Alimentele ultraprocesate si cancerul

Consumul de alimente ultraprocesate si riscul de cancer

Fiolet T, Srour B, Sellem L si colab.

 

Întrebarea studiului Care sunt asocierile dintre consumul de alimente ultraprocesate si riscul de cancer?

Metode Acesta a fost un studiu populational de cohorta cu 104 980 de participanti in etate de peste 18 ani (vârsta medie 42,8 ani) din grupul explorat de French NutriNet-Santé (2009-2017). Informatiile referitoare la aportul de hrana au fost colectate pe baza înregistrarilor repetate ale alimentelor ingerate in decurs de 24 de ore, concepute astfel incat sa se obtina consumul uzual al participantilor pentru 3 300 de alimente diferite, care au fost repartizate pe categorii in functie de gradul lor de procesare, conform clasificarii NOVA. Asocierile dintre aportul de alimente ultraprocesate si riscul de cancer general, mamar, de prostata si colorectal au fost evaluate cu ajutorul modelelor de risc proportional cu multivariabile Cox, ajustate pentru factorii de risc cunoscuti.

Raspunsul si limitarile studiului O crestere cu 10% a proportiei de alimente ultraprocesate în alimentatie s-a corelat cu o crestere semnificativa, de peste 10%, a riscului de cancer general si de sân: Hazard ratio (HR) 1,12, interval de încredere 95% 1,06–1,18, P pentru tendinta <0,001, 2 228 de cazuri pentru cancer în general; 1,11 (1,02–1,22), P pentru tendinta =0,02, 739 de cazuri pentru cancerul de sân. Rezultatele au ramas semnificative statistic dupa ajustarea pentru mai multi markeri ai calitatii nutritionale a hranei. Prezentul studiu a fost observational, asa ca nu poate fi stabilita cauzalitatea asocierilor observate. Este necesar sa se adopte o atitudine prudenta în ceea ce priveste extrapolarea rezultatelor dintr-o cohorta de voluntari din marea masa a populatiei.

Ce aduce nou prezentul studiu Consumul de alimente ultraprocesate poate accentua riscul de aparitie a cancerului. Sunt necesare noi studii pentru a investiga asocierile pe termen lung pentru a întelege mai bine efectul relativ al diferitelor dimensiuni ale procesarii (compozitia nutritionala, aditivii alimentari, materialele de contact si contaminantii neoformati) în aceste relatii.

Finantarea, conflictele de interese si comunicarea datelor Studiul de fata a fost sustinut numai de institutii publice.

Înregistrarea studiului Clinicaltrials.gov NCT03335644.

 

Hazard ratios (cu CI 95%) pentru cancer pentru o crestere cu 10% a proportiei de alimente ultraprocesate din dieta

 

 

FOTO: O crestere cu 10% a proportiei alimentelor ultraprocesate în dieta a fost asociata cu o augmentare semnificativa, cu peste 10%, a riscului pentru cancer general si de sân

 

COMENTARII Posibilitatea existentei unei legaturi merita sa fie studiata mai amanuntit

În acest numar din The BMJ, Fiolet si colab. prezinta o asociere între aportul de alimente ultraprocesate si incidenta totala a cancerului si a celui de san.1 Ei au utilizat datele dintr-un studiu populational prospectiv de cohorta pe 104 980 de francezi de vârsta medie, femei si barbati. Actualul studiu de cohorta bazat pe explorarea internetului evalueaza regulat aportul alimentar prin amintirea repetata a dietei, utilizeaza metode de cercetare noi pentru a evita dificultatile tot mai mari legate de recrutarea si retinerea participantilor in studiu si aplica eficient datele administrative pentru a valida variabilele din cancer.

Odata cu cresterea consumului global de alimente cu grad ridicat de procesare,2 întelegerea impactului lor asupra sanatatii a devenit o tema de interes si actuala. Rezultatele din acest studiu sprijina afirmatia conform careia tendinta ascendenta a incidentei bolilor netransmisibile, inclusiv a cancerului, poate fi partial atribuita trecerii, în întreaga lume, la comercializarea de alimente cu grad ridicat de procesare.3

Data fiind complexitatea definirii expunerilor precise relevante pentru cancer, dar în egala masura si a provocarilor metodologice asociate cu studiile observationale, rezultatele analizei realizate de Fiolet si colab. trebuie percepute ca un pas initial catre întelegerea efectului potential al alimentelor procesate asupra sanatatii populatiilor umane.

