CERCETARE ORIGINALA. Studiu de cohorta

Diferentele între ratele de revenire la medicamentele originale dupa înlocuirea lor cu produsele generice sau cu cele generice aprobate

Desai RJ, Sarpatwari A, Dejene S si colab.

 

Întrebarea studiului este daca pacientii care trec de la medicamentele originale la cele generice (cu aceleasi ingrediente active) revin mai frecvent la primele decât cei care înlocuiesc produsele originale cu generice autorizate (aceleasi ingrediente active, aspect si excipienti).

Metode A fost realizat un studiu observational de cohorta cu subiecti din rândul beneficiarilor unei mari companii comerciale de asigurari de sanatate din SUA între anii 2004 si 2013 (cohorta primara) si ai programului Medicaid între 2000 si 2010 (cohorta de replicare). Au participat pacienti care au trecut de la un medicament original fie la unul generic, fie la un generic autorizat pentru oricare dintre cele opt produse farmaceutice incluse în studiu (tablete de alendronat si de amlodipina, capsule de amlodipina-benazepril, tablete de escitalopram, spray nazal cu calcitonina de somon, tablete de glizipid cu eliberare prelungita, tablete de quinapril si de sertralina). A fost urmarita întoarcerea acestor pacienti la medicamentele originale dupa înlocuirea lor cu un generic sau generic autorizat.

Raspunsurile si limitarile studiului Trecerea de la medicamentele originale la cele generice autorizate a fost asociata cu rate de revenire la cele originale semnificativ mai mici decât în cazul înlocuirii produselor originale cu cele generice. Ratele revenirii la medicamentele originale au fost cu 28% mai mici (interval de încredere 95% 19-36%) în cohorta primara si cu 25% mai scazute (9-38%) în cea de replicare. O cauza potentiala a ratei mai mici a revenirii poate fi asemanarea între aspectul produsului original si cel al genericului autorizat. Datele nu contin informatii legate de cauzele revenirii la medicamentele originale, asa ca analiza nu poate face distinctia între diferentele de experienta clinica reala si cele de perceptie.

Ce aduce nou prezentul studiu Pacientii care trec de la medicamentele originale la cele generice autorizate au rate mai scazute de revenire la produsele originale în comparatie cu cei care au trecut la medicamente generice.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Actualul studiu a fost finantat de Food and Drug Administratio (Administratia Alimentelor si Medicamentelor), Office of Generic Drugs (Biroul Medicamentelor Generice). Consultati bmj.com pentru conflictele de interese si comunicarea datelor.

Studiul sau subgrupul Cohorta primara

Alendronat, tablete

Amlodipina, tablete, 

Amlodipina-benazepril, capsule

Escitalopram, tablete

Glizipid, tablete cu eliberare prelungita

Quinapril, tablete

Sertralina, tablete

Total (CI 95%)

Testul de heterogenitate: τ2=0,02, χ2=26.15, df=6, P<0,001, I2=77%

Testul efectului global: z=5.67, P<0,001

 

Cohorta de replicare

Alendronat, tablete

Amlodipina, tablete

Amlodipina-benazepril, capsule

Escitalopram, tablete

Glizipid, tablete cu eliberare prelungita

Quinapril, tablete

Sertralina, tablete

Total (CI 95%)

Testul de heterogenitate: τ2=0,005, χ2=100.86 df=5, P<0,001, I2=95%

Testul efectului global: z=2,97, P=0,003

 

Raportul riscului IV, aleator (CI 95%) În favoarea medicamentelor generice autorizate

Greutatea corporala (%)        Raportul riscului IV, aleator (CI 95%)

 

În favoarea medicamentelor generice

Analiza revenirii la produsele originale pentru cohorta primara si cea de replicare. Raportul riscului a fost ajustat pentru vârsta, sex si an calendaristic.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH Cohort study

Differences in rates of switchbacks after switching from branded to authorised generic and branded to generic drug products

A se cita: BMJ 2018;361:k1180

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/doi:10.1136/bmj.k1180

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Desai RJ, Sarpatwari A, Dejene S si colab.