Articole originale

Wed
05
Nov

Reducerea mortalitatii si morbiditatii postoperatorii prin anestezia epidurala sau spinala: rezultatele unei sinteze a studiilor statistice

Obiectiv: Sa obtina estimari valide ale efectelor blocajului nervos prin anestezie epidurala sau spinala asupra morbiditatii si mortalitatii postoperatorii.

Protocol de studiu: Sinteza sistematica a tuturor studiilor statistice referitoare la folosirea anesteziei regionale sau a altui tip de anestezie.

Wed
05
Nov

Hepatita asociata cu Kava, un remediu naturist pentru anxietate

Kava, rizomul plantei de piper, Piper methysticum, a fost folosita pe scara larga in Pacificul de Sud, ca bautura cu efecte narcotice. Lactonele, constituientii principali ai kavei, sunt considerate a fi active din punct de vedere farmacologic; in Europa si in Statele Unite sunt comercializate sub forma de extracte standardizate pentru anxietate si tensiune.

Wed
05
Nov

Sunt "medicii de mâine" onesti? Studiu-chestionar care exploreaza atitudinea si comportamentul studentilor la medicina in ceea ce priveste conduita academica gresita

Onestitatea si integritatea sunt insusiri esentiale pe care ne asteptam sa le aiba un doctor, desi manifestarea unei conduite academice gresite in rândul studentilor la medicina nu este ceva nou1.

Mon
27
Oct

Sedativele hipnotice la vârstnicii cu insomnie: metaanaliza riscurilor şi a beneficiilor

Rezumat

Obiective:

Cuantificarea şi compararea potenţialelor beneficii (rapoarte subiective ale variabilelor de somn) şi ale riscurilor (evenimente adverse şi afectare psihomotorie post-matinală) tratamentului de scurtă durată, cu sedative hipnotice, la vârstnicii cu insomnie.

Mon
27
Oct

Rolul telefoanelor mobile în accidentele rutiere ce necesită spitalizare: un studiu de caz transversal

Rezumat

Obiective: Explorarea efectului folosirii telefoanelor mobile de către şoferi asupra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Tip de studiu: Studiu de caz transversal.

Mon
27
Oct

Studiu statistic referitor la intervenţiile telefonice în insuficienţa cardiacă cronică: studiul DIAL

Rezumat

Obiective: Să stabilească dacă intervenţia telefonică centralizată reduce incidenţa deceselor sau a internărilor pentru agravarea insuficienţei cardiace, la pacienţii din ambulator cu insuficienţă cardiacă cronică.

Tip de studiu: Studiu controlat statistic, multicentric.

Mon
27
Oct

Variabilitatea înregistrată în privinţa interpretării radiografiilor pulmonare, în rândul clinicienilor ruşi, şi implicaţiile ei la nivelul programelor de screening: studiu observaţional

Rezumat

Obiective: Determinarea variabilităţii de interpretare a radiografiilor pulmonare în rândul specialiştilor pneumoftiziologi, radiologi şi pneumologi.

Tip de studiu: Studiu observaţional.

Mon
27
Oct

Acupunctura la pacienţii cu cefalee provocată de hipertensiunea arterială: studiu statistic

Rezumat

Obiective: Investigarea eficienţei acupuncturii în comparaţie cu acupunctura minimală şi cu neefectuarea procedurii, la pacienţii cu cefalee provocată de hipertensiunea arterială.

Tip de studiu: Studiu statistic multicentric, controlat, cu trei braţe.

Mon
27
Oct

Sinteza sistematică şi metaanaliza strategiilor de diagnosticare a suspiciunii de embolism pulmonar

Rezumat

Obiective: Evaluarea rapoartelor de probabilitate pentru strategiile de diagnostic în embolismul pulmonar şi determinarea aplicabilităţii lor clinice în conformitate cu probabilitatea pretestării.

Mon
27
Oct

Îngrijirile de zi în copilărie şi riscul de leucemie limfoblastică acută, la copii: rezultatele unui studiu caz-control din Marea Britanie

Rezumat

Obiectiv: Să testeze ipoteza ce susţine că expunerea redusă la infecţiile curente, în cursul primului an de viaţă, creşte riscul de apariţie a leucemiei acute limfoblastice.

Pagini

Subscribe to RSS - Articole originale