Actualitati

Thu
06
Nov

Ecograful va înlocui stetoscopul?

Image: 

Ecografele portabile, ieftine, au inceput sa schimbe modul în care medicii îsi examineaza si diagnosticheaza pacientii. Marc Wittenberg exploreaza beneficiile si posibilele capcane
 
Ultrasonografia a fost folosita demult pentru monitorizarea evolutiei sarcinilor. In ultimul deceniu, insa, aparatele au devenit mai ieftine, mai precise si din ce in ce mai usor de transportat, fapt ce a determinat intensificarea utilizarii lor de catre medicii generalisti si cei specialisti pentru diagnosticarea, la fata locului, a multor conditii, fara a apela la consultul unui expert în imagistica.

Thu
06
Apr

Tabara de emigranti construita de medici

Image: 

Franta a inchis de curand taberele unde stau emigrantii in timp ce incearca sa treaca ilegal in Marea Britanie, dar Médecins Sans Frontières (MSF – Medici fara frontiere) a deschis recent una noua. Sophie Are relateaza.

 

FOTO

”In Franta avem o urgenta umanitara. Guvernul nu a vrut sa ajute, asa ca a trebuit sa ne implicam noi.” Angelique Muller, asistenta MSF, care se ocupa de coordonarea activitatii organizatiei caritabile cu emigrantii in Dunkirk

 

Pe 28 noiembrie 2015, Jalil Khalil, Juana Ali si cei trei copii ai lor (in varsta de 12, noua si, respectiv, patru ani) au plecat din orasul Kirkuk, situat in regiunea kurda a Irakului de Nord, catre Europa, un drum pe care pornesc tot mai multi dintre oamenii dornici sa scape de conflictul din Orientul Mijlociu.

Tue
19
Apr

Cum sa gestionezi munca de cercetare astfel încat sa eviti surmenajul?

Image: 

Activitatea de cercetare ofera competenta si experienta valoroasa, dar si un volum de munca crescut. Catherine Tregoning si Paul Baker îi sfatuiesc pe cursanti cum sa combine cu succes activitatea academica si cea clinica.

 

Echipei de cercetare si dezvoltare de la Health Education North West i se cer adesea sfaturi de catre medicii care fie cauta o oportunitate în cercetare, fie sunt angajati într-un proiect în educatia medicala. Chiar si cei cu experienta redusa în cercetare pot sa-si dezvolte rapid abilitatile. Cu toate acestea, uneori e greu sa faca fata impactului mai larg asupra vietii lor, tinând cont ca, de cele mai multe ori, au si un serviciu cu norma întreaga.

Fri
26
Jun

CAT DE MULT ESTE PREA MULT IN SCREENINGUL MAMAR?

Image: 
HOW MUCH IS TOO MUCH BREAST SCREENING

Ingrid Torjesen arata ca guvernul insista asupra continuarii unui studiu gigantic cu privire la extinderea screeningului de san, In ciuda Ingrijorarilor serioase legate de faptul ca femeile nu sunt complet informate despre riscuri

 

Cu incepere din 2009, femeile din toata Anglia ce se apropie de sfarsitul celei de-a cincea decade de viata si cele care au depasit cu putin pragul celei de-a opta primesc invitatii scrise cu programare la screeningul pentru cancerul mamar al NHS (sistemul national de ingrijire a sanatatii), in care li se explica faptul ca scanarea pentru cancerul de san se adreseaza, de obicei, femeilor din grupa de varsta 50–70 de ani, dar ca sunt invitate, ca parte a unui studiu, si unele in etate de 47–49 de ani si de 70–73 de ani.

Fri
26
Jun

Google, medicii si „dreptul de a fi uitat”

Image: 

In Europa, medicii – si nu numai ei – au dreptul legal de a fi ”uitati” online. Dat fiind faptul ca, in prezent, motoarele de cautare de pe internet raspund la primele solicitari, David Payne examineaza implicatiile de p^na acum pentru profesia medicala

 

Detaliile personale ale unui medic britanic a carui ”treaba de mantuiala” a atras atentia presei se afla printre miile de URL-uri1 (localizatoare uniforme de resurse) eliminate din rezultatele cautarii pe Google, dupa ce European Court of Justice (ECJ – Curtea Europeana de Justitie) a decis ca orice persoana are ”dreptul de a fi uitata”.

