Fizioterapie preoperatorie pentru prevenirea complicatiilor respiratorii dupa interventii chirurgicale abdominale superioare

Întrebarea studiului Reuseste o singura sedinta de educatie preoperatorie de fizioterapie si antrenament pentru exercitiile de respiratie sa reduca rata complicatiilor pulmonare dupa interventia chirurgicala abdominala majora?

Metode Esantionul de studiu a fost compus din 441 de bolnavi inscrisi pe lista pacientilor eligibili pentru interventie chirurgicala abdominala majora in timp ce se aflau în clinici preinternare multidisciplinare din cadrul a trei spitale din Australia si Noua Zeelanda. Participantii au fost randomizati intr-un grup de control ca sa primeasca informatii despre complicatiile pulmonare postoperatorii (CPP) si despre exercitiile de respiratie printr-o brosura) si intr-unul de interventie, in care subiectii beneficiau de o suplimentare a fizioterapiei cu 30 de minute si de o sedinta pentru antrenamentul respiratiei. Au fost vizate cu precadere CPP si prevenirea lor. Pacientii au fost instruiti sa initieze exercitiile imediat dupa interventia chirurgicala si sa le repete din ora in ora. Au fost introduse repere pentru o mai buna memorare si aplicare. Postoperator, subiectii ambelor grupuri au primit îngrijire ambulatorie standardizata. Nu a fost oferita nicio alta metoda de fizioterapie respiratorie. Rezultatul principal a fost o complicatie pulmonara a carei aparitie in decurs de 14 zile dupa operatie a fost stabilita cu ajutorul unor criterii de evaluare mascate bazate pe folosirea unei modalitati zilnice de screening si diagnostic. Rezultatele secundare au inclus pneumonia nosocomiala, durata internarii si mortalitatea la 12 luni.

Raspunsul si limitarile studiului Incidenta CPP, inclusiv a pneumoniei nosocomiale, a fost redusa la jumatate sraportul riscurilor (hazard ratio) ajustat 0,48, intervalul de încredere (confidence interval – CI) 95% 0,30-0,75, P = 0,001t în grupul de interventie comparativ cu cel martor, inregistrandu-se o scadere absoluta a riscului cu 15% (CI 95% de la 7% la 22%) si un numar de sapte cazuri care au necesitat tratament (CI 95% 5-14). Sunt necesare noi cercetari pentru a explora posibilele efecte asupra mortalitatii, duratei spitalizarii si beneficiilor în cadrul diferitelor populatii si medii culturale.

Ce aduce nou prezentul studiu Actualul studiu ofera dovezi ferme ce sustin faptul ca fizioterapia preoperatorie pentru educarea pacientilor cu privire la motivul si necesitatea efectuarii exercitiilor respiratorii autodirectionate imediat dupa interventia chirurgicala reduce la jumatate incidenta complicatiilor pulmonare postoperatorii, inclusiv aparitia pneumoniei nosocomiale.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Studiul de fata a fost finantat de Fundatia Clifford Craig, Australia, Universitatea din Tasmania, Australia, si Consiliul Sanatatii Distrctului Waitemata, Noua Zeelanda. Nu exista conflicte de interese si poate fi pusa la dispozitie o baza de date anonimizate cu acces deschis.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH

Pragmatic, double blinded, multicentre randomised controlled trial

Preoperative physiotherapy for the prevention of respiratory complications after upper abdominal surgery

A se cita: BMJ 2018;360:j5916

Gasiti articolul la http://dx.doi.org/10.1136/bmj.j5916

Autor: 
Boden I, Skinner EH, Browning L si colab.