismul pulmonar.

Cu toate acestea, pacientii cu astfel de simptome care au electrocardiograma fara modificari si testele enzimelor cardiace negative sunt adesea externati cu diagnosticul ”durere toracica troponina-negativa”.

Tue
13
Nov

Cancerul esofago-gastric: sinteza a recomandarilor NICE

Image: 

May Oo Khin,1 Nathan Bromham,1 Mark Harrison,2 Hilary Eadon,1 din partea Guideline Committee

 

1National Guideline Alliance, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, London

2Mount Vernon Cancer Centre, Northwood, Middlesex

Corespondenta la: H Eadon

HEadon(@)rcog.org.uk

 

Mai multe informatii referitoare la recomandari, la componenta Guideline Committee si la declaratiile cu privire la dovezile ce sustin ghidul se gasesc `n versiunea completa de pe bmj.com.

 

Mon
12
Nov

Psihoza precoce – notiuni de baza pentru medicul nespecialist

Image: 

Musa Basseer Sami,1, 2 David Shiers,3 Saqib Latif,4 Sagnik Bhattacharyya1, 5

 

1Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London

2South London and Maudsley NHS Foundation Trust, London

3Manchester University

4Kent and Medway Children & Young People Services, Sussex Partnership NHS Foundation Trust

5Lambeth Early Onset Inpatient Unit, Lambeth Hospital South London and Maudsley NHS Foundation Trust

Corespondenta la: M B Sami musa.sami@kcl.ac.uk; S Bhattacharryya sagnik.2.bhattacharyya@kcl.ac.uk

 

Aceasta este versiunea pentru editia tiparita; cea integrala se gaseste pe bmj.com

 

Mon
12
Nov

Cum sa abordam simptomele psihotice

Image: 

Musa Basseer Sami,1, 2 David Shiers,3 Saqib Latif,4 Sagnik Bhattacharyya1, 5

 

1Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London

2South London and Maudsley NHS Foundation Trust

3Manchester University

4Kent and Medway Children & Young People Services, Sussex Partnership NHS Foundation Trust, Broadstairs

5Lambeth Early Onset Inpatient Unit, Lambeth Hospital South London and Maudsley NHS Foundation Trust

Corespondenta la: M B Sami musa.sami(@)kcl.ac.uk;

S Bhattacharyya sagnik.2.bhttacharyya(@)kcl.ac.uk

 

Aceasta este versiunea pentru editia tiparita; cea integrala se gaseste pe bmj.com

Mon
12
Nov

Vindeca antiviralele cu actiune directa hepatita C cronica?

Image: 

La nivel global, aproximativ 71 de milioane de oameni au infectie cronica cu virusul hepatitic C, care corespunde unei prevalente de 1,6%.1, 2 Aproape 400 000 de persoane cu hepatita C cronica mor în fiecare an, mai ales de la ciroza si carcinomul hepatocelular.1 În SUA, hepatita C este cea mai comuna cauza a bolii de ficat cronice si cea mai frecventa indicatie pentru necesitatea unui transplant hepatic.3

Antiviralele cu actiune directa (AAD) sunt medicamente relativ noi care au fost apobate cu entuziasm ca tratament pentru hepatita C.1-4 Ele vizeaza proteinele specifice virusului hepatitei C, perturbându-i astfel replicarea.2 Sunt administrate pe cale orala si durata curei variaza între opt si 24 de saptamâni. Regimul AAD ales se bazeaza pe mai multi factori, precum: genotipul infectant si mutatiile virale preexistente, istoricul natural al bolii si stadiul ei, disponibilitatea medicamentelor, tratamentul anterior si posibilele efecte adverse.5

Fri
09
Nov

Boala Lyme: sinteza recomandarilor NICE

Image: 

Boala Lyme este provocata de o bacterie specifica, Borrelia burgdoferi, care se transmite la om prin muscatura unei capuse infectate. Aceasta infectie poate avea ca urmari o varietate de probleme clinice, de la eritemul cutanat pâna la afectarea serioasa a sistemelor de organe, incluzând artrita si tulburarile neurologice. Persoanele cu simptome cutanate si nespecifice se prezinta cel mai frecvent la medicul de familie si sunt adesea tratate în asistenta primara, în timp ce pacientii cu simptome ale sistemelor de organe sunt trimisi, de obicei, la specialisti.

            Ghidul clinic se concentreaza pe diagnosticul si managementul bolii Lyme mai mult în functie de prezentarea clinica si de simptome decât folosind diferitele clasificari ale bolii, care sunt prost definite si contestate. Nu exista suficiente dovezi de buna calitate cu privire la epidemiologia, prevalenta, diagnosticul si managementul bolii Lyme.

 

Fri
09
Nov

ANALIZA DE CAZ

O femeie cu greata si varsaturi rebele

O femeie în vârsta de 44 de ani, de etnie chineza, fara antecedente de boala, a fost trimisa de la sectia de urgente la gastroenterologie pentru greata si varsaturi care se înrautatisera progresiv în ultimele sapte saptamâni si o pierdere în greutate de 13 kg. Nu prezenta dureri abdominale, distensie sau diaree. Analizele de sânge initiale au fost normale. Gastroscopia anterioara si o tomografie computerizata (efectuata în timpul celor sapte saptamâni de simptome) nu aratasera anomalii evidente. O examinare RMN sagitala a capului si a coloanei cervicale (efectuata la trei saptamâni de la primul episod de greata si varsaturi) evidentiase o leziune hiperintensa foarte mica în medulla oblongata, considerata în limitele normale (fig. 1A).

Fri
09
Nov

PREZENTARE DE CAZ

Image: 

Scaderea acuitatii vizuale progresiva la o pacienta în vârsta de 44 de ani

O femeie in varsta de 44 de ani s-a prezentat la oftalmolog cu un istoric de zece saptamâni de vedere încetosata progresiva. Pacienta nu acuza nici cefalee, nici senzatie de greata. Examenul fundului de ochi a relevat prezenta edemului papilar bilateral. Examenul imagistic ulterior prin rezonanta magnetica (IRM) cerebrala (figurile 1, 2, 3) a evidentiat o leziune frontala mare a duramaterului, ce implica si sinusul sagital superior, provocând, astfel, un efect de masa si edem vasogen.

  1. Care este cauza edemului papilar bilateral?
  2. Care este diagnosticul cel mai probabil?
  3. Ce conduita ati adopta in cazul acestei paciente?

A fost obtinut consimtamantul pacientei.

 

Raspunsuri

Pagini

Subscribe to RSS - Educatie si dezbateri