Linia formei corporale la o varsta mica si medie si mortalitatea generala si specifica

Întrebarea studiului Care este relatia dintre linia formei corpului la vârsta mica si medie si riscul ulterior de mortalitate?

Metode Actualul studiu prospectiv de cohorta a urmarit pentru deces 80 266 de femei din Nurses’ Health Study (studiul starii de sanatate a cadrelor sanitare medii) si 36 622 de barbati din Health Professionals Follow-up Study (studiul de urmarire a cadrelor medicale din sistemul de sanatate) care si-au amintit forma corpului lor la vârsta de 5, 10, 20, 30 ti 40 de ani si au oferit indicele de masa corporala la 50 de ani. Participantii au fost repartizati în cadrul uneia dintre liniile distincte, care se exclud reciproc, ale formei corporale distincte de la vârsta de cinci ani pâna la cea de 50 de ani, care au fost identificate utilizând o modelare in functie de grup. Pentru fiecare line a fost estimat riscul de mortalitate generala si specifica.

Raspunsul si limitarile studiului La populatia de studiu au fost identificate cinci linii de forma corporala: slab-stabil, slab-crestere moderata, slab-crestere pronuntata, mediu-stabil/crestere ti greutate mare-stabil/crestere. Pe o mediana de 15-16 ani de supraveghere, numarul de decese atestate documentar a fost de 20 415 in randul femeilor si de 14 943 in cel al barbatilor. Compararea riscului de mortalitate dintre grupuri a aratat ca participantii care au ramas cu o greutate mare de la vârsta de cinci ani la cea de 50 de ani au avut cel mai mare risc de deces, pe cand aceia care s-au mentinut in categoria slab-stabil au avut mortalitatea cea mai mica. Comparativ cu grupul slab-stabil, chiar persoanele care au fost slabe în copilarie ori adolescenta, dar au luat în greutate la vârsta medie au avut un risc de mortalitate mai mare. Riscul crescut a fost mai frapant la cei care nu au fumat niciodata decât la cei care au fumat candva. Principalele limitari ale studiului constau in faptul ca forma fizica a fost descrisa de catre fiecare subiect din amintire si ca toti participantii au fost profesionisti din sistemul de sanatate si, cu precadere, de rasa alba.

Ce aduce nou studiul de fata Rezultatele obtinute arata cat de importanta este urmarirea greutatii coporale de-a lungul vietii pentru a avea beneficii in privinta starii de sanatate.

Finantarea, comflictele de interese, comunicarea datelor Actualul studiu a fost sprijinit de National Institutes of Health si de Boston Obesity Nutrition Research Center.

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH Results from two prospective US cohort studies

Trajectory of body shape in early and middle life and all cause and cause specific mortality

A se cita: BMJ 2016;353:i2195

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i2195

Autor: 
Song M, Hu FB, Wu K pi colab.