Precizia diagnostica în ambulator a testarii peptidului natriuretic la locul de îngrijire pentru insuficienta cardiaca cronica

 

Întrebarea studiului Cât de exacte sunt testele peptidului natriuretic efectuate la locul de îngrijire pentru insuficienta cardiaca cronica evaluata în ambulator?

Metode Autorii au realizat analiza sistematica si meta-analiza datelor din studii referitoare la precizia diagnostica. Populatia investigata era alcatuita din pacienti cu insuficienta cardiaca cronica suspectata sau confirmata. Testele index au fost cele efectuate la locul de îngrijire pentru peptidul natriuretic de tip B (BNP) sau pentru fragmentul N terminal al pro-peptidului natriuretic de tip B (NTproBNP), rezultatele lor fiind apoi comparate cu cele ale ecocardiografiei, examinarii clinice ori ale unor combinatii ale acestora. Afectiunea tinta a fost insuficienta cardiaca cronica.

Raspunsul si limitarile studiului Criteriile de includere au fost îndeplinite de 42 de publicari ale unui numar de 39 de studii individuale, iar în analiza au fost incluse 40 de publicari ale unui numar de 37 de studii. Dintre cele 37 de studii, 30 au evaluat testarea la locul de îngrijire pentru BNP si sapte pentru NTproBNP. Cincisprezece studii au fost realizate în ambulator, pe populatii cu o prevalenta scazuta a insuficientei cardiace cronice, iar cinci au fost efectuate în cadrul asistentei medicale primare. Autorii au constatat ca BNP a avut o capacitate variabila de a exclude insuficienta cardiaca cronica la valori prag mici, dar pragul pentru NTproBNP de 135 pg/ml, recomandat de European Society of Cardiology (Societatea Europeana de Cardiologie) pentru îngrijiri non-acute, ar putea fi adecvat pentru testarea la locul de îngrijire în acest context (sensibilitate 0,95, interval de încredere 95% de la 0,90 la 0,98; specificitate 0,60, interval de încredere 95% de la 0,44 la 0,74). Datele au fost limitate, în special pentru studiile din cadrul retelei de asistenta medicala primara si pentru NTproBNP.

Ce aduce nou prezentul studiu Rezultatele sintezei de fata sugereaza ca testarea peptidului natriuretic la locul de îngrijire poate ajuta medicii din ambulator sa excluda insuficienta cardiaca la pacienti, dar sunt necesare noi studii pentru a certifica acest lucru. Ca si în cazul testarii peptidului natriuretic efectuate în spital, rezultatele pozitive trebuie sa fie confirmate prin alte teste.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Actualul studiu a fost finantat de burse acordate de Institutul National pentru Cercetare în Sanatate. Vedeti articolul complet pe bmj.com pentru detalii despre conflictele de interese. Nu sunt disponibile alte date.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Diagnostic accuracy of point-of-care natriuretic peptide testing for chronic heart failure in ambulatory care

A se cita: BMJ 2018;361:k1450

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.k1450

Traducere: 
Dr. Stefan Stanel
Autor: 
Taylor KS, Verbakel JY, Feakins BG si colab