Riscul de cancer asociat cu bolile cronice si markerii de boala

Intrebarea studiului Care sunt contributiile independente si combinate ale principalelor boli cronice sau ale markerilor lor la riscul de cancer si la mortalitatea asociata acestei maladii?

Metode În actualul studiu prospectiv, cohorta a inclus 405 878 de participanti din Taiwan diagnosticati cu diabet si cu boala pulmonara conform metodelor standard si carora le-au fost masurati markerii de boala cardiovasculara (tensiunea sanguina, nivelul colesterolului total si ritmul cardiac), de boala renala cronica (proteinuria si rata filtrarii glomerulare) si de artrita gutoasa (acidul uric). Subiectii au fost supravegheati o perioada medie de 8,7 ani pentru a urmari aparitia ulterioara a cancerului si mortalitatea generata de el.

Raspunsul si limitarile studiului Un risc cu nivel semnificativ statistic crescut de cancer sau de mortalitate provocata de cancer, variind de la 7% la 64%, a fost asociat cu fiecare dintre cele opt afectiuni sau cu markeri ai lor. Scorurile de risc ale bolilor cronice care rezuma cele opt boli si markerii lor au fost asociate cu riscurile de cancer intr-o maniera doza-raspuns. În grupul cu cel mai mare scor, incidenta cancerului a crescut cu 120% si mortalitatea cu 300% fata de grupul cu scorul cel mai mic. Valorile mari ale scorurilor de risc pentru bolile cronice au fost corelate cu pâna la 13,3 ani de viata pierduti la barbati si 15,9 ani la femei. Contributia mixta a celor opt boli cronice sau a markerilor la riscul de cancer a fost comparabil cu cel al celor cinci factori de risc ai stilului de viata combinati (cancer: 20,5% versus 24,8%; mortalitatea în cancer: 38,9% versus 39,7%). S-a estimat ca activitatea fizica atenueaza cu aproximativ 40% riscurile de cancer asociate cu bolile cronice sau cu markerii. Potentialele limitari ale studiului includ factorii de confuzie reziduali din acest studiu observational, utilizarea certificatelor de deces în determinarea mortalitatii din cancer si faptul ca participantii erau doar din Taiwan.

Ce aduce nou prezentul studiu Opt boli cronice sau markeri împreuna au avut un impact semnificativ din punct de vedere statistic asupra riscului de cancer si a mortalitatii aferente, ceea ce a fost la fel de important ca si efectul combinat exercitat de cinci factori principali ai stilului de viata.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Studiul de fata a fost sustinut financiar de National Cancer Institute si Center for Translational and Public Health Genomics, Duncan Family Institute. Autorii nu declara niciun conflict de interese si nici nu au de comunicat alte date.

 

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH

Prospective cohort study

Cancer risk associated with chronic diseases and disease markers

A se cita: BMJ 2018; 360:k134

Gasiti articolul la http://dx.doi.org/10.1136/bmj.k134

Traducere: 
Dr. Raluca Deliu
Autor: 
Tu H, Wen CP, Tsa SP si colab.