Cercetare

Thu
09
Feb

Telemedicina pentru pacientii cu risc crescut de boala cardiovasculara

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu clinic pragmatic, controlat, randomizat

The BMJ este o revista cu acces liber (Open Access). Nu stabilim limite de cuvinte la articolele de cercetare, dar textul lor este prescurtat in versiunea tiparita.
Textul complet al fiecarui articol de cercetare din BMJ este disponibil gratuit pe thebmj.com.
Versiunea online este publicata alaturi de recenzarile efectuate de specialisti si de pacienti, precum si de o declaratie privitoare la modul în care autorii isi vor comunica datele obtinute.
Comentariile corelate din aceasta rubrica apar pe thebmj.com ca editoriale. Utilizati citarea de la sfârsitul comentariilor pentru a cita un articol sau pentru a-l gasi online.

Fri
07
Apr

Cheltuielile medicilor si riscul unor reclamatii de malpraxis ulterioare

Intrebarea studiului Cresterea utilizarii resurselor de catre medici este asociata cu o scadere a riscului de reclamatii de malpraxis?

 

Metode Folosind datele din aproape toate internarile in spitalele de asistenta acuta din Florida in 2000–2009 privind antecedentele de malpraxis ale medicilor curanti inregistrati, actualul studiu a investigat daca doctorii din sapte specialitati cu cheltuieli spitalicesti medii pe an mai mari au avut un risc mai mic de a se confrunta cu reclamatii de malpraxis in anul urmator, dupa ajustare pentru comorbiditatile caracteristice ale pacientilor si pentru diagnostic. Ca sa furnizeze context clinic, studiul s-a axat pe obstetrica, unde se sugereaza ca alegerea nasterii prin cezariana este influentata de medicina de tip defensiv si de numarul mai mic de incidente de malpraxis in anul urmator celui in care obstetricienii au avut mai multe cezariene.

 

Fri
07
Apr

Riscul de cancer in urma expunerii ocupationale la radiatia ionizanta (INWORKS)

Intrebarea studiului Expunerea prelungita la doze mici de radiatie ionizanta este asociata cu un risc crescut de cancer solid?

 

Metode In actualul studiu de cohorta au fost corelate cu registrele de decese datele detaliate obtinute din verificarea expunerii la radiatia ionizanta a 308 297 de muncitori din industria nucleara din Franta, Regatul Unit si SUA. A fost estimata rata relativa a mortalitatii in exces prin cancer pe Gy de doza de radiatie. Monitorizarea a inclus 8,2 milioane de ani persoana. Dintre cele 66 632 de decese cunoscute pana la sfarsitul perioadei de urmarire, 17 957 au fost provocate de tumori canceroase solide.

 

Fri
07
Apr

Studiu de cohorta populational, cu protocol de lucru pe descendenti Vaccinarea materna împotriva virusului gripal H1N1 si mortalitatea la descendenti

Intrebarea studiului Care este mortalitatea in randul copiilor mamelor vaccinate impotriva virusului gripal A(H1N1)pdm09 in timpul sarcinii?

 

Thu
06
Apr

Publicarea si prezentarea rezultatelor studiilor clinice

Image: 

 

Întrebarea studiului Care este procentul publicarii si prezentarii rezultatelor studiilor clinice finalizate, înregistrate la ClinicalTrials.gov, în cadrul celor mai reprezentative centre medicale academice (academic medical centres – AMCs) din SUA?

Thu
06
Apr

CERCETARE ORIGINALA Studiul clinic controlat, randomizat, PAST-BP (Prevenirea dupa accidentul vascular cerebral – tensiunea arteriala)

Image: 

Diferite tinte ale tensiunii arteriale sistolice pentru persoanele cu istoric de accident vascular cerebral sau de accident ischemic tranzitor

Întrebrea de studiat Stabilirea unor tinte mai scazute ale tensiunii arterial duce la o tensiune sanguina mai mica la persoanele cu istoric de accident vascular cerebral (AVC) ori de accident ischemic tranzitor (AIT) tratate în comunitate?

Thu
06
Apr

Tinta tensiunii arteriale în diabet si stroke/AIT

Efectul tratamentului antihipertensiv, la diferite niveluri ale tensiunii arteriale, la pacientii cu diabet zaharat

 

Întrebarea studiului Care este efectul tratamentului antihipertensiv asupra mortalitatii si a evenimentelor cardiovasculare, la diferite niveluri ale tensiunii arteriale, la persoanele cu diabet zaharat?

Thu
06
Apr

Îmbunatatirea rezultatelor în cazurile de stop cardiac intraspitalicesc

 

CERCETARE ORIGINALA Analiza corelarii scorului de propensiune

Administrarea precoce de epinefrina (adrenalina) la pacientii care prezinta, in spital, stop cardiac cu ritm socabil initial

Andersen LW, Kurth T, Chase M si colab. pentru investigatorii registrului Get With The Guidelines-Resuscitation al American Heart Association

 

Intrebarea studiului Este epinefrina administrata precoce (adica, in decurs de doua minute dupa prima defibrilare) asociata cu supravietuirea la pacientii care prezinta in spital stop cardiac cu ritm socabil?

Thu
06
Apr

Impactul comunicarii riscurilor genetice ale bolilor asupra comportamentelor de reducere a riscurilor

Image: 

Intrebarea studiului Comunicarea riscului genetic motiveaza schimbari comportamentale capabile sa reduca riscul aparitiei bolilor?

Metode Pentru actuala sinteza sistematica si meta-analiza, autorii au identificat studiile eligibile explorand cinci baze de date electronice si citari bibliografice. Au fost alese studii randomizate, controlate, cu subiecti adulti impartiti in grupuri, unuia dintre loturi fiindu-i estimate riscurile de imbolnavire personalizate, bazate pe ADN, ce puteau fi reduse prin modificari comportamentale. Obiectivele primare au fost masuratorile atitudinilor sanatoase fata de diminuarea riscului – de exemplu, abandonarea fumatului, imbunatatirea dietei sau cresterea nivelurilor de activitate fizica.

Thu
06
Apr

Alegerea tratamentului corect pentru adultii cu diabet de tip 2-CERCETARE ORIGINALA Studiu populational de cohorta

Image: 

Pioglitazona si riscul instalarii cancerului de vezica urinara

Intrebarea studiului La persoanele cu diabet de tip 2, este utilizarea pioglitazonei asociata cu un risc crescut pentru cancerul de vezica urinara?

Metode Prezentul studiu, populational, de cohorta, a folosit United Kingdom Clinical Practice Research Datalink. Au fost incluse persoane care au inceput tratamentul antidiabetic intre 1 ianuarie 2000 si 31 iulie 2013, urmarite pana pe 31 iulie 2014. Utilizarea pioglitazonei a fost luata drept variabila dependenta de timp, decalata cu un an pentru a controla factorul latenta. Au fost calculate rata hazardului si intervalul de incredere (confidence interval – CI) 95% pentru aparitia cancerului de vezica urinara; acestea au fost apoi comparate cu folosirea altor medicamente antidiabetice. Au fost efectuate analize similare pentru risoglitazona, o tiazolidindiona care nu a fost asociata pana in prezent cu cancerul de vezica urinara.

Pagini

Subscribe to RSS - Cercetare