CE GANDESTE PACIENTUL DUMNEAVOASTRA

Ce mi-as fi dorit sa stiu înainte de externare

Carolyn Thomas, o pacienta cardiaca din Canada, relateaza felul cum ar fi putut sa fie îmbunatatita comunicarea cu echipa ei medicala înaintea externarii

 

Daca as fi avut atacul de cord in anii 1950 as fi stat în spital o luna. În ziua de azi, supravietuitorii unui atac de cord se pot întoarce acasa în decurs de trei–cinci zile.

Întoarcerea acasa

Abia asteptam sa ma întorc acasa, sa dorm în patul meu, in mediul de viata obisnuit, sa fiu iarasi cu familia si cu prietenii. Dar când am fost externata din unitatea de coronarieni a spitalului de cardiologie local mi-era teama ca nu cumva fiecare junghi pe care îl simteam sa fi fost semnul unui nou atac de cord. Parasisem monitorizarea permanenta a specialistilor pentru o casa unde nimeni din familia mea nu stia nimic despre cardiologie.

Ce trebuie sa STITI

  • Incercati sa aflati detalii cu privire la mediul casnic si la cel de lucru in care va reveni pacientul dupa ce l-ati externat
  • Vorbiti cu apartinatorii: un schimb de cuvinte cu rudele venite în vizita poate releva aspecte care le îngrijoreaza si pe ele. Faptul ca pacientul nu este vizitat de nimeni poate arata ca acesta nu are niciun sprijin la domiciliu
  • Ar fi bine ca, înaintea externarii, sa verificati disponibilitatea mai multor resurse utile, precum asistenta sociala a spitalului, programele de reabilitare cardiaca, comunitatile de suport online pentru pacienti si procedurile de depistare a depresiei

 

”Niciuna dintre discutiile avute cu cadrele medicale nu m-a pregatit pentru perioada în care m-am intors acasa”

APLICAREA educaTieI în practicA

  • Cum este planificata externarea în unitatea medicala în care lucrati? Va ofera acest  articol idei ce ar putea fi puse in practica la locul dumneavoastra de munca in vederea unei mai bune pregatiri a pacientilor pentru externare?
  • Ce rol aveti în planificarea externarii? Va ofera articolul de fata idei aplicabile in activitatea pe care o desfasurati ca sa pregatiti mai bine pacientii pentru întoarcerea acasa?
  • Credeti ca veti schimba ceva în urma citirii acestui articol?

Viata acasa

Am primit câteva instructiuni scrise cu privire la îngrijirea plagii si la alimentatia sanatoasa. Am avut si programare la o consultatie de control la cardiologie, peste sase saptamâni, dar niciuna dintre discutiile avute cu cadrele medicale nu m-a pregatit pentru confruntarea cu realitatea dupa întoarcerea acasa. Nu parea sa-i intereseze in ce mediu de viata urma sa ma întorc. De exemplu, nimeni nu m-a întrebat daca locuiam cu cineva care m-ar fi putut ajuta cu recuperarea (sau daca aveam pe cineva de care trebuia sa am grija). Am avut noroc. Aveam familie si prieteni. Multi pacienti nu au. Nu am fost întrebata nici daca pot sa-mi iau suficient timp liber de la serviciu pentru recuperare, nici daca ma întorceam intr-un loc de munca stresant, ce mi-ar fi putut periclita recuperarea în siguranta. Medicul meu de familie a fost cel care a înteles cât efort faceam si mi-a prescris un concediu medical prelungit.

Confruntarea cu depresia

Când am început sa ma afund într-o stare de depresie profunda am crezut ca o sa-mi pierd mintile. Abia când am descoperit pe internet comunitatea de suport pentru pacienti WomenHeart (www.womenheart.org) am realizat ca acest tip de depresie contextuala este frecventa la pacientii care tocmai au fost diagnosticati cu o boala de inima.

Încurajarea este necesara

Cel mai mult mi-ar fi placut sa fi primit încurajari, spunandu-mi-se ca, desi acest eveniment din viata mea a fost înfricosator, existau – atat în comunitate cat si pe internet – resurse in masura sa-mi amelioreze calitatea vietii si chiar sa ajute la prevenirea unei noi internari in spital.

Corespondenta la: https://myheartsisters.org/contact-m/

Conflicte de interese: CT scrie un blog pentru Heart Sisters (https://myheartsisters.org/), si este autoare a A Woman’s Guide to Living with Heart Disease (Johns Hopkins University Press, 2017).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

What ­I ­wish­ I’d­ known­ before­ my­ hospital­ discharge

A se cita: BMJ ­2018;360:k1192

Traducere: 
Dr. Stefan Cristian Stanel
Autor: 
Carolyn Thomas