Coxalgie cronica

Prezentare de caz

O femeie în vârsta de 55 de ani s-a prezentat la ​​medicul de familie acuzând durere de sase luni a soldului stâng în regiunea trohanteriana. Pacienta descria ”o durere ce pare sa se înrautateasca treptat”. Exacerbarea aparea la ridicarea greutatilor si la miscare, dar fara a o împiedica pe femeie sa fie activa. Durerea a determinat treziri nocturne. S-a discutat despre un istoric medical de boala de reflux gastroesofagian, de hipertensiune arteriala esentiala si de cancer mamar în stadiu incipient. Cancerul de san fusese diagnosticat si tratat în urma cu opt ani, iar de atunci pacienta nu a mai necesitat urmarire oncologica. Singura medicatie zilnica a fost reprezentata de omeprazol. Femeia locuia cu sotul si lucrase ca asistent didactic. La examenul clinic s-a putut observa mers antalgic marcat si mobilitate activa a articulatiei, cu disconfort asupra portiunii laterale a soldului stâng în timpul rotatiei extreme. A fost efectuata o radiografie a pelvisului (fig. 1).

  1. Care sunt diagnosticele diferentiale?
  2. Ce alte investigatii sunt necesare?
  3. Cum ar trebui sa se procedeze `n continuare?

 

Raspunsuri

Coxalgie cronica

  1. Neoplazie secundara, neoplazie osoasa primara precum mielom multiplu, osteomilita, tumora benigna (tumora cu celule gigant, tumora bruna).
  2. Sunt necesare investigatii suplimentare pentru a stabili caracterul leziunii si `n vederea indentificarii altor tipuri de leziuni. Analizele sangvine si cele imagistice sunt importante; pentru început ar trebui sa se efectueze o tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara. Daca nu este cunoscut tipul leziunii primare neoplazice se va lua în considerare biopsia.
  3. In acest caz este necesar un management multidisciplinar. Tratamentul consta în administrarea de biofosfonati sau de denosumab pentru a inhiba activitatea osteoclastelor. Se poate utiliza radioterapia fie ca tratament unic, fie ca modalitate terapeutica aplicata postoperator. Interventia chirurgicala are scop paleativ pentru atenuarea durerii, prevenirea fracturilor si mentinerea functionalitatii articulare.

Fig. 2. Radiografie de bazin (incidenta anteroposterioara). Sagetile indica leziuni de osteoliza, la capatul proximal al femurului stâng si al marelui trohanter, specifice metastazelor. La acestea se adauga aspectul anormal al marelui trohanter drept.

Trimis spre publicare de Heather White, Michael Barrett si Christopher Gooding

A fost obtinut consimtamântul informat al pacientei.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

CASE REVIEW

Chronic hip pain

A se cita: BMJ 2018;360:j5882

 

Autor: 
Heather White, Michael Barrett si Christopher Gooding