Scorurile Apgar la cinci si la 10 minute si riscurile de paralizie cerebrala si de epilepsie

Întrebarea studiului Creste riscul de paralizie cerebrala si de epilepsie de-a lungul scalei scorurilor Apgar? Este afectat riscul de modificarea scorului Agar de la cinci la 10 minute?

Metode Acesta a fost un studiu de cohorta bazat pe populatie, realizat in Suedia, incluzând 1 213 470 de copii vii fara malformatii, nascuti la termen, între 1999 si 2012. Datele despre caracteristicile materne si ale sarcinii, ca si diagnosticele de paralizie cerebrala si epilepsie au fost obtinute prin conectarea fiselor medicale individuale cu registrele nationale suedeze. A fost calculata rata riscului ajustat pentru paralizie cerebrala si epilepsie.

Raspunsul si limitarile studiului Au fost diagnosticati cu paralizie cerebrala 1 221 (0,1%) de copii si cu epilepsie alti 3 975 (0,3%). Fata de copiii cu scor Apgar 10 la cinci minute, riscul de paralizie cerebrala a crescut constant odata cu scaderea scorului Apgar: de la 1,9 (interval de încredere 95% 1,6-2,2) la un scor Apgar 9, pâna la 277,7 (154,4-499,5) la un scor Apgar 0. Au fost constatate asocieri si mai stranse între scorul Apgar la 10 minute si paralizia cerebrala. Corelatiile între scorurile Apgar si epilepsie au fost mai putin pronuntate, dar s-au observat riscuri crescute la sugarii cu un scor Apgar ≤7 la cinci minute si un scor Apgar ≤8 la 10 minute. Riscul a fost influentat chiar si de modificarile mici ale scorului Apgar de la cinci la 10 minute. Nu au fost disponibile informatii privitoare la interventiile obstetrice sau neonatale, asa ca efectul lor nu a putut fi investigat.

Ce aduce nou prezentul studiu Riscul de paralizie cerebrala si de epilepsie a fost invers proportional cu scorul Agar la cinci si la 10 minute în întreaga gama de valori ale scorului.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Actualul studiu a fost finantat de Swedish Research Council for Health (Consiliul Cercetarii în Sanatate din Suedia), Stockholm County Council (Consiliul Regiunii Stockholm), Karolinska Institutet si Canadian Institutes of Health Research (Institutele Canadiene de Cercetare în Sanatate).

 

Raportul riscurilor de paralizie cerebrala si de epilepsie conform combinatiilor scorului Apgar la cinci si 10 minute, in cazul nasterilor la termen de copii singuri vii din Suedia, între 1999 si 2012

Scorul Apgar                                       Paralizie cerebrala                                            Epilepsie

___________________________________________________________________________

5 minute 10 minute            Rata/10 000         Rata riscului                       Rata/10 000         Rata riscului

                                                ani-copil               (CI 95%)*                            ani-copil               (CI 95%)†           

9              9                              1,6                          1,0 (0,7-1,5)                          4,7                          0,9 (0,8-1,2)

9              10                           1,9                          1,3 (1,0-1,5)                          5,3                          1.1 (1,0-1,2)

10           9                              3,3                          NA                                          13,3                        2,7 (1,1-7,2)                         

10           10                           1                              1.0 (referinta)                        5                              1,0 (referinta)       

 

NA = rata riscului nu a putut fi calculata corect din cauza numarului prea mic de cazuri

*Ajustat pentru factorii materni (fumatul, vârsta la nasterea copilului, educatia si tara de origine) si caracteristicile la nastere ale copilului (a câta nastere, greutatea la nastere pentru vârsta gestationala, vârsta gestationala în zile si anul nasterii).

†Ajustat pentru factorii materni (fumatul, vârsta la nasterea copilului, educatia, tara de origine si diagnosticul de epilepsie) caracteristicile la nastere ale copilului (a câta nastere, greutatea la nastere pentru vârsta gestationala, vârsta gestationala în zile si anul nasterii).

 

Scorul Apgar si riscul de paralizie cerebrala

Scorul Apgar la cinci minute             Rata riscului de paralizie cerebrala  Scorul Apgar la 10 minute

 

Fiecare linie din acest grafic reprezinta un grup de copii cu o combinatie particulara de scoruri la cinci si la 10 minute

 

Ratele riscului de paralizie cerebrala în fiecare grup sunt prezentate în bule spre centrul tabelului.

 

Grosimea liniei proportionala cu numarul de copii cu acel scor (scala logaritmica)

Linii colorate conform ratei riscului (scala logaritmica)

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH Population based cohort study in Sweden

Five and 10 minute Apgar scores and risks of cerebral palsy and epilepsy

A se cita: BMJ 2018;360:k207

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.k207

Autor: 
Persson M, Razaz N, Tedroff K, Joseph KS, Cnattingius S