Cercetare

Thu
31
Aug

Dificultatile din timpul copilariei si riscul de sinucidere

Image: 

CERCETARE ORIGINALA
Studiu de cohorta cu 548 721 de subiecti adolescenti si adulti tineri din Suedia

 

Intrebarea studiului Care sunt asocierile diferentiale intre un set de indicatori ai dificultatilor din copilarie si riscul de suicid in adolescenta tarzie sau la adultul tanar pana la varsta de 24 de ani?

Thu
31
Aug

Folosirea de scurta durata a corticosteroizilor orali si efectele adverse asociate in randul adultilor din SUA

Image: 

Intrebarea studiului Care este frecventa prescrierilor de corticosteroizi orali pentru uz de scurta durata si a efectelor adverse asociate acestora (sepsis, tromboembolism venos, fracturi)?

Metode Autorii au folosit un set de date despre solicitarile de plata a asigurarilor private in perioada 2012-2014 in SUA, care includeau adulti cu varste intre 18 si 64 de ani. Ei au calculat ratele folosirii de scurta durata a corticosteroizilor orali, definita ca mai putin de 30 de zile. Ratele incidentei efectelor adverse au fost calculate in perioadele de risc de 30 de zile si 31-90 zile de la initierea tratamentului, in comparatie cu 180 de zile inaintea acestuia, folosind ca model un studiu de serii de caz autocontrolat.

Thu
09
Feb

Telemedicina pentru pacientii cu risc crescut de boala cardiovasculara

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu clinic pragmatic, controlat, randomizat

The BMJ este o revista cu acces liber (Open Access). Nu stabilim limite de cuvinte la articolele de cercetare, dar textul lor este prescurtat in versiunea tiparita.
Textul complet al fiecarui articol de cercetare din BMJ este disponibil gratuit pe thebmj.com.
Versiunea online este publicata alaturi de recenzarile efectuate de specialisti si de pacienti, precum si de o declaratie privitoare la modul în care autorii isi vor comunica datele obtinute.
Comentariile corelate din aceasta rubrica apar pe thebmj.com ca editoriale. Utilizati citarea de la sfârsitul comentariilor pentru a cita un articol sau pentru a-l gasi online.

Thu
31
Aug

Obtinerea unei probe de urina sterila de la sugar

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu clinic controlat randomizat

Recoltarea mai rapida a urinii sterile de la sugari (metoda Quick-Wee)

 

Intrebarea studiului Poate fi marita rata de eliminare a urinii, la sugar, pentru obtinerea unei probe sterile in cinci minute, printr-o metoda simpla de stimulare, folosind tifon inmuiat in lichid rece?

Fri
07
Apr

Cheltuielile medicilor si riscul unor reclamatii de malpraxis ulterioare

Intrebarea studiului Cresterea utilizarii resurselor de catre medici este asociata cu o scadere a riscului de reclamatii de malpraxis?

 

Metode Folosind datele din aproape toate internarile in spitalele de asistenta acuta din Florida in 2000–2009 privind antecedentele de malpraxis ale medicilor curanti inregistrati, actualul studiu a investigat daca doctorii din sapte specialitati cu cheltuieli spitalicesti medii pe an mai mari au avut un risc mai mic de a se confrunta cu reclamatii de malpraxis in anul urmator, dupa ajustare pentru comorbiditatile caracteristice ale pacientilor si pentru diagnostic. Ca sa furnizeze context clinic, studiul s-a axat pe obstetrica, unde se sugereaza ca alegerea nasterii prin cezariana este influentata de medicina de tip defensiv si de numarul mai mic de incidente de malpraxis in anul urmator celui in care obstetricienii au avut mai multe cezariene.

 

Fri
07
Apr

Riscul de cancer in urma expunerii ocupationale la radiatia ionizanta (INWORKS)

Intrebarea studiului Expunerea prelungita la doze mici de radiatie ionizanta este asociata cu un risc crescut de cancer solid?

 

Metode In actualul studiu de cohorta au fost corelate cu registrele de decese datele detaliate obtinute din verificarea expunerii la radiatia ionizanta a 308 297 de muncitori din industria nucleara din Franta, Regatul Unit si SUA. A fost estimata rata relativa a mortalitatii in exces prin cancer pe Gy de doza de radiatie. Monitorizarea a inclus 8,2 milioane de ani persoana. Dintre cele 66 632 de decese cunoscute pana la sfarsitul perioadei de urmarire, 17 957 au fost provocate de tumori canceroase solide.

 

Fri
07
Apr

Studiu de cohorta populational, cu protocol de lucru pe descendenti Vaccinarea materna împotriva virusului gripal H1N1 si mortalitatea la descendenti

Intrebarea studiului Care este mortalitatea in randul copiilor mamelor vaccinate impotriva virusului gripal A(H1N1)pdm09 in timpul sarcinii?

 

Thu
06
Apr

Publicarea si prezentarea rezultatelor studiilor clinice

Image: 

 

Întrebarea studiului Care este procentul publicarii si prezentarii rezultatelor studiilor clinice finalizate, înregistrate la ClinicalTrials.gov, în cadrul celor mai reprezentative centre medicale academice (academic medical centres – AMCs) din SUA?

Thu
06
Apr

CERCETARE ORIGINALA Studiul clinic controlat, randomizat, PAST-BP (Prevenirea dupa accidentul vascular cerebral – tensiunea arteriala)

Image: 

Diferite tinte ale tensiunii arteriale sistolice pentru persoanele cu istoric de accident vascular cerebral sau de accident ischemic tranzitor

Întrebrea de studiat Stabilirea unor tinte mai scazute ale tensiunii arterial duce la o tensiune sanguina mai mica la persoanele cu istoric de accident vascular cerebral (AVC) ori de accident ischemic tranzitor (AIT) tratate în comunitate?

Thu
06
Apr

Tinta tensiunii arteriale în diabet si stroke/AIT

Efectul tratamentului antihipertensiv, la diferite niveluri ale tensiunii arteriale, la pacientii cu diabet zaharat

 

Întrebarea studiului Care este efectul tratamentului antihipertensiv asupra mortalitatii si a evenimentelor cardiovasculare, la diferite niveluri ale tensiunii arteriale, la persoanele cu diabet zaharat?

Pagini

Subscribe to RSS - Cercetare