Contributie locala

Sat
03
Dec

Rivaroxaban, la pacienții cu sindroame coronariene acute recente – studiul ATLAS

După un sindrom coronarian acut (SCA), pacienții sunt în continuare expuși riscului de pentru evenimente cardiovasculare recurente, în ciuda terapiei medicale standard. Un atare risc este legat, probabil, de generarea excesivă a trombinei, ce persistă după momentul acut. Rivaroxabanul este un anticoagulant oral ce inhibă direct și selectiv factorul Xa, inițiator al căii finale comune a cascadei coagulării, ce determină formarea trombinei.

Thu
13
Oct
Wed
07
Sep

Craniectomia decompresivă în leziunile cerebrale posttraumatice difuze

Dintre pacienţii spitalizaţi cu leziuni cerebrale posttraumatice severe, 60% mor sau supravieţuiesc cu dizabilităţi importante. Costurile necesare investigării şi tratamentului unei asemenea categorii de pacienţi ajung la circa un miliard de dolari, în Australia şi la 60 de miliarde $, în SUA.

Wed
04
Mar

Frica de şomaj

În ziua de azi, spitalele din Marea Britanie sunt bântuite de frustrare, teamã şi disperare, trei elemente din care este ţesutã pânza ce leagã cu fire invizibile medicii de la un capãt al ţãrii pânã în celãlalt.

Wed
04
Mar

Vechi şi nou în medicinã

“Profesionalismul este fundamentul contractului stabilit între medicinã şi societate – el presupune plasarea intereselor pacientului asupra celor ale corpului medical, stabilirea şi menţinerea unor standarde de competenţã şi integritate şi, nu în ultimul rând, furnizarea, cãtre societate, a unor informaţii pertinente în domeniul sãnãtãţii.

Wed
05
Nov

Primul transplant uman facial parţial - rezultatele după 18 luni

În ultimii 10 ani s-au pus bazele unui nou domeniu în ceea ce priveşte posibilităţile de transplant, şi anume, alografturile. Majoritatea pacienţilor care au beneficiat de o atare opţiune terapeutică au suferit leziuni ale unor organe nevitale mult prea severe pentru a fi rezolvate prin metode chirurgicale convenţionale.

Wed
05
Nov

Poluarea atmosferică creşte riscul de tromboză venoasă profundă (TVP)

Până în prezent, poluarea atmosferică a fost asociată cu creşterea riscului de apariţie a bolilor cardiace şi a accidentelor vasculare cerebrale. Legătura de cauzalitate dintre acest factor şi riscul de TVP nu este, însă, la fel de bine stabilită.

Wed
05
Nov

Dializa în insuficienţa renală acută, la pacienţii aflaţi în stare critică

Insuficienţa renală acută apare la peste 35% dintre pacienţii spitalizaţi în stare critică şi, în ciuda potenţialului său reversibil, este însoţită de o mortalitate intraspitalicească de 50-80%.

Wed
05
Nov

Terapia intensivă în prematuritatea extremă: factori de prognostic suplimentari vârstei gestaţionale

În cazul prematurilor extremi, decizia de utilizare a măsurilor de terapie intensivă se bazează, în primul rând, pe vârsta gestaţională. Studiul prezentat îşi propune să evalueze şi alţi posibili factori ce influenţează prognosticul unui atare tip de pacienţi.

Wed
05
Nov

Simvastatin cu sau fără ezetimibă în hipercolesterolemia familială

Reducerea nivelului de LDL-colesterol este o strategie fundamentală în prevenţia bolilor cardiovasculare. Recent introdusă, ezetimiba inhibă selectiv absorbţia colesterolului, aducând un beneficiu net în scăderea concentraţiei fracţiunii LDL.

Pagini

Subscribe to RSS - Contributie locala