Întrebari delicate

În primul rând, “alimentele ultraprocesate” constituie o larga categorie ce include multiple alimente preparate prin diferite metode si care contin nenumarati nutrienti si aditivi alimentari. O expunere definita in linii asa de mari influenteaza interpretarea rezultatelor din analizele epidemiologice. In fond, care este cauzalitatea ce se estimeaza? Sa fie boala provocata de expunerea la un grup specific de alimente (ca, de pilda, produsele zaharoase)? Ori de cea la un macronutrient (ca grasimea)? Sau, poate, la un component al ambalajului care contamineaza alimentele? Care sunt posibilele mecanisme carcinogene ce determina asocierea observata?

Autorii au grupat alimentele (inclusiv pe cele ultraprocesate) în patru categorii, in functie de prelucrarea lor,4 pe baza “naturii, extinderii si scopului procesarii industriale.” Clasificarea poate fi utila pentru descrierea si replicarea procedurilor, dar e posibil ca o atare abordare sa nu ofere suficiente detalii pentru consumatori si pentru factorii de decizie din domeniul sanatatii publice. Prin urmare, autorii au evaluat diferite grupuri de alimente si nu au gasit dovezi in masura sa ateste faptul ca asocierea generala a fost indusa de un subgrup de alimente specific, cum sunt, de pilda, cele care contin amidon. Cuantificarea riguroasa a efectului procesarii alimentelor asupra sanatatii impune o formulare mai nuantata a întrebarii cu privire la cauza, prin identificarea mai exacta a alimentelor ultraprocesate ce ar putea conduce la aparitia cancerului.

În al doilea rând, ca in cazul oricarui studiu observational, nu pot fi excluse erorile generate de factori necunoscuti comuni aportului de alimente ultraprocesate si cancerului. Fiolet si colab. au ajustat analizele lor pentru mai multi factori de risc bine  cunoscuti pentru cancer, dintre care unii pareau a fi mai strans corelati cu hrana ultraprocesata. De exemplu, fumatul de tigarete si activitatea fizica redusa au fost, de departe, mai frecvente la participantii care au mancat cantitati mai mari de alimente ultraprocesate.

Date fiind asocierea relativ slaba dintre aportul de alimente ultraprocesate si incidenta cancerului, pe de o parte, si cunoscutele dificultati cu privire la masurarea unor factori de risc importanti pentru cancer, precum activitatea fizica, pe de alta parte, ramâne posibilitatea existentei unor factori de eroare potentiali reziduali.

Scopul final al epidmiologiei nutritionale este sa genereze dovezi pe baza carora sa ofere fiecarei persoane in parte sfaturi judicioase si sa orienteze pe astfel de fundamente stiintifice politicile publice menite sa reduca riscul de îmbolnavire si sa sporeasca bunastarea. Fiolet si colab. furnizeaza o prima perspectiva asupra unei posibile legaturi între expunerea la alimente ultraprocesate si cancer. Autorii ar trebui sa fie laudati pentru faptul ca au adunat date detaliate cu privire la alimentatie si la cancer, si ca au efectuat mai multe analize secundare si de sensibilitate pentru a verifica diferite ipoteze. Este necesar ca rezultatele lor interesante sa fie reproduse si nuantate.

Suntem inca departe de momentul in care vom întelege toate implicatiile procesarii alimentelor asupra sanatatii si a starii de bine.

Înapoi la fundamente

Contextele dinamice ale procesului de furnizare a hranei la nivel mondial si limitarile inerente ale studiilor epidemiologice impun intensificarea activitatii in domeniul cercetarii fundamentale, pentru a se obtine date, inclusiv din studii pe animale, pe baza carora sa se initieze noi cercetari cu privire la efectul procesarii alimentelor asupra oamenilor. Suntem inca departe de momentul in care vom întelege toate implicatiile prelucrarii alimentelor asupra sanatatii si a starii de bine. Ar trebui sa se acorde atentie comunicarii punctelor tari si a limitelor acestei ultime analize catre publicul larg, aratandu-i-se clar cat de complexa este asocierea cu cercetarea nutritionala in cadrul populatiilor.

_____________________

Adriana Monge

Martin Lajous mlajous @ insp.mx

Pentru detalii privitoare la autoare vedeti bmj.com

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

COMMENTARY The possibility of a link deserves further careful exploration

A se cita: BMJ 2018;360:k599

Gasiti versiunea completa cu bibliografie la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.k599

 

ORIGINAL RESEARCH Results from NutriNet-Santé prospective cohort

Ultra-processed foods and cancer

Consumption of ultra-processed foods and cancer risk

A se cita: BMJ 2018;360:k322

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.k322

Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
Fiolet T, Srour B, Sellem L si colab.