Wed
18
Jun

Credite de educatie medicala continua - EMC

Image: 

Asigurati-va ACUM, cu doar 199 de lei, necesarul de credite pentru anul 2016!
 

Compania TARUS Media, care editeaza publicatiile medicale The British Medical Journal - Editia in limba romana si Medica Academica, va ofera o posibilitate simpla si rapida de informare si acumulare de credite profesionale prin efectuarea unui abonament anual si participarea la programul de formare profesionala continua (FPC) prin intermediul chestionarului tip grila difuzat cu fiecare numar de revista.

Cu numai 165 de lei puteti beneficia de abonament la ambele publicatii, care va asigura, in total, 50 de credite EMC, 10 ore EFC, 30 de credite CMDR, 5 credite OBBCSSR si 5 credite OAMMGMAMR!

 

Mon
14
Apr

Imigrantii sunt o povara pentru sistemele de sanatate?

Image: 

Accesul imigrantilor la serviciile de sanatate este tot mai restrans; sa fie, oare, o masura necesara, justificata de dovezile existente? Sophie Arie prezinta situatia

Wed
05
Feb

Spitale Fara Ziduri

Image: 

              Un recent raport al Royal College of Physicians sugereaza o abordare radicala a problemei pe care o constituie in prezent asigurarea continuitatii asistentei pacientilor. Nimic nu mobilizeaza mai mult o comunitate decat o amenintare la adresa spitalului local. Pentru majoritatea oamenilor, spitalele intruchipeaza, si cu bune si cu rele, realitatea sistemului national de ingrijire a sanatatii, la un nivel la care nu se ridica medicina generala si, cu atat mai putin, asistenta comunitara. Spitalele sunt la fel de importante pentru sentimentul de bunastare colectiva ca si bisericile in trecut, fiind aparate cu aceeasi fervoare ce umplea odinioara stranele. Potrivit unui recent raport elaborat de Royal College of Physicians (RCP – Colegiul Regal al Medicilor), ele nu constituie, insa, o solutie, ci o problema.

Mon
09
Dec

Sa fi ajuns sanatatea Europei in pragul unui dezastru din cauza masurilor de austeritate?

Image: 

Pe fondul acumularii a tot mai multor dovezi ce atesta faptul ca problemele de sanatate sunt din ce in ce mai serioase in tarile in care s-a recurs la taieri bugetare drastice, Sophie Arie se intreaba daca nu cumva criza economica ar fi putut sa aiba o rezolvare mai buna.
 
In luna aprile a acestui an, sinuciderea unui cuplu de pensionari italieni loviti de masurile de austeritate, care se zbateau sa-si plateasca facturile si datoriile, a dat nastere unui val de durere si manie pe plan national. Romeo Dionisi, un fost constructor in varsta de 63 de ani, si-a pierdut locul de munca deoarece compania la care lucra a fost nevoita sa-si inchida portile, apoi nu a putut beneficia de pensie, fiindca varsta de pensionare a fost majorata cu cinci ani. Cand fratele sotiei sale, in varsta de 78 de ani, a auzit de decesul celor doi, s-a sinucis si el. Multi au condamnat conducerea tarii pentru ca, in ochii populatiei, acesti oameni au fost ”omorati de stat”.

Wed
28
Nov

Oare pacienţii ar trebui să deţină controlul asupra propriilor lor dosare medicale?

Image: 

După părerea lui Peter Davies, perspectiva transferării controlului dosarelor medicale către pacienţi i-ar putea speria pe doctori, însă ar fi în măsură să le reducă sarcinile administrative şi să îmbunătăţească rezultatele asistenţei acordate

Pagini

Subscribe to RSS - Actualitati